Zbog čega je menjan Plan javnih nabavki?

Na 90. sednici sednici Gradskog veća Grada Leskovca najpre je usvojen Predlog izmene i dopune br. 4 Plana nabavki za 2023. godinu. Izmene se odnose na realizaciju sledećih projekata: rekonstrukcija montažnog klizališta u Leskovcu, nabavka i postavljanje dečijih mobilijara u parku „Devet Jugovića“, pored spomenika Oslobodiocima u Gradskom parku i u naselju „Dubočica“, te učešćima građana u projektima kao što su parterno uređenje degradirane javne površine u Leskovcu, nabavka i postavljanje dečjeg mobilijara i nabavka i postavljanje teretana na otvorenom.

Saglasili su se većnici i sa izmenom i dopunom Programa poslovanja i rada JKP „Toplana“ za 2023. godinu, kao i izmenom i dopunom Programa korišćenja sredstava iz budžeta grada Leskovca JKP „Toplana“. Direktor ovog preduzeća Tomica Jovanović u obrazloženju je rekao da je članom 27. Zakona o izmenama i dopunama Zakona o planiranju i izgradnji predviđeno da svi vlasnici objekata na teritoriji jedinice lokalne samouprave dužni da se priključe na postojeću infrastrukturu u zavisnosti od namene objekta.

„Takođe, zaključkom Vlade Republike Srbije data je preporuka državnim organima da izvrše gašenje kotlarnica kapaciteta ispod 50 megavata koje kao energent koriste ugalj, mazut ili ulje za loženje, a za koje postoje tehničke mogućnosti za priključenje na sistem daljinskog grejanja. Grad Leskovac i JKP „Toplana“ je izrazio spremnost da podrži ovu inicijativu i da priključe na sistem OŠ „Vasa Pelagić“ i Medicinsku školu. Neophodna je izgradnja toplovoda u dužini od 650 metara, procenjena vrednost ove investicije iznosi 20.000.000 dinara. Sredstva će se obezbediti iz budžeta i to 16 miliona, a ostatak od četiri miliona obezbediće „Toplana“.

Data je saglasnost na izmene Srednjoročnog plana poslovne strategije i razvoja JKP „Vodovod“ za period od 1.1.2023. do 31.12.2025. godine, kao i na izmene Programa poslovanja JKP „Vodovod“ za 2023. godinu. Direktroka preduzeća Maja Milošević Milojić je rekla da se izmene odnose na rekonstrukcije vodovodnih mreža, te poboljšanje tehničke opremljenosti Laboratorije za kontrolisanje i overavanje vodomera.

„Što se programa poslovanja tiče, vrši se izmena na poziciji Dobra, gde se planirani iznos od 2.000.000 dinara za feri hlorid uvećava na 2.800.000 zbog veće potrebe za korišćenjem ove supstance u prečišćavanju otpadnih voda. Na istoj poziciji se dodaje i stavka „Kontejneri za tečni hlor“ u iznosu od dva miliona, kao i „Uređaj za ispitivanje vodomera gravimetrijskog tipa“ u iznosu od sedam miliona. Zbog nedostatka sredstava briše se pozicija „Kamion kiper“ u iznosu od 12 miliona, te će se nabavka ovog vozila predvideti programom poslovanja za 2024. godinu.“

Pred gradske većnike našla se i Odluka Komisije budžetskog fonda za razvoj poljoprivrede za meru Investicije u imovinu poljoprivrednih gazdinstava. Za dodelu ovih sredstva bilo je podneto 829 zahteva, odbreno je 828 na maksimalni pojedinačni iznos po gazdinstvu je 200.000 dinara, dok je ukupni ukupni iznos 44.410.041,77 dinara. Ista komisija je donela i odluku o dodeli sredstava za meru Investicije za unapređenje i razvoj ruralne infrastrukture i usluga, odnosno bušenje bunara, gde su podneta dva zahteva. Ukupan dodeljeni iznos je 280.000 dinara. Za investicije za zaštitu geografskog porekla proizvoda podnet je zahtev od strane Poljoprivredne zadruge „Lokošnički koziji rog“ i odobren je iznos od 1.062.699,20 dinara.

IS/LJS

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*