Zavod za intelektualnu svojinu zaštitiće leskovačku spržu

LESKOVAC

U Regionalnoj privrednoj komori Jablaničkog i Pčinjskog upravnog okruga nedavno je  održana osnivačka skupština “Udruženja proizvođača svinja, klaničara i prerađivača” radi sertifikacije sprže kao proizvoda sa imenom, poreklom i geografskom odredbom.

Predstavnik Inicijativnog odbora za osnivanje Udruženja, Milorad Stajković kaže da će se po prvi put, posle nekoliko godina, okupiti proizvođači svinja i mesa, kao i proizvođači sprže.

-Postoji mogućnost da se napravi čitava paleta jela od sprže, a da to ne bude nusproizvod u proizvodnji i preradi svinja, nego jedan proizvod koji će, dobijanjem sertifikata, dobiti i na ceni i koji će moći da obezbedi proizvođačima uslove da, pre svega, podignu svoju primarnu proizvodnju. Udruženje koje će se danas formirati treba da okupi proizvođače, jer sami ne mogu da opstanu na tržištu,- kaže Stajković.

Zoran Dragojević, rukovodilac Grupe za dizajn i oznake geografskog porekla Zavoda za intelektualnu svojinu, objašnjavada da proces zaštite  proizvoda, oznakom geografskog porekla, traje otprilike godinu dana i da je neophodno dobiti i mišljenje nadležnog organa. U ovom slučaju to je Ministarstvo poljoprivrede. On naglašava i da će Leskovac zapravo predstavljati “brend” sprže.

-Ono što može da bude problem je disperzija načina proizvodnje, s obzirom da Zakon prihvata jedan, ustaljeni, način. Međutim, kada se on definiše i veliki deo problema nestaje. Takođe, i pitanje geografskog područja gde se vrši proizvodnja bi trebalo optimalno odrediti, tako da se ili zahvati pola Srbije ili da se isključe neki proizvođači koji izlaze iz okvira administrativne podele opštine ili regiona,- objašnjava Dragojević i ističe da je najvažnije imati dovoljnu količinu proizvoda kako bi se podmirile ne samo potrebe lokalnog stanovništva, već i potrebe šireg područja Srbije ili dela Evrope.

Dragojević dodaje da Zavod za intelektualnu svojinu trenutno ima preko 50 zaštićenih proizvoda koji se odnose na Republiku Srbiju.

-Imamo 74 nacionalno zaštićenih proizvoda, s tim što nisu svi sa područja Republike Srbije. Kako se nekadašnja velika država smanjivala, tako su iz nje odlazili i oni delovi koji su imali zaštićene proizvode,- konstatuje Dragojević.

Sanja S. Stevanović

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*