VIŠE OD 300 GRAĐANA RAZGOVARALO SA POSLANICIMA

LESKOVAC

U 2015. godini na razgovor sa narodnim poslanicima bilo je više od 300 građana, kaže poslanica Olivera Pešić
U proseku, svake subote prijem zakaže 10 građana.
“Problemi sa kojima se građani susrecu su raznoliki. Od nerešenih sudskih sporova ili sporova koji nisu rešeni u njihovu korist, preko socijalnih problema, infrastrukturnih problema u njihovom okruzenju Neke građane je samo trebalo usmeriti na nadleznu instituciju, zakazati im sastanak sa nadležnima iz institucije, objasniti im na koji nacin da se obrate nekom od odbora Narodne skupštine RS, kao njenog radnog tela, kako bi odbor razmatrao inicijativu, predstvku ili predloge”, objašnjava Pešićeva.
“Mi smo se trudili da najpre saslusamo probleme sa kojima se nasi sugrađani sreću, a zatim da pomognemo u rešavanju njihovih problema. Sve što smo bili u mogućnosti da resimo, resavali smo. Medđutim, postoje mnogo nerealnih zahteva građana kojima nismo mogli da izađemo u susret, kao sto su sudski sporovi na koje mi naravno ne mozemo da utičemo jer odluke donose organi koji su nezavisni u svom radu”, rekla je Pešić.
Ono što je iznenađujuće je da se niko od građana nije obratio sa konkretnim predlogom za poboljšanjem nekog zakona, prenosi nam.
Poziva građane Jablaničkog okruga, koji smatraju da konkretnim predlogom poslanici mogu da poboljšaju neki zakon, da im se i obrate kako bi, kroz amandmane, mogli da upute predlog Skupštini Srbije.
Pešićeva je rekla da narodni poslanici imaju “izuzetnu saradnju sa graskim rukovodstvom”.
“Postojale su neke inicijative građana koje je rukovodstvo grada prepoznalo a mi smo kao narodni poslanici potkrepili činjenicama iz razgovora sa građanima.
Jedan od primera je doneta Odluka o otpisu kamate za porez na imovinu. Desetak građana koji nisu redovno izmirivali svoj porez na imovinu nas je pitalo da li je moguće da se kao narodni poslanici založimo za otpisivanje kamate kako bi mogli da izmire svoje obaveze. O tom problemu smo razgovarali sa gradonačelnikom i načelnikom finansija i doneta je takva odluka”, obrazložila je Pešić.
Septembra 2014. godine počela je sa radom Kancelarija narodnih poslanika. Otvorena je svake subote od 10 do 14sati , osim u danima kada poslanici imaju zasedanje u parlamentu RS.

Nevena Jelenković je došla zbog unuke. Dete je, kaže po rođenju primilo gentamicin i tako joj je sluh uništen.
„Mi smo tek posle godinu dana otkrili sa dete ne čuje. Onda smo godinu dana čekali da prođe tender u zdravstvu da bi ona omala operaciju.
Pukim slučajem dođemo do VMA i tamo je operišu pre tačno pet godina.
Baka i unuka
Sada ide u prvi razred ali aparat koji je ugrađen u unutrašnji deo uva nema ograničenje trajanja. Problem je spoljašnji koji vrlo često pada i kvari se. Posle pete godine aparat mora da se menja, a ta zamena košta 1.2 miliona dinara
Pokušavamo dve godine da obezbedimo taj novac ali, uspeli smo da skupimo samo jednu desetinu od te sume, što je dovoljno samo za porez na aparat.
Do sada smo se obraćali mnogima, između ostalog i leskovačkim vlasnicima privatnih kompanija, muzičkim zvezdama iz našeg grada ali, i ako je neko uopšte pomogao, taj iznos nije bio veći od deset hiljada dinara.
Obraćali smo se i institucijama ali do sada nismo dobili nikakav odgovor, kaže Nevena.
Ona kao šansu za pomoć unuki vidi obraćanje poslanicima u Skupštini Srbije iz Leskovca .

Neka Vaš komentar bude prvi

Odgovorite

Vaša email adresa neće biti objavljena.


*