“Da se prošlost ne zaboravi”

U organizaciji Opštinske biblioteke „Sestre Stojanović“ u Crnoj Travi, i Istorijskog arhiva u Leskovcu, u Crnoj Travi je otvorena izložba „Da se prošlost Crne Trave ne zaboravi“, a priređena je i istoimena brošura i katalog.
-Na izložbi je prikazan život, koji nije ni malo bio lak, borba i sam razvoj ovog kraja, – rekla je Marija Lazarević, direktorka Istorijskog arhiva.
-Brošurom i izložbom fotografija i dokumenata imali smo želju da prikažemo razvoj Crne Trave i okoline, život njenih stanovnika između dva svetska rata, crnotravce u ratovima, sa posebnim osvrtom na žene koje su stub porodice. Meni je lično bilo vrlo interesantan deo koji se odnosi na učešće Crnotravki u Drugom svetskom ratu. Devojke i majke, koje su do početka rata bile domaćice, latile su se oružja. Pohađale su političke i sanitarne kurseve, pomagali saborce, svoje domove pretvorile u ilegalne ratne štabove i bolnice. Poseban deo se odnosi i na kulturno prosvetnu delatnost, gde se ističe Dom kulture osnovan 1964, sa zadatkom da se, između ostalog, organizuje i rad biblioteke sa čitaonicom.-

IS

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*