Vlasotinački gimnazijalci proslavili pedeset godina od mature

VLASOTINCE

Posle punih 50 godina ponovo su se, u đačke klupe, okupili učenici četvrte generacije vlasotinačke gimnazije „Stevan Jakovljević”. Na jubilarno poluvekovno okupljanje sreli su se učenici dva jezička i jedno matematičko odeljenje. Dočekao ih je bivši razredni starešina Luka Krstić, profesor srpskog jezika i doskorašnji direktor gimnazije Živan Šušulić. Iz Kosjerića gde sada živi pozdrave svojim učenicima uputila je njihova razredna Nada Maljković, a na žalost svečanosti nije mogao da prisustvuje i razredni Dragoljub Kocić, koji je nedavno preminuo. U ime Gimnazije „Stevan Jakovljević“ slavljenike je pozdravio profesor i doskorašnji direktor škole Živan Šušulić, a potom je profesorima i učenicima koji su u međuvremenu preminuli, minutom ćutanja odata uobičajna počast. Izuzetno je važno što negujete duh zajedništva kao đaci naše škole, što ste se danas okupili. Kroz ovu školu od njenog osnivanja 1962. godine prošlo je mnogo generacija. Moram da vam priznam da su vas deca pobedila u znanju, jer novo vreme i nove tehnologije zahtevaju drugačija znanja i mladi ih uspešno usvajaju, – rekao je Živan Šušulić.
Svojim bivšim učenicima, koji su sada svi penzioneri obratio se i profesor srpskog jezika i razredni starešina Luka Krstić, i između ostalog napomenuo:

Život ima nedokučivu putanju. Svako je ponekad iskusio tužniju stranu života, svako je ponekada bio tužan i nesrećan. Snovi često nisu u skladu sa životom, ali život je lep sam po sebi, uvek se treba vraćati njegovoj lepšoj i srećnijoj strani. Danas je prilika da osvežite sećanja na događaje iz školske klupe, da se vratite u te neponovljive dane mladosti, – rekao je poslovično elokventni Luka Krstić svojim bivšim đacima.
On je izneo dragocenost znanja koja su nekada mladi sticali iz knjiga. Oni su u minulom veku svoje horizonte širili vredno čitajući i učeći, bili su upućeni jedni na druge, učili su jedan od drugog.
U znak sećanja na ovaj lep jubilej bivši gimnazijalci su svojoj školi poklonili umetničku sliku, a svom razrednom starešini Luki Krstiću poklonili su knjigu našeg nobelovca Ive Andrića. Najveći broj bivših gimnazijalaca završio je fakultete, najviše je sa diplomama pravnika i to sudija i advokata, pa potom ekonomista, lekara, inženjera, profesora u školama i privatnih zanatlija. Tako je Miroslav Nikolić bio univerzitetski profesor, a tu je među njima bio i Đoka „Mčk”, poznatiji televizijskom auditorijumu kao „Čomba” iz kultne serije „Porodično blago” autora Siniše Pavića.

Pre početka nastave

TURNIR U MALOM FUDBALU

U prvo vreme četvrta generacija gimnazijalaca nastavu je pohađala u današnjim prostorijama osnovne škole „8 oktobar” u centru grada. Pre početka nastave, koja se odvijala u popodnevnim časovima, organizovan je turnir u malom fudbalu.

To je bio pravi praznik fudbala za sve učesnike i one koji su bili samo gledaoci. Bilo je tu vrsnih igrača malog fudbala, igralo se muški, nije se štedeo protivnik, ali sve u granicama sportske korektnosti. Bilo je puno publike, a među gledaocima bilo je mnogo onih koji su dolazili iz grada, – sa setom nam priča Vlastimir Jevtić, koji je kao profesor fizičkog vaspitanja radio u školi, u kojoj je pre toga išao kao učenik.
Tekst i foto: Vlastimir Stamenković

Neka Vaš komentar bude prvi

Odgovorite

Vaša email adresa neće biti objavljena.


*