Dubočica napada vrh srpskoligaške tabele

Ekipa Dubočice pred novu sezonu (Foto: Vlastimir Stamenković)

LESKOVAC

Posle jednogodišnjeg, neuspešnog igranja u Prvoj ligi Srbije, leskovačka Dubočica ponovo se vratila u srpskoligaško društvo fudbalskog „Istoka”. Pored Dubočice, zbog lošeg plasmana iz lige su ispale i ekipe Dinama iz Vranja, Radničkog iz Pirota, Trajala iz Kruševca i Jagodine iz istoimenog grada.

U novoj sezoni Srpska liga “Istok” imaće 16 klubova, umesto 20 koliko ih je bilo u nedavno završenoj sezoni.
U fudbalskoj Dubočici uveliko se radi na dva koloseka. U ove vrele letnje dane radi se na izgradnji novog stadiona. Dok armirači spremaju i ugrađuju armaturu, dotle radne građevinske mašine su u punom pogonu, a sam kran uveliko se izdigao iznad stadiona vođen veštom rukom kranista dotura materijal tamo gde je potreban.

I dok se uveliko radi i gradi na Gradskom stadionu u Leskovcu, fudbaleri Dubočice predvođena novim šefom stručnog štaba, Slavišom Božičićem privodi kraju pripreme za novu sezonu koja će krenuti u subotu 13. avgusta utakmicama prvog kola Srpske lige “Istok”. I, gle sudbinske slučajnosti. U poslednjem kolu Prve lige Srbije u Pirotu, u utakmici bez posebnog značaja, sastale su se ekipe domaćeg Radničkog i Dubočice. Voljom žreba ova dva kluba se sastaju u prvom kolu kada će Dubočica ugostiti pirotski Radnički u Mrštanu na terenu domaćeg Moravca Oriona, gde će Dubočica sve svoje utakmice igrati dok ne bude završena izgradnja novog fudbalskog multifunkcionalnog objekta.

Dubočica je u međuvremenu ustoličila novog šefa stručnog štaba u imenu Slaviši Božičiću. Nećemo o imenima i delima trenera Slaviše Božičića, jer bi nam trebalo poprilično prostora za sve njegove uspehe sa trenerske klupe. Radio je sa puno uspeha u velikom broju naših klubova, a i na internacionalnom planu beležio je odlične rezultate, osvajajući pri tom i šampionske titule sa ekipama koje je predvodio.

NNR:- Koliko znamo predvodeći kao trener sa klupe pojedine ekipe na kraju sezone imali ste prilike da se u više navrata radujete osvojenoj šampionskoj titulu. Da li Leskovčani mogu da se nadaju takvom scenariju na kraju prvenstvene sezone ?

Božičić: – Ja bih bio presrećan kada bi se to desilo. Za tako nešto ima puno materijala, posebno sam obradovan činjenicom da Dubočica ima izuzetno ambicioznu i preduzimljivu upravu, koja sve čini da igračima stvori optimalne rad za rad. Uslovi za rad na treninzima u obližnjem Mrštanu su na najvišem nivou, a mi smo već izvršili selekciju ekipe, tako da Dubočica ima perspektivan tim, predvođen kapitenom Dušanom Savićem. To je jedna dobra celina iskusnih i talentovanih igrača koja su velika dragocenost Dubočice – veli na početku razgovora Slaviša Božičić, prvi strateg Dubočice.

NNR:- Koliko je igrača bilo u pripremnom trenažnom procesu?

Božičić: – Trenutno imamo 20 igrača i dva golmana. Moguće je angažovanje jednog golmana, a ukoliko se ukaže mogućnost da možemo dobiti pravo pojačanje u nekom igraču, naravno da ćemo ga primiti u naše redove.

NNR:- Koji tip igrača vam posebno nedostaje?

Božičić: – U principu ništa posebno, osim dopuna konkurencije, jer će biti dosta rotacije u ekipi. Suština je u tome da ti igrači koji su u rotaciji održe intenzitet koji je postignut na utakmici. Mi već imamo startnu jedanaestoricu, a među njima i “bonus” igrače, koji su u ekipi zato što zaslužuju svojim kvalitetom da igraju, a ne zbog propisa.

NNR:- Kakav je zdravstveni bilten u ekipi?

Božičić: Na svu sreću nemamo povređenih igrača i na startu sezone ulazimo sa svim igračkim potencijalom koji imamo na raspolaganju.

NNR:- : Gde vidite Dubočicu na tabeli?

