Usvojen budžet; nejasno dugovanje apoteke “Leskovac”; bezobrazno visoke plate gradskih većnika

LESKOVAC

Na 6. sednici Skupštine Grada Leskovca odbornici su usvojili budžet Grada Leskovca za 2021. godinu čiji predlog je obrazložio gradonačelnik Goran Cvetanović. Ukupni prihodi i primanja sa prenetim neutrošenim sredstvima planirani su na iznos od 4.556.122.000. Struktura planiranih prihoda je sledeća: porez na dohodak, dobit i kapitalne dobitke planiran je u iznosu od 2,083 milijarde dinara, a najveći prihod u toj grupi je porez na zarade i iznosi 1,79 milijardi dinara. To je za 294 miliona više nego u 2020. godini, usled rasta minimalne cene rada, povećanja plata u javnom sektoru, novih zapošljavanja, kao i uplate prihoda od strane svih onih koji su koristili mogućnost odlaganja plaćanja ovog poreza za vreme trajanja vanredne situacije. Ukupni prihodi od poreza na imovinu planirani su u iznosu od 498 miliona, a samo porez na imovinu od fizičkih lica doneće 250 miliona. Porez na dobra i usluge doneće 147 miliona, a komunalne takse na firmu, tzv. firmarina 57 miliona. Nenamenski transferi od drugih nivoa vlasti planirani su u iznosu 896.973.000 dinara. Dodatnih 140,5 miliona bi trebalo da u budžet donesu prihodi od imovine, odnosno komunalne takse i razne naknade, a prihodi od prodaje dobara i usluga još 99,6 miliona. Na rashodovnoj strani rashodi za zaposlene učestvuju sa 26,5% ukupnog planiranih rashoda i izdataka (1.205.236.000 miliona), rashod za korišćenje roba i usluga sa 30,6% (1.391.928.000). Subvencije imaju učešće od 3,1% (143 miliona), dotacije i transferi 10,1 (462 miliona), socijalna zaštita 3% (136 miliona), a ostali rashodi 6,2% (282 miliona). Sredstva rezervi planirana su i iznosu od 17 miliona, za kapitalne izdatke 824 miliona, a na ime otplate glavnice 77 miliona. Za kulturu je namenjeno 9,1% u odnosu na ukupna budžetska sredstva, sport 5,4%, predškolsko obrazovanje 8,2%, osnovno obrazovanje 5,2%, srednje sa 2,6%, a socijalna zaštita 4,7%.
Odbornik Dragan Savić postavio je pitanje zašto se lokalni budžet usvaja pre republičkog?
-Svedoci smo da u našem, lokalnom budžetu, imamo stavke koje su namenski transferi iz republičkog budžeta. Interesuje me kako znate da će te stavke u republičkom budžetu biti i usvojene i na taj način prosleđene do nas? Imamo primere kapitalnih incesticija kao što su linija mulja od 639 miliona, Orio projekat 900 miliona, unapređenje energetske efikasnosti u javne namene 325 miliona, rekonstrukcija i nadgradnja objekta Dečjeg dispanzera 310 miliona, Bulevar Nikole Pašića 250 miliona, rekonstrukcija ulice Radoja Žunića sa pratećom infrastrukturom 97,2 miliona, energetska sanacija Trgovinske škole 185 miliona, izgradnja stadiona 986 miliona, dečji vrtiće Moše Pijade 77 miliona i rekonstrukcija Opšte bolnice 530 miliona. To je ukupno cifra od 3,725 milijarde. Otkud vama da će to biti? Šta ako kažu ne? Ne sumnjam da imate dobre veze u Vladi Republike Srbije i da znate nešto što mi ne znamo, ali zašto prejudiciramo odluku Skupštine Republike Srbije prilikom donošenja ovako važnog dokumenta, koji treba da se bazira na potpuno jasnim ciframa u republičkom budžetu! Trebalo je da sačekamo da se usvoji republički budžet i onda kalkulišemo sa novcem koji će biti prosleđen našoj lokalnoj samoupravi. Ovako mi sve liči na „Biće, majke mi…“, bez nekog realnog osnova.-
Savić je upitao i zašto je predviđena subvencija od 20 miliona za JKP „Vodovod“?

