Gradsko veće: Šta će biti sa dugovanjima Crkve i ko su novi direktori javnih preduzeća?

LESKOVAC

Članovi leskovačkog Gradskog veća su na svojoj 20. sednici dali saglasnost na izmene i dopune statuta Narodnog muzeja, Istorijskog arhiva, Leskovačkog kulturnog centra, Narodnog pozorišta, Narodne biblioteke „Radoje Domanović“, kao i Domovima kulture u Grdelici, Vučju, Pečenjevcu, Brestovcu, Domu kulture Roma i Turističke organizacije Leskovca. Usvojen je i program razvoja turizma grada Leskovca sa Akcionim planom za period 2020.-2025. godine. U obrazlaganju ove tačke Marija Todorović, šef Odseka za lokalno-održivi razvoj je rekla da se radi o značajnom dokumentu za Grad Leskovac jer se snaga jednog grada, između ostalog, meri i kvalitetom strateških i planskih dokumenata koje jedan grad izrađuje.
-Cilj svih takvih dokumenata je razvoj grada i bolje pozicioniranje i stvaranje boljeg privrednog ambijenta za investiranje i bolji i udobniji živo građana. Turizam je oblast koja u korelaciji sa drugim privrednim granama može biti generator budućeg razvoja. Ovaj dokument je izrađen po najnovijem pravilniku Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacije. Prilikom izrade ovog plana vodilo se računa da on bude dovoljno ambiciozan kako bi bio razvojni, ali i dovoljno realan kako bi bio ostvariv. Definisan je veliki broj konkretnih aktivnosti i akcija koje utiču na razvoj lokalne zajednice. Kad je turizam u pitanju Grad Leskovac je krenuo uzlaznom putanjom i nastaviće trend rasta i kntinuiranog rada i u budućem periodu. Program je prvi korak na putu do modernog, konkurentnog i prepoznatljivog Leskovca. Zadatak svih nosilaca turističkog razvoja grada Leskovca je da ovaj program sa akcionim planom maksimalno iskoriste kroz realizovanje planiranih projekata, mera i aktivnosti kako bi Grad Leskovac zauzeo pripadajuću poziciju na turističkoj mapi Srbije. Program nudi konkretna rešenja kojima se u budućem petogodišnjem periodu postavljaju temelji za nadogradnju kroz finansijsku perspektivu po razvojnim prioritetima. Programom su određeni i opšti, posebni i pojedinačni ciljevi razvoja turizma Grada Leskovca, aktivnosti koje treba sprovesti i definisani ključni turistički proizvodi i njihova dinamika razvoja.-

CRKVA IZMIRUJE SVOJ DUG „TOPLANI“

Data je saglasnost i na Sporazum o regulisanju međusobnih odnosa između JKP „Toplana“ i Srpkse Pravoslavne crkve, odnosno Srpske Pravoslavne opštine u Leskovcu. Novica Stojanović, vd direktora JKP „Toplana“, kaže da se radi o neizmirenim obavezama za isporučenu toplotnu energiju za crkvu Odžakliju i konak.
-Kako Crkva nije izmirivala svoje obaveze mi smo bili prinuđeni da podnesemo tužbe za naplatu duga koji je zaključno sa danom 31.12.2020. iznosio skoro 10,5 miliona dinara. Sudski troškovi iznose nepunih 1,2 miliona, a zatezna kamata po svim utuženjima 3,2 miliona. Ovim sporazumom Crkva se obavezuje da dug izmiri u 36 jednakih mesečnih rata, a rata iznosi 289.582,55 dinara. Ukoliko crkva ispoštuje ovu stavku, „Toplana“ će otpisati kamatu.-
Gradonačelnik Goran Cvetanović je pojasnio da je ovo dugogodišnji problem koji je pokojni direktor „Toplane“ Nebojša Krstić pokrenuo.
-On je prvi tužio Crkvu za dug, odakle je stiglo objašnjenje da je bilo dogovoreno da cevi za toplovod prođu kroz crkveno dvorište, a da zauzvrat Crkva ne plaća nikakve obaveze. Mi smo proveravali i nigde nismo našli dokument koji bi to potvrdio i rečeno je da se radilo o usmenom dogovoru. Drago mi je da je nađen zajednički jezik i kompromis, da će „Toplana“ naplatiti dug, a da je Srpska Pravoslavna crkva odgovorno prihvatila dug i omogućeno je da to izmiri na 36 rate.-

AUTO SEDIŠTA ZA SVU DECU ROĐENU U 2021. GODINI

Usvojena je i odluka kojom se odobravaju novčana sredstva iz budžeta grada Leskovca za nabavku poklona – auto sedišta za decu rođenu u 2021. godini. Pravo na ovaj poklon od lokalne samouprave imaju sva deca čiji roditelji imaju prebivalište na teritoriji Grada Leskovca, a ukupna sredstva iznose 10 miliona dinara. Postupak dodeljivanja je pojednostavljen i ne podrazumeva nikakvo podnošenje novih zahteva od strane roditelja, već će to biti urađeno na osnovu ustanovljenog spiska odseka za društvenu brigu o deci u okviru Odeljenja za društvene delatnosti i lokalni razvoj. Taj spisak će se praviti na mesečnom nivou i tako će biti organizovana i podela. Očekuje se da prva podela, ali i obuka o korišćenju bude organizovana u martu, zavisno od epidemioloških uslova.

NOVI STARI DIREKTORI

Većnici su prihvatili i predloge rešenja o imenovanju direktora javnih preduzeća na nedavno raspisanom konkursu. Direktora JKP „Toplana“ biće Novica Stojanović, dipl. inženjer mašinstva, za direktora JKP „Komunalac“ biće izabran Vladimir Sinadinović, dipl. ekonomista iz Leskovca, JKP „Vodovod“ vodiće Staniša Ristić, dipl. ekonomista, JP „Dom“ Dragan Stojiljković, dipl. menadžer, dok će Milan Stojković, dipl. ekonomista biti direktor JP „Pijaca“. Svi oni već obavljaju ovu funkciju.

Ivan Spirić

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*