Božičić: – Apsolutno u samom vrhu. Želim da Dubočica bude drugojačija i prepoznatljivija po jednom napadačkom fudbalu. Smatram da Dubočica po imenu i tradiciji mora da igra na takav način, što navijači znaju posebno da cene i vole, a posebno očekujem podršku navijača koji su se sigurno zaželeli fudbala i da će svojim prisustvom dati punu i pravu podršku momcima dole na terenu u bojama dresa Dubočice.

NNR:- Koje se ekipe, po vama, kandidati za za osvajanje prvog mesta?

Božičić: – Ima tu više kandidata, jer liga je ove sezone posebno jaka i kvalitetna. Svi klubovi koji su ispali iz Prve lige Srbije imaju svoj kvalitet i želju da budu prvi,a tu je i komšijska Vlasina koja se dobro pojačala, a moguće je da i neki drugi klub dobrim igrama i rezultatima bude iznenađenje samog prvenstva. Biće u svakom slučaju jako zanimljiva liga sa krajnje neizvesnim ishodom, jer svaki klub ima svoje ciljeve i ambicije – mišljenja je Slaviša Božičić, šef stručnog štaba Dubočice.

Ovom razgovoru prisustvovao je sportski direktor kluba Vladica Cekić, koji je izuzetno zauzet u vreme trajanja prelaznog roka, i to na onim najosetljivijim poslovima a to je angažovanja pojačanja, a mi smo ga pitali o nekim drugim stvarima koji se tiču Dubočice.

V. Stamenković, Božičić i Cekić

NNR:- Kako napreduju radovi na izgradnji stadiona i da li se odvijaju predviđenom dinamikom?

Cekić. – Ja nisam prava adresa za davanje odgovora po tom pitanju, jer to je u nadležnosti drugih organa koji su zaduženi i stručni za davanje bilo kakve izjave kad su u pitanju radovi na našem stadionu.

NNR:- Da li nam možete reći kako protiče prelazni rok?

Cekić: – Mi smo na vreme krenuli sa poslom u vezi prelaznog roka i zadržali smo praktično srž ekipe iz prethodnog prvenstva i u tom delu smo obavili poslove oko 90 posto. Prelazni rok traje do sredine septembra, tako da u međuvremenu mogu da bude nekih promena u oba smera.

NNR:- Ko je sve u stručnom štabu Dubočice?

Cekić: – Pored šefa stručnog štaba Slaviše Božičića, sa igračima rade i njegovi saradnici Boban Cenić i Goran Đorđević, a za rad sa golmanima zadužen je Novica Jovanović.

NNR:- Sada ste “domaćini” u SC “Moravac Orion”?

Cekić: – Zahvalni smo ljudima iz komšijskog Mrštana na svemu što su nam pružili i dali u vremenu kada smo ostali bez sopstvenog fudbalskog doma i igrališta. Takođe, iskazujemo i zahvalnost gradskom rukovodstvu na čelu sa gradonačelnikom Goranom Cvetanovićem, koji su iskazali visok stepen razumevanja u svakom pogledu za naš klub – posebno ističe Vladica Cekić, sportski direktor leskovačkog srpskoligaša ekipe Dubočice.

BOŽIČIĆ I ZMAJ

I ako potiče iz ovog našeg kraja, svoj prvi fudbalski nastup, Slaviša Božičić imao je u Vlasotincu, kao fudbaler Zmaja iz Zemuna, koji su gostovali na vlasotinačkoj “Rosulji” avgusta 1988.godine u prvenstvu Jedinstvene Srpske lige. Došli Zemunci u Vlasotince po tri boda, a vratili se kući praznih šaka i sa šest pogodaka u svojoj mreži, podsetio ga je autor ovog teksta Vlastimir Stamenković, koji je u to vreme sedeo na klupi Vlasine kao njen trener.

  • Da, sećam se, kako da se ne sećam. Došli mi dan ranije i otišli u karantin gore na Vlasinskom jezeru. Kad smo došli odozgo sa jezera, onako pomalo ošamućeni zbog visinske razlike, stigli smo neposredno pred početka meča a tribine su već bile pune navijača. Dok smo mi došli sebi, Vlasina je već posle prvog poluvremena vodila sa 4:0, a krajnji rezultat je bio 6:2 za Vlasotinčane, koji su tada imali odličnu ekipu u kojoj su igrali izvanredni Bidžić, Stojiljković, Nikolić, Garčić, Petrović, Đokić, Cekić… – baš dobro je sve to zapamtio Božičić, što ga je snašlo kao igrača Zemuna u Vlasotincu u meču sa Vlasinom.

Vlastimir Stamenković

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*