JKP “Komunalac”: Od gubitaša do uspešene firme

LESKOVAC

Prethodna godina bila je veoma uspešna za leskovačko Javno komunalno preduzeće „Komunalac“.

Kako kaže direktor ovog preduzeća Vladimir Sinadinović, obezbežena je stabilnost poslovanja, što potvrđuje izveštaj o radu koji je usvojen na sednici Gradske skupštine na osnovu koga 2018. godina završena sa pozitivnim finansijskim rezultatom i to već petu godinu za redom.

Prošlogodišnja neto dobit, kako ističe Sinadinović iznosila je 1.522.847 dinara, a ostvarena je na osnovu razlike ostvarenih prihoda i rashoda. Prihodi su prikazani u iznosu od 201.560.511 dinara, od čega najveći udeo zauzima dobit od ugovora koji su potpisani sa gradom Leskovcem, a odnose se na poslove održavanja čistoće, zelenih površina, obeležavanja horizontalne saobraćajne signalizacije, pružanja zoohigijenskih usluga, zimskog održavanja pešačkih staza i letnjeg održavanja bankina pored lokalnih puteva, zaključuje Sinadinovcić.

Ostvareni rashodi u 2017. godini iznosili su 201.411.979 dinara, a među njima najveće učešće zauzeli su tročkovi zarada radnika koji su činili 64 odsto ukupnih davanja i to, kako kaže Sinadinović nije bio dobar pokazatelj jer se sa tim procentom omogućava samo prosta reprodukcija u poslovanju i sužava prostor za investiranje u osnovna sredstva preduzzzeća.

Vladimir Sinadinović je podsetio i na činjenicu da da je JKP Komunalac 2013. godine zaaaposlenima dugovao devet mesečnih zarada i da taj dug sada iznosi jednu i po platu uz nastojanje da se do kraja ove godine sve zaostalo nadoknadi.

Na osnovu ovakvih finansijskih pokazatelja JKP „Komunalac“ je dobio i sertifikat koji dodeljuje Kompanija WALL BUSINESSDOO iz Beograda, a kojim se potvrđuje da je preduzeće svrstano u grupu onih koja imaju najbolji bonitet.

Sinadinović naglašava da JKP „Komunalac“ iz godine u godinu obnavlja svoju mehanizaciju u cilju unapređenja obavljanja komunalne delatnosti koje su mu i poverene.

On podseća da je nedavno urađena prezentacija novonabavljenih vozila i to sip mašine i vozila za potrebe zoohigijenske službe, za šta je uloženo oko 11 miliona dinara.

On naglašava da je poslednjih nekoliko godina dosta investirano u kvalitet pružanja komunalnih  usluga od strane grada sumom od 75 miliona dinara uz lično angažovanje gradonačelnika Gorana Cvetanovića.

U obnovu mehanizacije koja se koristi za održavanje čistoće na teritoriji grada.

Nabavljene su tim sredstvima dve najsavremenije autočistilice, dve autocisterne za pranje ulica marke Iveko, kao i radne mašine i mini utovarivač nalik bob ketu.

Sve ovo utiče iz dana u dan na povećanje čistoće Leskovca i motivaciju radnika za angažovaniji pristup poslu.

Sinadinović kaže da “posebno raduje činjenica da se JKP „Komunalac“ angažuje i u akcijama uklanjanja divljih deponija i uređenja javnih povrđina koje se vikendom organizuju u saradnji sa Gradskom upravom, Komunalnom policijom i preduzećem PVV”.

Sinadinović je pohvalio i veliki odziv građana koji su zainteresovani za čistiju i zdraviju životnu sredinu.

Od 2015. godine „Komunalcu“ su povereni i poslovi obeležavanja horizontalne signalizacije na području grada.

Za ovu godinu iz budžeta grada za ovu namenu izdvojeno je , na osnovu Ugovora sa gradom, deset miliona dinara.

Ono što je inovacija kod ovih poslova, kako kaže Sinadinović, je primena hladne plastike kao materijala koga karakteriše duži vek vek trajanja . Dodaje da je garantni rok kod ovog posla primenom ove metode od dve tri godine, što predstavlja znatnu uštedu.

On podseća da je prošle godine hladnom plastikom obeležen Bulevar osloboženja u strogom centru grada sa svim pristupnim raskrsnicama, a ove godine se planira obeležavanje prilaza školama , kao i ostalih centralnih gradskih ulica.

Osim ovog posla JKP „Komunalac“ radi i posao letneg održavanja, za šta je iz budžeta grada izdvojeno šest miliona dinara .

Ova delatnost podrazumeva čišćenje bankina i košenje trave pored lokanih puteva i posebno održavanje kanala i odliv vode iz njih.

Krajem maja je ovaj posao urađen na deonici Crkovnica – Oraovica i nastavljen i na potezu od Razgojne do Grdanice.

Posao se odvija uz pomoč nove Skip mašine i vozila za odvoz zemlje, a sa nabavkom novog Hiper kamiona ova delatnost će biti znatno uvećana.

Kod pružanja pogrebnih usluga koje su takođe sastavni deo posla JKP „Komunalca“ ostvaruju se takođe značajni pomaci, kaže Sinadinović .

Za ovu namenu prošle godine iz budžeta grada opredeljeno je šest miliona od čega je 800.000 izdvojeno  za   kompletnu obnovu unutrašnjeg prostora kapele na Svetoilijskom grobljua zemenjena je i stolarija, obnovljene su podne pločice i prateća oprema objekta.

Posebna pađnja posvećena je i sređivanju asfaltnih staza na oba gradska groblja, dodao je Sinadinović.

On je kao prioritet u narednom periodu izneo nastojanje da se izgradi poslovni objekat na platou Svetollijskog groblja gde bi se nalazili šalteri za naplatu održavanja, a za tu namenu postoji zamisao da se uradi projekat koji bi finansiralo nadležno ministarstvo.

B. Lekić

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*