Jahanje je lek

Naši sugrađani, oboleli od multipa skleroze, okupljeni u MS Udruženju Jablaničkog okruga, početkom novembra priveli su kraju radionicu „Svaki korak se broji“, na kojoj su izvodili aktivnost terapijskog jahanja. Terapijsko jahanje je specifična disciplina u terapiji i rahabilitaciji osoba sa invaliditetom, gde se korisnik uči veštini jahanja. Medicinski je priznata u svetu i sprovodi se uz stručan nadzor voditelja terapeutskog jahanja.
   U programu terapijskog jahanja konj je partner, a komunikacija i interakcija su snažne terapijske metode. Osnovno delovanje terapijskog jahanja postiže se neometanim prenosom pokreta s leđa konja na osobu i njegovim prilagođavanjem tom pokretu.


    Cilj terapijskog jahanja je da putem fizičkog, psihološkog, socijalnog i edukativnog delovanja kod osoba sa invaliditetom proizvede pozitivne efekte koji utiču na poboljšanje psiho-fizičkog stanja, probudi osečaj zadovoljstva, slobode, pokretljivosti – to je put ka boljem zdravlju i vraćanju vere u život.


   
    – Članovi našeg udruženja već četvrtu godinu upražnjavaju ovaj vid terapije. Za sve članove terapija je besplatna, a finansirana je preko projekta odobrenog od strane grada Leskovca, Odeljenja za društvene delatnosti. Benefiti od ove terapije su veliki za sve članove koji je koriste i ogledaju se u razvoju ravnoteže i osećaja za simetriju, jačanju mišića, razvijanju koordinacije i refleksa, rastezanju ukočenih mišića, utiče na smanjenu pokretljivost, popuštanje grčeva (spazama), podstiče se poboljšanje apetita i probave. Pored fizičkih, terapijsko jahanje donosi i niz psiho – socijalnih  pogodnosti: sticanje samopuzdanja, razvijanje strpljenja, emocionalna kontrola i samodisciplina, opšte dobro osećanje, razvijanje prijateljstva i komunikacije, ljubavi prema životinjama, sticanje iskustva i postizanje zadovoljstva. – kaže Predrag Jovanović, Predsednik MS Udruženja Jablaničkog okruga    Na terapijsko jahanje, prema ovogodišnjem projektu išlo se je jedno do dva puta nedeljno, tokom proteklih osam meseci. – Do sada je kroz radionicu terapijskog jahanja prošlo oko tridesetak članova udruženja i mi svaku održanu radionicu dokumentujemo fotografijama sa terena i računima, tako da se tačno zna na šta su potrošena sredstva građana Leskovca koja su nam dodeljena projetom. Naši članovi su veoma zadovoljni saradnjom sa KK Čegar iz Niške banje, njihovom stručnošću i odnosu prema njima. – dodaje Jelena Polić, potpresednica MS Udruženja Jablaničkog okruga i koordinatorka na ovom projektu.   Projekat „Svaki korak se broji“ organizuje se na terenu Konjičkog kluba „Čegar“ iz Niške banje, a za njegovu realizaciju je preko projekta odobreno 200 000 dinara. Projekat je trajao šest meseca. Iz MS Udruženja Jablaničkog okruga se nadaju da će se nastaviti sa ovim projektom i sledeće godine.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*