U pojašnjenju gradonačelnik Goran Cvetanović je rekao da do sada „Vodovod“ nije imao subvencije, a da se ovde radi o kupovini posebne mašine za kanalizaciju koja se koristi za izvlačenje kada dođe do nekih problema.
-S obzirom da smo do sada kupovali mašine i za druga javna preduzeća, donekli smo odluku da grad nabavi mašinu i za “Vodovod“. Što se termina usvajanja budžeta, deset dana gore-dole, ali je naš cilj da, zbog pogoršanja epidemiološke slike, završimo sve obaveze koje imamo po zakonu. To je ova sednica i još jedan u kojoj će biti izveštaji, planovi i programi javnih i javno-komunalnih preduzeća za 2021. godinu.-
Gradonačelnik Cvetanović je rekao da, što se tiče, kapitalnih investicija i planova, tu se radi u većini slučajeva o već potpisanim ugovorima.
Odbornici su dali saglasnost i na Sporazum o regulisanju međusobnih odnosa između Apoteka Leskovac i firmi „Feniks Farma“ doo Beograd, „Vega“ doo Beograd i „Adoc“ doo Beograd.
Zbog usklađivanja sa Zakonom o kulturi donete su odluke o osnivanju Leskovačkog kulturnog centra, Narodne biblioteke i Istorijskog arhiva, kao i izmene i dopune odluke o osnivanju Narodnog muzeja, Narodnog pozorišta, Domova kulture u Grdelici, Brestovcu, Pečenjevcu i Vučju, kao i Doma kulture Roma.

PLANOVI JAVNIH PREDUZEĆA ZA 2021. I ČLANSTVO U UDRUŽENjU „POKRET ZA DECU TRI PLUS“

Članovi Gradskog veća Grada Leskovca na 12. sednici imali su obiman dnevni tred sastavljen od 47 tačaka i mahom su se bavili izveštajima i programima poslovanja za 2021. godinu. Usvojeni su programi JP „Urbanizam i izgradnja“, JKP „Vodovod“, JKP „Toplana“, JKP „Komunalac“, JKP „Grdelica“, JP „Gradska autobuska stanica“, JP „Dom“, i JP „Pijaca“.
Doneta je odluka o pristupanju Grada Leskovca u članstvo Udruženja „Pokret za decu tri plus“ iz Čačka, a u obrazloženju predloga za ovu odluku Brankica Stamenković je rekla da je inicijativa za pristupanje ovom udruženju potekla od gradonačelnika, budući da bi se članstvom u udruženju obezbedile finansijske olakšice pri kupovini robe, ali i pružanjem usluga porodicama sa troje i više dece.

-Za sprovođenje ove odluke potrebna su i dodatna finansijska sredstva, odnosno na ime članarine 6 dinara po stanovniku jedinice lokalne samouprave na godišnjem niovu. Ova sredstva su već predviđena Odlukom o budžetu Grada Leskovca za 2021. godinu, a planiramo da tako bude i narednih godina.-
Za gradskog pravobranioca ponovo je imenovan Robert Tomić, jer mu je istekao mandat.

PLATA GRADSKIH VEĆNIKA 88.000 DINARA

Odbornik liste “Zdrava Srbija-Bolja Srbija” u Skupštini grada Dragan Savić je na sednici Skupštine grada zamerio članovima Gradskog veća da ne znaju da je toga dana u Skupštini Srbije bila rasprava o republičkom budžetu i da nisu skrenuli pažnju da bi onda trebalo da se odloži rasprava o gradskom budžetu.
-Primaju platu od po 88.000 dinara, a ne smeju da kažu ništa, da predlože. A onda dođu ovde i zahvaljuju se u raspravi o predlogu budžeta gradonačelniku Goranu Cvetanovicu i Aleksandru Vučiću,- rekao je Savić.

• KO JE ŠTA URADIO U SVOM KOMŠILUKU

U okviru rasprava o budžetu za 2020. godinu na sednici Skupštine grada se najviše , zapravo, govorilo ko je šta uradio u svojoj ulici i komšiluku, ali od novca svih građana.
Odbornica SNS Snežana Tasić je detaljno govorila o ranijem stanju u pojedinim ulicama u delu grada u kome ona živi kao i šta je ona uradila da bi se ti problemi rešili.
Replicirao je odbornik Jedinstvene Srbije Boban Lakićević koji je takođe govorio kakvo je stanje u tom istom kraju u kome i on živi.
Reagovao je gradonačelnik Leskovca koji je postavio pitanje kako je posao u bolnici dobila Lakićevićeva žena koja je medicinska sestra.
Lakićević je na to odgovorio da posao njegove žene nema nikakve veze sa gradonačelnikom Leskovca i da je ona 17 meseci volontirala pre no što je dobila posao u akciji Ministarstva zdravlja, da je radila i u vreme kovida i da su njen rad hvalili svi načelnici. On je rekao i da smatra neprimerenim pomninjanje porodice na sednici
Skupštine grada.

