Fudbalske legende Dubočice

LESKOVAC

  
Ko ne pamti te godine kada su fudbaleri Dubočice tresli protivničke mreže i bili ponos sportskog Leskovca a strah i trepet za timove s kojima su se takmičili – taj verovatno ne može ni da zamisli, a danas i da ne poveruje, da je na stadion Dubočice znalo da se okupi i po 8.000 gledalaca. Takav slučaj bio je kada je 27. juna 1949. godine u Leskovcu gostovala fudbalska reprezentacija Vojvodine i odigrala prijkateljsku utakmicu sa ekipom tada sindikalnog fiskulturnog društva „Kosta Stamenković“ pre toga Dubočica). Hroničar Dragoljub Milosavljević Stranac je zabeležio da je utakmicu pratilo preko 8.000 gledalaca. Na ovoj utakmici pobedio je tim Koste Stamenkovića sa 5: 2. Golove su postigli Luka Jović Pačavra u 17. i 78, i Svetozar Trajković Zare u 27, 54. i 71. minutu. Za goste strelci su bili Gemeri u 70. i Velker u 87. minutu. Za ekipu „Koste Stamenkovića“ nastupili su Dragoljub Stojiljković Anton, Banković, Antić, Ilić, Diskić – kao gost, inače tada igrač Splitskog Mornara, Branko Jovanović Dželja, Petrović, Petar Jović, Zare Trajković, Stanko Filipović Cule i Luka Jović Pačavra..

Radi podsećanja – Leskovački sport – klub Dubočica je 28.januara 1945. godine održao svoju prvu posleratnu godišnju skupštinu. Tada je donesena odluka da Dubočica promeni naziv u Radnički sport-klub „Kosta Stamenković“. A kada je Kosta Stamenković proglašen za narodnog heroja – 14. decembra 1949. godine – krajem iste te godine klub je doneo je odluku da se Sindikalno fiskulturno društvo „Kosta Stamenković” ubuduće ponovo zove – Dubočica.
Gradski fiskulturni odbor, fiskulturna sekcija Gradskog odbora Narodnog fronta i upravu fudbalskog kluba ,,Kosta Stamenković” su 1948. godine pokrenuli akciju za izgradnju novog fudbalskog stadiona. Gradnja stadiona završena je veoma brzo i to na mestu ondašnjih igrališta Momčila i Josifa.

(FOTOGRAFIJA – VETERANI I MLAĐI VETERANI DUBOČICE)

Po sećanju nekadašnjeg fudbalera Dubočice Momčila Anđelkovića Monje, ova fotografija je snimljena u Lebanu na utakmici između veterana Radana i Dubočice, odigrane 8. novembra 1974. povodom – Dana oslobođenja Lebana.
Na fotografiji su, stoje s leva na desno:

Dragan Stanković Beljajac – golman, Branislav Cvetanović – Bane, šuster ( s glavu vozija loptu od gol do gol ), Svetozar Trajković – Zare – centarfor ( ne se znaje Zare igra ), Luka Jović – Pačavra, levo krilo, Dragan Lazić ( Ćujka pod koito ) – desni bek, Ljubiša Stefanović Civun – desno krilo i desna polutka, Petar Jović – Malinac, desno krilo, Krsta Tasić Kumarevac – desno krilo (mlađi veteran ), Momčilo Anđelković – Monja, desna polutka, Grade Cekić Piki – bek, Petar Gičić – Giča – golman, Tihomir Živković – Tice – desna polutka, Mile Nikolić zvani Kofa –legendarni sportski novinar.
Kleče s leva na desno:
Toma Ilić Kiza – leva polutka ( mlađi veteran ), Stanko Filipović – Cule – leva polutka, Zdravko Kamnenski – desno krilo ( mlađi veteran ), Milun Nikolić Šijafino – levo krilo, Dragan Golubović – centarhalf.

Prema rečima Momčila Anđelkovića – Monje, nekadašnjeg igrača legendarnog tima Dubočice koji je žario i palio po fudbalskim stadionima u Srbiji – svi fudbaleri Dubočice su bili zaposleni: Anton Stojiljković – direktor štamparije Napredak i ciglane Pobeda, Zare je bio komercijalista – šef prodaje u Trgopromet, Cule – šef prodavnice Sport, Lečić – potpukovnik u JNA, Tričković – potpukovnik u JNA, Banković je radio u Trgopromet kao radnik,
Riče je bio komercijalista u Rulu, Mile Čajko – bio je stolar, Branko Jovanović Dželja – šofer u Komitetu, Bane Cvetanović, šuster – radio je u prodavnicu Obuća, a kasnije bio direktor ispostave „Borbe“, Svetica Jovanović komercijalni u Trgoprometu, Luka Jović Pačavra – prodavao građu u Leski, Malinac je takođe prodavao građu u Leski, Petar Jović – Tice bio je berberin i Momčilo Anđelković– Monja komercijalista.
Na stadion su dolazili da treniraju – posle radnog vremena. Da bi imali za POJAČANU ishranu od kluba su dobijali – hranarinu, tačnije – bonove s kojima su ručali u Sportski bife ( kasnije Mala Dubočica ), a povremeno su od Leteksa dobijali štof za odelo kao nagradu za dobre rezuiltate..

( Nastaviće se )

Sava Dimitrijević

3 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*