Berberin Jovica Janjić iz Ladovice : I DALjE ŠIŠA U SFRJ

VLASOTINCE

Berberske radnje u malim gradovima, sigurno su mesta, gde možete saznati ,,najnovije vesti, proverene i tačne”.

I dok svog mušteriju šiša ili brija oštrim brijačem, našem junaku ove priče, Jovici Janjić ne može da promakne na ulici, pored radnje, nijedno žensko čeljade a da on ne zna o njemu sve. U berbernici se sve zna. I ko će pobediti na izborima, ko će biti bolji u derbiju, da li fudbalski klub Vlasina ima valjano rukovodstvo ili koje je šta ulovio u reci Vlasini ili nedeljnom lovu. I tako godinama.

A počeo je Jovica da se berberskim zanatom bavi još u bivšem SFRJ, a kaže i da i sada radi u SFRJ, pokazujući nam tablu na zgradi same radnje. A kao potvrda unutra u uglu same radnje stoji velika slika Josipa Broza Tita.
“Počeo sam da radim u dobroj i zdravoj državi SFRJ i eto sada radim u SFRJ. Vidi se to na zgradi moje radnje. Nostalgija me vuče tom vremenu, koje, u odnosu na današnje, beše lepo, mirno i bogato za svakog pojedinca – jada se za nekadašnja vremena Jovica Nikolić iz obližnjeg sela Ladovice, koji je svakodnevno u svojoj radnji sa mušterijama i nezaobilaznim ,,pomagačima” Vickom i Vilizonom.


Gde ste naučili berberski zanat?
” U glavnom gradu nekadašnje SFRJ, u Beogradu, gde sam zavredeo diplomu berberina. Posle školovanja, ostao sam u Beograd i radio sam u radnji poznate i priznate Ane Bogojević, da bih se potom vratio u rodni kraj.
I, gde ste se vratili ?
” U obližnje Stajkovce. Ali, tu se nisam zadržao predugo. Ustvari, morao sam da bežim od stalne kontrole inspekcije rada i obreo sam se u Crnu Travu.
Kada ste se vratili u Vlasotince ?
” U Vlasotince se vraćam 1985.godine u berbersku zadrugu ,,Usluga”, gde su radili tadašnji vrsni majstori, od kojih se moglo naučiti mnogo iz berberskog zanata. Naša tadašnja berbernica bila je prepuna mušterija i znatiželjnika koji su mogli uvek da ,,čuju najnovije vesti iz Vlasotinca i sveta”. Tu su se čule vesti za prvi dečji plač, za radost, nažalost i za tugu. Nema šta se nije moglo čuti. Znalo se i ono, što i sami ljudi o kojima su se predale priče nisu znali. Tu se rodio i čuveni ,,Šurda” iz sjajne televizijska serije ,,Vruć vetar”. U tako sjajnom društvu istinskih majstora, a još više dovitljivih mušterija proveo sam 13 radnih godina, a potom je došlo do gašenja firme.
Gde vas, onda, vodi novi put ?
” Pravac, te 2003.godine, u SFRJ, moju radnju u kojoj i sada radim. Malo tamo, malo ovamo, a najviše u SFRJ i ja nakupih 33 godine radnog staža. A, kao da sam juče počeo. Vreme, jednostavno leti.
Vidim na ulazu radnje piše velikim slovima ,,Akcija”. O čemu se to radi ?
” U prodavnicama vidim neka sniženja robe u vidu akcija, pa sam i ja tako rešio da imamo popust za svoje mušterije svakog prvog u mesecu, kad za brijanje i šišanje naplaćujem simboličnih 100 dinara. Pa ko voli, nek izvoli, svakog prvog u mesecu.


Može li se živeti od berberskog zanata ?
” Od ove berberske rabote nema života. Ima mnogo onih koji rade na divlje, ne plaćaju ni poreza ni doprinosa ovoj i ovakvoj državi. A ja sve to, namirujem i plaćam na vreme. Za državu mora da ima, a meni što ostane. A, ostane, da se teško može preživeti.
Ima li podmlatka u berberskom zanatu ?
” Ima, eto ja sam ovom zanatu naučio šest mladića. Svi oni znaju i umeju da šišaju, ali niko od njih ne želi mušteriju da brija. Ja sam po tom pitanju univerzalan – ponosno kaže Jovica Janjić, berberin iz Ladovice na radu u Vlasotincu.
Prilikom ispraćaja iz berbernice Jovica nam pokazuje na zgradi radnje gde piše, tiho nam saopštavajući da se nazivom SFRJ krije: Samostalna frizerska radnja Jovice…”

1 Komentar

1 Trackback / Pingback

  1. Berberin Jovica Janjić iz Ladovice I DALjE ŠIŠA U SFRJ - JUGPRESS

Odgovorite

Vaša email adresa neće biti objavljena.


*