Hapšenje “balkanskog kartela”: Među njima Panter i još jedan Leskovčanin?

U velikoj međunarodnoj akciji “Izi”, koja je sprovedena i u Srbiji, uhapšeni su pripadnici “balkanskog kartela”, među kojima su i “Pink panter” Dragan Đorđević Gaga, kao i Gligorije Peljević (73), piše Nova S.

Peljević je, prema pisanju medija, hapšen i 2015. u Madridu kada je zaplenjeno 3,5 tone kokaina.

Sa druge strane, Dragan Đorđević zvani Gaga navodno je bio uhapšen posle spektakularne pljačke „Pink pantera“ u Dubajiju 2008. godine.

U međunarodnoj akciji uhapšen je i Mladen Lazarević, takođe „Pink panter“.

Priveden je i Miroslav Starčević, za koga se sumnja da je „Deda“ i „Đeneral“ koga pominje klan Belivuk.

Pored njih uhapšeni su i M.J, M.M, D.N, I.C, R.R, M. R, V.S, M.P. i Lj.L. zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih drogam saopštila je danas policija.

Mladen Lazarević, Miroslav Starčević, Dragan Đorđević Gaga, Gligorije Peljević i još devet osoba uhapšeni su zbog sumnje da su pripadnici “balkanskog kartela”, a terete se da su organizovali međunarodni šverc kokaina.

Ova organizovana kriminalna grupa koju čine 20 lica sumnjiči se da je umešana u međunarodnu trgovinu narkoticima. Naime, organizatori i pripadnici ove organizovane kriminalne grupe sumnjiče se da su tokom 2020. godine učestvovali u nabavci i transportu više od šest tona kokaina iz Južne Amerike ka zemljama Zapadne Evrope i Republike Srbije.

U toku predistražnog postupka prikuljeni su dokazi koji se odnose na korišćenje Skaj aplikacije putem međunarodne pravne pomoći kao i dokazi koji se odnose na predmetne zaplene od drugih država, pre svega, Republike Francuske.

Na teritoriji Srbije slobode je lišeno 13 lica, od sedam lica koja nisu lišena slobode dva lica se nalaze na izdržavanju kazne zatvora odnosno pritvora po rešenjima Kraljevine Holandije i Republike Peru, jedno lice se nalazi u pritvoru po drugom osnovu u Nišu i četiri se nalazi u bekstvu.

Ova organizovana kriminalna grupa, koja je delovala i na području Kariba na Arubi, je u februaru 2022. godine ugovorila za samo jednu isporuku droge isplatu u iznosu od 4,5 miliona evra.

U toku su pretresi na više lokacija.

U zakonom predviđenom roku policija će osumnjičene uz krivičnu prijavu sprovesti u Javno tužilaštvo za organizovani kriminal nakon čega biti saslušani.

Šta je sve pronađeno?

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, po nalogu Tužilaštva za organizovani kriminal, uz koordinaciju Evropola i Evrodžasta, uhapsili su u Srbiji 13 pripadnika organizovanih kriminalnih grupa koje su funkcionisale kao „Balkanski kartel“, saopšteno je.

Zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga iz člana 246 stav 5 KZ RS, uhapšeni su M. S. (1979) i M. L. (1980) organizatori velikih pošiljki kokaina, kao i M. J. (1977), D. Đ. (1981), M. M. (1992), D. N. (1977), I. C. (1977), R. R. (1979), G. P. (1951), M. R. (1983), Lj. L. (1970), M. P. (1982) i V. S. (1987) organizatori i članovi drugih kriminalnih grupa uključenih u pomenute pošiljke kokaina.

Kako se sumnja, oni su učestvovali u krijumčarenju višetonskih pošiljki kokaina koje su stigle u Evropu iz Kolumbije, Brazila, Ekvadora, ali i preko zapadne Afrike kao logističko-tranzitne podrške. Konkretno, reč je oko pet tona kokaina zaplenjenog na Arubi, Holandski antili, 1,2 tone kokaina zaplenjenog u Haseltu, Belgija, kao i 743 kilograma kokaina zaplenjenih u Roterdamu, Holandija.

Dokazi o njihovoj umešanosti u pomenute zaplene prikupljeni su tokom analize podataka sa aplikacije Sky Ecc koju su izvršili pripadnici srpske policije. Pretresom stanova i ostalih prostorija koje koriste osumnjičeni u Beogradu, Nišu, Loznici, Subotici i Zrenjaninu pronađene su dve snajperske i tri automatske puške, pet pištolja od kojih je jedan automatski i četiri prigušivača.

Tom prilikom pronađena je i bomba, 24 detonatorske kapisle i pet uređaja za daljinsko pokretanje detonatora, 13 paketa plastičnog eksploziva, optički nišan, više stotina komada municije različitog kalibra, perike i silikonske maske.

Pored veće količine novca pronađenog u stanovima koji su koristili, na jednoj od lokacija u specijalnom izgrađenom skrivenom prostoru pronađena su tri plastična bureta sa više od 2,7 miliona evra.

Takođe, prilikom pretresanja na pomenutim lokacijama pronađeno je više luksuznih automobila i skupocenih satova. Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 časova nakon čega će, uz krivičnu
prijavu, biti privedeni Tužilaštvu za organizovani kriminal.

Ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić čestitao je pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova na izuzetno uspešnoj i profesionalno izvedenoj akciji, kojom je presečena jedna od najvećih kriminalnih organizacija na Balkanu.

Ministarstvo unutrašnjih poslova će svim raspoloživim kapacitetima i u saradnji sa svojim pouzdanim međunarodnim partnerima nastaviti još snažniju, odlučniju i intenzivniju borbu protiv svih oblika organizovanog kriminala, poručio je ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić, saopštio je MUP.

MS/ SA

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*