Izložba grafika Stefana Petrovića “Čujte Srbi”

VLASOTINCE

U vlasotinačkoj galeriji Zavičajnog muzeja nedavno je otvorena prva samostalna izložba grafika mladog vlasotinačkog umetnika Stefana Petrovića, pod nazivom “Čujte Srbi”. Program je počeo pesmom “Tamo daleko”, koju su izvele Mila Mitić, Petra Dimanić i Milen Krstić.
O izložbi je govorila Jasmina Zlatković, istoričarka umetnosti.

 • Čujte Srbi! Čuvajte se sebe! Opominjući je nekada govorio Arčibald Rajs, ukazujući na sve lepote našeg karaktera, ali naročito na mane koje u velikoj meri i danas degradiraju ovo društvo, stavljaju u drugi plan i zasenjuju sve što je plemenito. Izložbom istog naziva naš mladi umetnik Stefan Petrović, opominje da se setimo naše slavne prošlosti i stradalnika na čijim smo kostima, krvi, naporima i znoju izgradili zemlju. Narod sklon zaboravu, kao što je naš, treba da ima kao imperativ jedan novi poredak u kome će sačuvati svaku vrlinu, žrtvu, spomenik, istoriju. Ovom serijom grafika Stefan je uspeo da na individualnom nivou izgradi spomen – obeležje jednoj generaciji neustaršivih boraca, hrabrih junaka, čijim su stradanjem sačuvana ognjišta i kamen zemlje Srbije. Kako je u pitanju prva samostalna izložba mladog umetnika, ona obuhvata seriju grafika ranjenih kombinovanjem različitih tehnika štampe. Tema koja dominira u njegovom radu je portret. Kroz prikaz ratnih “mučenika”, boraca i čuvara domova, portreta vojnika, ratnika, majki, žena, ona se bavi psihološkom analizom portretisanih ličnosti i njihovim karakterima. Ove grafike pripovedaju priču o slavnoj prošlosti i dubokim ožiljcima koje sa sobom nosi, a na čijim temeljima danas gradimo budućnost – rekla je je Jasmina Zlatković.
  Na izloženim grafikama su srpski junaci, žene u ratu, bolničari, žene koje čuvaju kućna ognjišta ili se spremaju za udaju, ali tu su i portreti vojvoda Živojina Mišića, Stepe Stepanovića, Petra Bojovića, Vojislava Tankosića …
  Stefan Petrović se zahvalio Kulturnom centru Vlasotince na podršci i pomoći da priredi svoju prvu samostalnu izložbu i udruženju “Artizan”, koje je okupilo mlade umetnike u Vlasotincu.
  Za muzičku podlogu su bili zaduženi Aleksandar Dimitrijević i Miroslav Krstić.
  Inače, Stefan Petrović je osnovne akademske studije grafike završio na odseku za dizajn u Nišu. Izlagao je na brojnim izložbama u zemlji i inostranstvu, a ovo je njegova prva samostalna izložba.
  Otvaranjem izložbe grafika “Čujte Srbi”završen je višednevni program “Dani Vlasotinca”, koji Kulturni centar organizuje povodom gradske slave.

V. Stamenković

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*