Vlasotinčani najzad mogu da odahnu : IMA VODE U IZOBILjU

 

VLASOTINCE

 

Nikada do sada, čak i u vreme najvećih julskih vrelina i žega, nije bilo bolje vodosnabdevanje u vlasotinačkoj opštini. A sve je isto u JKP ,,Vodovod” u Vlasotincu, kada su u pitanju objekti i sama oprema. Ništa nije novo nabavljeno, a vode ima i tamo gde je nije bilo u toku letnjih meseci, a ima je zahvaljujući novom agilnom i preduzimljivom rukovodstvu JKP „Vodovod”, koji je uspelo sve da udesi tako da fabrika vode „Nerezine” u Manastirištu stalno proizvodi maksimalne količine vode od 95 litara u sekundi. Ta i takva proizvodnja vode zadovoljava potrebe grada i okolnih naselja sa stalnom rezervom vode od 1.500 kubika vode, što da sada nije bio slučaj. U želji da demistifikujemo mnoge (ne)jasnoće oko evidentnog višegodišnjeg problematičnog vodosnabdevanja u vlasotinačkoj opštini, obratili smo se Jovanu Takiću, rukovodiocu proizvodnje i distribucije vode u JKP ,,Vodovod” u Vlasotincu.
Šta je sve urađeno da se problem vodosnabdevanja, koji je bio više nego evidentan u letnjim mesecima, reši na pravi način ?
– Ništa posebno ni epohalno. Nestručnost i sujeta ljudi koji su tada kormilarili firmom, glavni su i jedini razlog svih muka koje su građani imali u prethodnom periodu, kada je u pitanje bilo veoma loše vodosnabdevanje u letnjim mesecima. Oni su naneli višemilionsku štetu firmi i lokalnoj samoupravi, kao osnivaču, za neplaćenu električnu energiju koju praktično bacamo, da bi nadomestili loše kupljenu i neadekvatnu opremu, kao i loše urađene bazene, gde je u „Fabrici vode” predviđeno punjenje od 1.000 m3, a ono je sada maksimalno 650 m3.


Šta se sve trenutno i gde se to radi ?
– Problem vode i bazena u selu Orašju još uvek nije rešen, a prošle su četiri godine. Radovi se trenutno izvode na cevovodu i ugradnji nove pumpe sa savremenom automatikom u ovom selu i uskoro će radovi biti okončani, a radi se i u Donjoj Lomnici na izgradnji novog bazena od 100 m3 sa novom automatikom i pumpom. U ulici Mije Milenkovića, povećavamo profil cevi u dužini od 200 metara za Šišavu, gde rešavamo problem vodosnabdevanja u mahali „Čuke”.
Koji su sve razlozi prouzorkovali sve ove probleme ?
– Veoma loše investicije koje su urađene prilikom ugradnji novih pumpi 2012. i 2013. godine praktično su anulirale trud oko ugradnje kompezacionih baterija na „Fabrici vode” i rekonstrukciju istih u crpnoj stanici sirove vode u Boljaru 2017. godine, jer sve što uštedimo u toku godine bacamo u letnjem periodu, pošto za 15 lit/sek. uključujemo još jednu pumpu, tako da sa dve pumpe, tj. 170 kw. dobijamo 95 lit/sek. a sa jednom od 110 kw. dobijamo 80 lit/sek. Sve ovo povećava cenu vode proizvedenu u „Fabrici vode” i opterećuje preduzeće i opštinski budžet u celini. I, kao obično što biva kod nas u našem društvu, krivca nema i neće ga ni biti, mada se oni, ako žele, u ovom slučaju mogu sami prepoznati – zaključuje rukovodilac proizvodnje i distribucije vode u JKP „Vodovod”, Jovan Takić.

Na osnovu svega što smo mogli da čujemo u razgovoru sa najodgovornijim u JKP „Vodovod”, jasno je kao dan, da su međuljudski odnosi u ovom javnom preduzeću bili osnovni razlog što mnogo toga nije valjalo u prethodnim godinama, a ceh su plaćali, po pravilu ni krivi ni dužni građani.
Ali da li je tome, najzad, došao kraj, kao što tvrde najodgovorniji u vlasotinačkom „Vodovodu”, najbolje će pokazaće vreme koje je pred nama.

Tekst i foto: Vlastimir Stamenković

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*