Autobiografija pulskog pank benda “Život s idi(j)otima”

LESKOVAC

Ovih dana objavljena je još jedna autobiografija koja prati zbivanja na pank-rok sceni. Svoja sećanja na vreme provedeno u kultnom pulskom pank-bendu KUD Idijoti na papir je stavio basista benda Nenad Marjanović poznatiji kao Dr Fric. U ime izdavača, Dallas Recordsa, Petar Janjatović kaže da nije bilo mnogo dvoumljenja kada im je Marjanović ponudio da objave ovu knjigu.
-Meni je bilo bitno da knjiga ima pozitivan ton, a to znači da se ne raspravlja sa Saletom Verudom (gitarist i osnivač benda, prim. I.S.) o razlozima zbog kojih je izašao iz benda. Inače, on u knjizi kreće bukvalno od najranijih dana, ima i jako lepu priču o svojim roditeljima, jer mu je otac ratno siroče iz Bosne, mama Istrijanka, pa je posebno zabavno za čitanje kada citira neke njene izjave na istrijanskom, pa onda pratimo prva nabavljanja gitara, prve bendove, ulaska u KUD Idijote 1985. godine, pa sve do 2000. godine kada je izašao iz benda. Meni lično je posebno zanimljiv period 90-ih godina kada su oni bili jedan od retkih bendova u Hrvatskoj koji su bili protiv Tuđmana i imali su „onu stvar“ da to javno i kažu. Samim tim su u Hrvatskoj retko svirali, jer je Hrvatska glazbena unija slala depeše i faksove da se njima ne organizuju koncerti jer su oni, pobogu, svirali sa Partibrejkersima u Sloveniji, poznato je da su Partibrejkersi promiloševićev bend. Pritom su, ne zaboravimo Partibrejkersi imali problema u Srbiji, jer su svirali sa hrvatskim bendom KUD Idijoti u Sloveniji… Totalni apsurd… Zato i mislim da je ova knjiga u Srbiji bitna za neku mlađu čitalačku publiku koja, srećom, i ne zna šta se sve dešavalo tih 90-ih godina prošlog veka. Mada, pitanje je koliko njih to uopšte i interesuje, ali nije zgored da imaju ponudu. Pritom je i Fricov stil pisanja pitak, zabavan i pun anegdota, pre bi ovo, recimo, moglo da bude kao što imamo one slikovnice za učenje kroz razonodu. Fric ima i oštar jezik, opsuje kad to treba, natrlja nos onome kome treba, koristi dosta slenga i istarskih izraza, tako da sam ja kao urednik imao jednu intervenciju na knjizi, a to je da smo napravili rečnik manje poznatih reči i izraza. Realno, ko ovde zna da je ombolo svinjski kare, pečenica, ili kad u citatu kaže „kadi kurjere obrnjavaju“, odnosno gde se autobusi okreću.-
Petar Janjatović je kao novinar pratio KUD Idijote tokom čitave karijere i seća se i momenta kada su oni pobedili na Subotičkom festivalu i dobili najviše glasova publike, jer su se u publici nalazili mnogobrojni pankeri koje je predvodio tada nepoznati Satan Panonski.
-Iz knjige sam saznao mnogo detalja vezano za to vreme, a mogu misliti kako je zanimljivo i fanovima benda, za koje ima dosta toga novog. Na osnonvu promocija koje smo imali generalno interesovanje za ovu knjigu pokazuje publika srednjeg doba, odnosno oni koji su odrastali uz ovaj bend krajem 80-ih i početkom 90-ih. Ima i mlađih, ali slabije, a tu i tamo se pojavi neko sa „čirokanom“ što je beskrajno zabavno u 2019…-

ANTRFILE:
Petar Janjatović kaže da mu je posebno drago što kao urednik stoji iza dve autobiografske knjige.
-Jedna govori o Goblinima, malom pank bendu iz provincije u Srbiji pod Miloševićevim režimom, a druga govori o „KUD Idijotima“, malolitražnom pank bendu iz provincije u Hrvatskoj pod Tuđmanovim režimom.

ANTRFILE:
Bend „KUD Idijoti“ nastao je u Puli 1981. i svirali su muziku pod snažnim uticajem Ramones-a. Iza sebe imaju desetak izdanja, što singlova, što LP-ija i diskova. Tokom čitave karijere ih je odlikovao jasan antiratni i antirežimski stav zbog čega su često imali problema. Prvi su muzičari iz Hrvatske koji su decembra 2000. nastupili u Srbiji nakon raspada Jugoslavije. na pitanje što nisu došli ranije odgovarali su da nije bio problem da dođu, nego je problem kako da se vrate. Prestali su da postoje 2011. godine.

Ivan Spirić

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*