Horska sekcija penzionerskog KUD“Neven“ iz Leskovca beleži značajne međunarodne uspehe

 

LESKOVAC

Hor penzionera KUD“Neven“ iz Leskovca u zadnjih par godina beleži značajne međunarodne uspehe na smotrama horova koji izvode izvorne i etno pesme. Ove, 2017. godine, uspesi se ređali jedan za drugim, uglavnom prva mesta, počev od Balkanske smotre horova u Kumanovu, zatim na 17. međunarodnom „Festivalu treće životne dobi“ u Sloveniji, kao i smotre horova Vojvodine u Subotici, i poslenjem maestralnom nastupu u Leskovcu povodom 71. godišnjice postojanja Udruženja penzionera Leskovca i Jablaničkog upravnog okruga.


Poseban uspeh ovo leskovačko pevačko društvo, kojim diriguje Srbislava Tolić, profesor muzike u penziji, a uspešno predvodi Radmila Živković osnivač društva i predsednik Sekcije žena leskovačkog udruženja penzionera, ostvarilo je tokom nastupa u Ljubljani na 42. „Reviji pevačkih horova Slovenije“ velelepnim nastupom na otvorenoj sceni Cankarjevog doma u glavnom gradu Slovenije. U jakoj međunarodnoj konkurenciuji od 15 horova, među kojima medijski mnogo poznatiji horovi iz Rusije, Italije, Hrvatske i Slovenije, leskovački hor dobija dva velika priznanja za horsku izvedbu i najboljeg solistu.
Na smotri horova penzionera u Subotici, gde je takođe učestvovalo 15 horova, leskovačko penzionersko pevačko društvo KUD “Neven“ osvaja priznanja ali i veliku naklonost publike. Ovom prilikom posebno je briljirao Radovan Ilić vokalni solista. Tokom gostovanja leskovačkih penzionera u makedonskim Kavadarcima, kao i u bugarskom gradu Perniku u solo izvođenju pesama juga Srbije, pevač Radovan Ilić, morao je po tri puta na bis-scenu uz frenetičan aplauz publike.


-Pesma me ponese, volim da pevam. Kada zapevam zaboravim na sve svoje zdrastvene i finansijske nedaće, – priča za našu redakciju Radovan Ilić, inače nešto slabijeg zdrastvenog stanja, koji od svoje skromne penzije „krpači“ svoj zdrastveni bilten u jednoj od beogradskih klinika.
Horska sekcija kulturno-umetničkog društva „Neven“ iz Leskovca, ima oko tridesetak stalnih članova, uglavnom dama, živi od povremenih donacija, uz pomoć lokalne samouprave grada na obalama Veternice i Udruženja penzionera Leskovca, u kojem uspešno nastupa uposlednjih desetak godina.
Toma Stevanović

Neka Vaš komentar bude prvi

Odgovorite

Vaša email adresa neće biti objavljena.


*