Goranovići vekovima čuvaju rodoslovno stablo

LESKOVAC

Miodrag Goranović, poznati leskovački doktor i pisac, učesnik svih dosadašnjih susreta, pozdravio je učesnike 13. tradicionalnog skupa ovog bratstva rečima: „Životni put naših porodica jedan je od najboljih primera koliko su i kako davno isprepletene jake i duhovne veze između Srbije i Crne Gore i koliko nisu u pravu oni koji bi da nas dele“

Trinaesti tradicionalni skup bratstva porodica Goranović održan je u mestu Krstač, pedsetak kilometara od Nikšića, u Crnoj Gori, u prisustvu više od dvestorine Goranovića, među kojima je bio i veliki broj mladih. Dr Miodrag Goranović, poznati leskovački lekar, koji je prisutan na svim dosadanjim susreta, na 13. skupu obratio se prisutnima biranim rečima: „Životni put naših porodica jedan je od najboljih primera koliko su i kako davno isprepletene jake i duhovne veze između Srbije i Crne Gore i koliko nisu u pravu oni koji bi da nas dele, kao i onih koji misle da od njih sve potiče.“
Dr Goranović je takoće naglasio da pojedinci satiru i omalovažavaju neke duhovne vrednosti, zaboravljaju svoje korene, menjaju i skrnave svoju istoriju, jezik, veru, trediciju, kulturu, zaboravljaju se pradedovska ognjišta i običaji i mudrost: „Ko se stidi svoga porekla, vazda rđa celog veka!“
„Iako po imenu ispada da sam tu, možda, „mio i drag“, verujte mi, braćo, da mi je veća čast i ponos prezime koje nosim“, rekao je dr Miodrag Goranović, što je propraćeno dugim apalauzom.


Veliki apaluz na skupu bratstva porodice Goranović dobila je i najava prisustva Konstatina Goranovića, iz Rusije, koji je preko interneta saznao za ovaj skup i tako se, jedini iz ove grane predaka, posle dva i po veka, vraća na izvorište svoje porodice.
Na svakom, pa i ovom skupu, počasni gosti su bili članovi poznate i plemenite porodice Milić, od koje potiču Goranovići. O kakvim se ljudima radi govore i sećanja koja se pamte. Zna se kada je silni Numan-paša Ćuprilić 1714. godine, prekoDuge i Golije, sa turskom vojskom, krenuo na krvavi pohod. Vojvoda Milija Milić ostavio je svoju kuću i porodicu, pozvao braću i bratance da od takvih zulućara brane svoju svetinju – crkvu na Presjeci u Bjelicama. Posle sedam dana i noći krvave i neravnopravne borbe, iznemogle, izgladnele i ožednele, turski „junaci“ su iskasapili. Svih devet Milića, potomci Orlovića, položili su živote za svoju veru i bližnje. Znali su da ako izgube crkvu, izgubili su svoju prošlost, svoje dostojanstvo, svoja osećanja i budućnost svojih predaka.
Za vreme trinaestog skupa bratstva Goranovića više puta prekidana je muzika da bi se preko mikrofona, sa mobilnih telefona, čuli pozdravi rodbine iz Crne Gore, Srbije i iz inostranstva, koji su nisu mogli da dođu. Doček gostiju bio je po starorm običaju: hlebom i solju iz ruku lepih devojaka u narodnim nošnjama. Kasnije je nastavljeno druženje uz srpske i crnogorske pesme, a nisu izostale ni – gusle. Na mestu okupljanja nalazio se veliki pano sa rodoslovom porodica. Svako je tu, na licu mesta, svoju granu popunjavao eventualno novorođenom decom.
-U današnje vreme novokomponovanih vrednosti, labavih familijarnih veza, pa čak i otuđenja i u najužim porodicama, susret bratstva porodice Goranović poruka je i želja da u svim bratskim prostorima gde su, bude sloge i čojstva zarad bolje budućnosti pokoljenja“, veli dr Miodrag Goranović, ugledni leskovački doktor i autor nekoliko zapaženih knjiga.
Prvi susret bratstva porodice Goranović organizovan je 1991. godine u mestu Gornje Čarađe, zatim u Krscu i Javljenju, Nikšiću i Zaljutnici, u Crnoj Gori, na jugu Srbije – u Lebanu, Sijarinskoj Banji, potom na Zlatiboru, Beogradu i Novom Sadu. Prethodni, dvanaesti susret obeležen je u mestu Gornja Radnja, opština Teslić, u Republici Srpskoj.

Danilo Kocić

Antrfile
Goranovića ima širom nekadašnje Jugoslavije
Danas najviše Goranovića ima u Crnoj Gori (Nikšić sa okolinom, Podgorica, Igalo, Herceg Novi, Tivat, Kotor), u Vojvodini (Sombor, Ratkovo, Novi Sad, Vrbas), u Leskovcu, Vlasotincu, Surdulici i selu Marovac, nedaleko od Medveđe.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*