Veliki uspeh vlasotinačkih rukometaša: Ušli u Super “B” ligu Srbije

Vlasotinački rukometaši

LESKOVAC

Rukomet se u Vlasotincu igra još od 1956.godine, dakle punih 65 godina. A počelo se na šljaki i u dvorištu današnje osnovne škole “8.oktobar”, koja se, inače, nalazi skoro u strogom centru varoši vlasotinačke, što je bio možda i jedan od razloga da je utakmice rukometaša gledao veliki broj poklonika ovog sporta.
Svih ovih proteklih godina, nešto više od šestdecenijskog postojanja kluba bilo je uspeha i padova, ali rukometna lopta uvek je skakutala i bila u rukama vlasotinačkih rukometaša. U jednom periodu rukometne utakmice igrane u su na terenu Tehničke škole, a potom se prešlo u sportske hale, koju Vlasotince nije imalo, pa su utakmice uglavnom igrane u Leskovcu.
Danas su vlasotinački rukometaši, kao i uostalom i svi sportisti dvoranskog tipa svoji na svome u Sportkoj hali SRC “Vlasina” pored reke Vlasine i u najlepšem delu grada.
Veče uoči praznika Sv.Trojice posle utakmici baraža sa ekipom RK “ Aleksinac” iz Aleksinca i rukometaša ORK “Vlasotinca”, bilo je velikog slavlja rukometaša i navijača, jer su vlasotinački rukometaši u izuzetno uzbudljivoj i krajnje neizvesnoj utakmici bili bolji slavili pobedu sa 21:19 (9:12). Gostujući rukometaši imali su na kraju prvog dela igra tri gola razlike u svoju korist 9:12, ali u drugom poluvremenu, bodreni publikom, vlasotinački rukometaši uspeli su da preokrenu rezultat u svoju korist i tako se izbore za viši stepen takmičenja u Super “B” ligi Srbije.
Sporstki hroničari ovaj uspeh zabeležiće na adekvatan način, a posebno biće zabeležena imena svih onih čija su se imena našla u zvaničnom Zapisniku sa rukometne utakmice sa ekipom RK “Aleksinac”. To su igrači: Boban Ivanovski, Darko Anđelković, Dragoljub Seizović, Goran Aleksić, Uroš Stojiljković, Nikola Kočić, Nikola Stefanović, Bratislav Đorđević, Nikola Filipović, Božidar Zdravković, Nikola Đorđević, Dejan Radivojević, Nebojša Jocić, Marko Đokić, Stefan Mitrović, treneri: Zvonko Stanojević i Spiridon Bošković, predsednik Jovica Jovanović i lekar Miloš Nikolić.

  • Uspeli smo da ostvarimo zacrtani plan, koji smo sebi postavili pre početka sezone. Morali smo najpre da budemo prvi u ligi u kojoj smo igrali ove godine a to je bila PRL “Istok”. Onda je na red došao baraž sa ekipom RK “Zaječar” iz istoimenog grada, gde smo u dva meča bili bolji. U Zaječaru smo slavili pobedu od 21:29, a na svom parketu bili smo još ubedljiviji 42:28. Pošto naši sportski rivali iz Aleksinca nisu mogli da obezbede halu za prvu baraž utakmicu, to je odlukom nadležnih takmičarskih organa doneta odluka da se igra samo jedna utakmica i to u Vlasotincu. Krajnji epilog je poznat sa ove utakmice, bili smo bolji na kraju meča i tako smo se plasirali u Super “B” ligu Srbije – kazuje, Jovica Jovanović, predsednik ORK “Vlasotince”, retrospektivu posledljih uspešnih dešavanja u svom klubu.
    Kako je protekla prvenstvena sezona u Prvoj rukometnoj ligi “Istok” ?
  • Naša ekipa bila je ubedljiva tokom čitave prvenstvene sezoen, koju smo završili sa 15 pobeda, jednim nerešenim ihodom, dok našim rivalima nismo dozvolili da se u nijednom meču raduju pobedi. Onda su usledili baraž mečevi sa rukometašima iz Zaječara, gde smo u dva meča bili ubedljivo bolji, i to čak sa 22 gola viška. I na kraju kao šlagvort na tortu stigli su rukometaši iz Aleksinca, koje smo, posle mnogo muka savladali za naše veliko pobedničko slavlje i plasman u viši rang takmičenja.
Jovica Jovanović

NNR:- Da li je možda i ranije vaš klub imao ovako značajan uspeh ?

Jovanović :- Mislim da je to bilo 2003.godine, kada je jedna sjajna generacija rukometaša našeg kluba napravila uspeh vredan pažnje a to je bilo kada su postali prvaci Srpske lige “Istok”i ušli u tadašnju Drugu ligu. U predhodnih 65 godina koliko klub živi i radi imali smo na desetine izvanrednih rukometaša, od kojih su mnogi igrali i najviši stepen takmičenja, a veliki broj bili su uspešni privrednici i direktori svojih preduzeća.

NNR:- Gde će te sve putovati u novoj sezoni ?

