Danijela Anđelković – ovogodišnja dobitnica Puškinove nagrade

VLASOTINCE

Rodom iz Vlasotinca, već 25 godina živi i radi u Velikom Ropotovu kod Kosovske Kamenice. Danijela Anđelković, jedna je od ovogodišnjih dobitnika prestižne Puškinove nagrade za najbolji esej iz književnosti van granica ruskog govornog područja. Ovaj tradicionalni međunarodni konkurs već dvadeset godina organizuje Ruska gazeta, a Danijela je jedina ovogodišnja dobitnica ove nagrade iz Srbije i sa prostora Kosova i Metohije. Vest je odjeknula u stručnoj javnosti i na društvenim mrežama, a mi smo joj se obradovali jer je Danijela Anđelković „naše gore list“, rođena Vlasotinčanka.
Na ovogodišnji Puškinov konkurs pristiglo je 529 eseja na temu „Autogram pobede“, posvećene 75. godišnjici pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu. Rad Danijele Anđelković je ušao u kategoriju najboljih radova.

 • U osnovi mog rada je zapravo osvrt na to kako svojim učenicima u osnovnoj školi približavam ovu tematiku kroz priče i pesme iz tog perioda i tako im prikazujem stravična stradanja ljudi i tužne priče o njihovim sudbinama, – objašnjava nam Danijela Anđelković
  Za nju ovo predstavlja krunu dugogodišnjeg rada, ali i podstrek da nastavi svoju borbu za očuvanje ruskog jezika i kulture i vraćanje ovog jezika u srpske škole.
  Poseban značaj ova nagrada za Danijelu Anđelković ima i zbog toga što se kao nastavnik ruskog jezika u osnovnim školama u Velikom Ropotovu i Ranilugu velikim delom posvetila izučavanju života i rada Aleksandra Puškina, jednog od najvećih ruskih pisaca.
  Ceremonija dodele nagrade biće održana u Moskvi početkom septembra i ovo putovanje u Rusiju Danijela sa radošću očekuje.
  Ona je pre deset godina dobila i prestižnu nagradu „Učitelj godine“ u Ruskoj školi u Beogradu, uspešno sarađuje sa Udruženjem Slavjanoserbija i ruskom školom u Suji.
  Kao neko ko se zdušno bori za očuvanje ruskog jezika u našim školama i ko deci ume da prenese lepotu i značaj ovog slovenskog jezika za svetsku književnost, umetnost i nauku, Danijela često svojim učenicima pročita sledeći citat: „Ako bi se iz svetskog slikarstva uklonilo rusko slikarstvo – svet bi potamneo. Ako bi se iz svetske muzike uklonila ruska muzika, svet bi ogluveo. Ako bi se iz svetske književnosti uklonila ruska književnost “svet bi zanemeo“.
  Ona veoma uspešno uči svoje đake da vole ruski jezik, podstiče ih da čitaju na ruskom, bodri ih da upoznaju kulturu ove velike slovenske zemlje, što im i delom pokazuje.

Vlastimir Stamenković

Neka Vaš komentar bude prvi

Odgovorite

Vaša email adresa neće biti objavljena.


*