Dualno obrazovanje – prioritet privrede

Milivoje Đorđević

VLASOTINCE

Vlasotinačka Tehnička škola još od 2016/2017 školske godine školuje kadrove za potrebe privrede po osnovu dualnog obrazovanja. Interesovanje kako privrednih subjekata iz vlasotinačke opštine, tako i samih učenika koji se posle osmogodišnje škole upisuju na dalje školovanje je poprilično veliko za pojedina zanimanja koja se nude u okviru nastavnog plana iz dualnog obrazobvanja.

  • Naša Tehnička škola biće jedna od deset škola u Srbiji koja će postati centar za obrazovanje kadrova za potrebe privrede. Upravo zbog toga urađen je projekat rekonstrukcije radionica zbog formiranja trening centra vredan 150.000.000 dinara i finansira se iz sredstava Kancelarije za upravljnje javnim ulaganjima Vlade Republike Srbije. Radovi su trebali da počnu 23.aprila ove godine, ali zbog trenutno nepovoljne zdravstvene situacije Kovida 19, početak radova je odložen, – upoznaje nas sa pojedinostima iz Tehničke škole, direktor Milivoje Đorđević.

NNR:- Od kada se u vašoj ustanovi školuju učenicu po planu određenog za dualno obrazovanje. Da li možda znate da li su neki od vaših učenika koji su završili školu po dualnom obrazovanju i našli posao ?

  • Sa nastavnim planom za dualno obrazovanje u našoj školi radimo još od 2016/2017. godine. Prva generacija industrijski mehaničar 30 učenika, posao je našlo čak 24 učenika. U drugoj generaciji 15 industrijskih mehaničara, 12 bravara zavarivača i 10 modnih , nemamo tačno podatke koliko se njih uposlilo, jer su završili školovanje juna 2020.godine, ali pretpostavljamo da su neki od njih našli posao.

NNR:- Koliko je učenika trenutno u đačkim klupama koji se školuju po nastavnom planu za dualno obrazovanje ?

  • Trenutno u školi imamo m280 učenika u dualnom obrazovanju i to za zanimanja: industrijski mehaničar, bravar – zavarivač, mehaničar motornih vozila, rukovalac građevinskom mehanizacijom, operater osnovnih građevinskih radova, modni krojač i u četvrtom stepenu stručnosti tehničar mehatronike.

NNR:- Jedna ste od šest škola u Srbiji koja će raditi u narednom periodu po projektu “DECIDE” . U kojim će se gradovima u Srbiji sprovoditi ovaj projekat GIZ-a iz Nemačke?

  • Projekat “DECIDE” je projekat GIZ-a Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju i Ministarstva prosvete koji su na konkursu izabrali šest srednjih stručnih škola u Srbiji, i to: Subotica, Kragujevac, Zaječar, Niš, Obrenovac i Vlasotince

NNR:- U kom periodu biće realizovan ovaj projekat?

  • Cilj projekta je da se u periodu od januara 2020 do decembra 2022.godine u odabranim opštinama unaprede ponude obrazovanja, obuka i mera tržišta rada. Ponude treba da budu orijentisane kako prema potrebama mladih ljudi tako i prema potrebama kompanija za adekvatno obučenim radnicima. Ovim aktivnostima bi trebalo da se poveća zapošljivost mladih.

NNR:- U čemu ovaj projekat još podržava vašu školu?

Projekat podržava Tehničku škola da unaprede svoje kapacitete i obezbedi kvalitetno formalno (dualno) obrazovanje, unapredi ponudu i kvalitet obuka za nezaposlena lica, uspostavi lokalni dijalog za unapređenje zapošljavanja mladih.

NNR:- Šta je sve GIZ obezbedio u cilju unapređenja dualnog obrazovanja?

  • U cilju unapređivanja dualnog obrazovanja GIZ je obezbedio opremu za školske radionice u iznosu od 60.000 evra, a u pitanju je: elektropneumatska oprema za kabinet mehatronike, oprema za automehaničarsku radionicu, oprema za bravarsko-zavarivačku radionicu i CNC glodalica za mašinsku radionicu. U cilju unapređivanja kompetencija zaposlenih i školi organizovane su 3 obuke u kojima je uključen veliki broj nastavnika : Andragoške obuke, Gugl učionica i Ofis 365 (MS Tims).

NNR:- Koju svrhu prema lokalnoj samoupravi ima ovaj projekat GIZ -a?

-Projekat GIZ – a pruža podršku i lokalnoj samoupravi na unapređivanju dijaloga za zapošljavanje mladih gde će Tehnička škola preuzeti vodeću ulogu kroz učešće u radu Saveta za zapošljavanja, – informiše nas o novostima u Tehničkoj školi, direktor Milivoje Đorđević.

Vlastimir Stamenković

Neka Vaš komentar bude prvi

Odgovorite

Vaša email adresa neće biti objavljena.


*