Jovanović :- Očekuju nas susreti sa rukometašima iz Negotina, Kuršumlije, Kraljeva, Prokuplja, Blaca, Nove Varoši, Vranja, Jagodine, Pirota i Bele Palanke.

NNR:- Da li će te imati dovoljno igračkog kapaciteta da se svim ovim ekipama susprostavite ?

Jovanović :- Svesni smo činjenice da se moramo pojačati za novi i jači stepen takmičenja. Planiramo da dovedemo one igrače koji će svojim kvalitetom doneti boljitak u našoj igri, i to na mestima gde mislimo da su nam potrebni.

NNR:- A gde ćete naći ta nova pojačanja ?

Jovanović :- Kod naših prvih komšija. U Leskovcu i u Dubočici 54 sa kojima imamo izvanrednu saradnju. One igrače koji su kod njih višak, a svojim kvalitetom zadovoljavaju naše kriterijume vrlo rado ćemo ih angažovati.Tu će biti obostrane koristi, momci će biti u punom igračkom kapacitetu, a mi ćemo imati dobre timske i individualne pojedince.

NNR:- Da vas pitamo kako je bilo kada ste zaseli na funkciji prvog čoveka kluba ?

Jovanović :- Nezgodno i teško pitanja. Ali, biću iskren. Zatekao sam ne baš sjajno stanje u delu finansija i bilo je tužbi od pojedinaca i sve smo to regulisali na način kako se moralo regulisati. I bolje je da ne pričam o toj temi.

NNR:- Novi rang nameće i veće obaveze u svim segmentima klupskog bitisanja. Koji vam je bio budžet do sada i kako ćete dalje ?

Jovanović :- Za potrebe naše kluba za ovu tekuću godinu imamo odobrena sredstva u iznosu od 3,2 miliona dinara. Novi i viši rang nameće i veće troškove po svim pozicijama. Od troškova takmičenja, putovanja, dnevnica službenih lica, kao i nadoknade za igrače. Do sada imali smo zdušnu pomoć u svakom pogledu od strane opštinskog rukovodstva na čelu sa predsednikom Bratislavom Petrovićem. Naša nadanja su da će tako biti i uvremenu koje je pred nama, pogotovu što smo prešli u viši stepen takmičenja, gde su troškovi, objektivno, daleko veći. Jedno je sigurno poslovaćemo, kao i do sada u okviru zakona i propisa kada su finansije u pitanju.

NNR:- Veoma važan segment u klubu je i stručni štab koji će kormilariti ekipom ?

Jovanović :- Nastavlja posao pobednička ekipa, na čelu sa dokazanim rukometnim trenerom Zvonkom Stanojevićem, a pored njega je i stari rukometni stvaralac profesor Spiridon Bošković, a tu je i lekar Miloš Nikolić, koji zna i ume da izleči svaku bolest i povredu, a administraciju na besprekoran način vodi sekretar Filip Stanojević.

NNR:- Koja su vaša očekivanja u narednoj takmičarskoj godini ?

Jovanović :- Mislim da ćemo formirati dobar i respektibilan tim za novu sezonu i da smo spremni na sva iskušenja koja budu pred nama. Naš cilj u debitanskom nastupu je da obezebedimo na vreme opstanak u ligi i da budemo stabilan “B” superligaš, jer iz lige ispadaju četiri kluba. Ukoliko bude dozvoljeno prisustvo navijača u hali mi ćemo biti mnogo jači sa našim navijačima koji će svojim brojnim prisustvom i navijanjem biti ssnažan vetar u leđa našim rukometašima – uveren je predsednik rukometaša vlasotinačkih Super “B” ligaša Srbije, Jovica Jovanović.

Važno ime – SV. NIKOLA

Koji su igrači podeneli najveći teret u toku čitave sezone ?

  • Rukomet je pre svega timska igra, i tako je zasluga svih igrača skorom podjednaka u ostvarivanju ovog uspeha. Ali, kad već pitate, odgovoriću da je naš golman Boban Ivanovski bio na visini svog zadatka, a takođe i trojica imenjaka Nikola Đorđević, Kočić i Stefanović – kaže predsednik Jovanović.

Predsednik Jovica Jovanović – KARIJERA ZA PONOS

Predsednik Jovica Jovanović je dete vlasotinačkog rukometnog kluba. Zaigrao je za prvu ekipu sa 17 godina, a 2005.godine prestao je posle 17 godina sa aktivnim igranjem rukometa.

  • Posle karijere u našem klubu , oprobao sam se kao igrač i van granica naše zemlje u Makedoniji i u klubovima iz mesta kao što je Kumanovo, Sveti Nikola, Negotino na Vardar, a igrao sam i za rukometne klubove iz Kostolca, Zrenjanina, Gnjilana i Kragujevca. Sada sam eto na funkciji predsednika kluba, koja je mnogo teža i odgovornija u odnosu na vremena kada sam bio samo igrač – kaže predsednik Jovanović.

Tekst i foto. Vlastimir Stamenković

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*