Jović: Turizam je važna, ali ne i jedina veza Srbije i Grčke

Privredna komora Srbije, odnosno Regionalna privredna komora Jablaničkog i Pčinjskog okruga, po 14. put učestvuje na međunarodnom opštem sajmu u Kavali, gde je bilo prisutno 40-ak izlagača iz cele Srbije, i gde je upravo naša komora bila nosilac svih ovih aktivnosti.
-Zadovljni smo onim što smo uradili na sajmu, imali smo od naših prijatelja iz Kavale kao i svake godine besplatan štand za sve privrednike, a pored nas jedan od najvećih štandova imala je i kompanija „Simpo“ iz Vranja, koja je izlagala proizvode iz svoje ponude, kaže Goran Jović, čelnik dveju komora sa juga Srbije.
Kompanija „Simpo“ je napravila vrlo značajne i velike ugovore sa određenim investitorima iz Grčke, posebno sa turističkim organizacijama, odnosno hotelijerima. To je jedan od boljih ugovora koji je „Simpo“ do sada imao u Grčkoj, a što se tiče ostalih izlagača svi su imali neke ugovore ili predugovore vezane za plasman svojih proizvoda na grčko tržište, mada je bilo u ugovora i predugovora za plasman pojedinih proizvoda iz ovog dela Grčke prema Srbiji.
-Sajam je otvorila Jasmina Milačić, konzul Republike Srbije u Solunu, zajedno sa mnom i ministrom odbrane Grčke Panajotopulosom, tako da nam je i pridat veliki značaj, s obzirom i da smo bili počasni izlagači na ovoj manifestaciji. Istakao bih i susret koji smo imali sa predstavnicima Ministarstva za regionalni razvoj i investiranje, gde smo razgovarali o daljoj saradnji sa Grčkom, koja nije na onom nivou na kome bi trebala da bude, tako da sam i ja, kao predstavnik Privredne komore Srbije, i neko ko je započeo realizaciju jednog ovakvog sajma i izlaganja naše robe pre 14 godina dao jednu primedbu našim prijateljima iz Grčke da moraju malo da promene odnos prema privrednicima iz Srbije. Jer, mnogi privrednici daju primedbu na tretman prema našim privrednicima za dobijanje određenih papira za boravišne dozvole, dozvole za otvaranje firni, što u ovom slučaju nije sada toliko teško sa Nemačkom, Austrijom, Slovenijom, Italijom, ali nam je mnogo teže to uraditi sa Grcima, sa kojima imamo tradicionalno dobre odnose. Moje zapažanje je da naši tradicionalno dobri odnosi ne treba da budu pretočeni samo u posetu milion naših turista Grčkoj. Naravno, da ono nije baš prihvaćeno otvoreno, ali je negde prihvaćeno kao primedba naših privrednika i nas sa ove strane bude tema za naredni dijalog koji će Grčka imati sa Srbijom. Dogovorili smo se da sa našim konzulatom u Solunu nastavimo aktivnosti posebno u severnom delu Grčke, jer to je naš cilj i naša interesna zona, ali ne zapostaviti ni Krit, Atinu, Peloponez… Međutim, smatram da se treba posebno se fokusirati na severnu Grčku koja se u ovom trenutku otvara mnogo više prema Srbiji, a to smo videli i kroz našu aktivnost koju smo pre sedam godina započeli i koja se odnosi na aktiviranje kontejnerskog prevoza robe za Srbiju iz solunske luke i koja sada ide svake srede i subote. Tako pomažemo našim privrednicima da kontejnerska roba iz Kine i drugih azijskih zemalja stiže 5-7 dana brže i jeftinije do solunske luke, a zatim transportnim vozovima stigne do Niša. Radićemo na tome da se taj kontejnerski prevoz, ukoliko bude zainteresovanih iz drugih delova Srbije produži i do Beograda. – konstatuje Jović.

N.R.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*