U raspravu se uključio i odbornik liste oko SNS Božirad Vučković koji je, između ostalog rekao da je predloženi budžet u korist mladih koji dolaze.

CAKIĆ: NE ZNA SE KOLIKI JE DUG APOTEKA LESKOVAC

Nebojša Cakić je u ime odborničke grupe „Za Leskovac zajedno“ održao noferenciju za medije nakojoj je rekao da odbornici ove grupe neće učestvovati u radu 6. sednice skupštine Grada Leskovca, s obzirom na epidemiološku situaciju.
-Imalo je načina da se sednica održi i ja sam to i predlagao na sastanku predsednika odborničkih grupa. Mislim da je u Kragujevcu skupština zasedala u amfiteatru, u Zrenjaninu u sportskoj hali… Dakle, mogli smo i mi da zasedamo u sportskoj hali. Ne bi smo imali neki konfor, ali bi bile ispoštovane sve epidemiološke mere. Ja moram da kažem i da ovaj naš akt nije zbog nas, mi smo preležali koronu, više puta smo se testirali, ali je ovo upozorenje građanima da se oni paze, jer je očigeldno da vlast ove zemlje ne razmišlja o životima ljudi. Njima je samo važno da nešto proguraju i završe, a mi želimo da ih na ovaj način makar malo upozorimo da ljude treba zaštititi.-


Cakić je prokomentarisao i situaciju u firmi Apoteke Leskovac, tvrdeći da se ne zna koliki je ukupni dug ove ustanove.
-Ja sam na odboru tražio taj podatak, oni su doneli neke papire koje su upućivali ministarstvu. Ali, to nije sporno, ali to nije forma. To što su oni uradili je trebalo da prihvati ministarstvo, pa da na osnovu toga Vlada Srbije donese odluku i da na osnovu toga mi dobijemo novac. Ali, ono što se do sada zna je da je isplaćeno oko 200 miliona iz republičkog budžeta na ime neisplaćenih zarada i doprinosa. Sadašnja stavka u ugovorima koji su na dnevnom redu 6. sednice je kaže da je samo osnovni dug 250 miliona, a kamate otprilike 300 miliona. U budžetu za narednu godinu imamo dve stavke: 70 za dobavljače i 50 za nešto dodatno što nisu umeli da mi pojasne, neke plate ili štaveć. To je nekih 670 miliona što znamo do sada, a biće preko toga još, jer kad sam pitao da li je to sve, rekli su da nije. Opet, i dalje nema papira na kome piše, a to je prva stvar koju smo mi odbornici trebali da dobijemo da bi mogli da odlučujemo, kome se, koliko i zbog čega duguje. Dve ipo godine Apoteka ne radi, toliko je prošlo od imenovanja novog direktora. Sumnjam i da je namera prema ministarstvu otišla tako da se ne vidi kome se duguje, zašto i kako.-
Cakić je podsetio da su kroz skupštinske nastupe upozoravali šta će da se desi, predlagali šta da se radi, upozoravali na zloupottrebe, ali da to niko nije uzimao u obzir.
-Govorili su da ne znamo, da smo zlonamerni, ali činjenica je jedna, a to je da su Apoteke Leskvoac otišle u stečaj. Na današnjoj sednici se polako stavlja tačka na tu zloupotrebu, ali to nije smelo da se uradi, jer, ponavljam, odbornici nemaju spisak obaveza iz koga bi se videlo koliko i kome Apoteka duguje. Pritom se stalno tvrdilo da će dug pokriti Republika, a to je, blago rečeno, gruba neistina. Bilo je pokušaja da se to uradi, ali se očigledno nije uspelo u tome. Novac koji je došao u grad nije novac opredeljen u tu svrhu, jer nemamo odluku Vlade Republike Srbije za to niti je takav novac kao namenski transfer došao u budžet Grada Leskovca. Apoteka je nanela štetu gradu za milijardu dinara, a interesantno je da MUP, Okružno tužilaštvo ili bilo ko nije preduzeo nikakvu meru da makar ispita poslovanje ove ustanove.-
Cakić je najavio da će se ovo pitanje na nekoj od narednih sednica odbornička grupa „Za Leskovac zajedno“ vratiti u raspravu, jer se priča oko Apoteke nije završila, a dugovanja će se plaćati narednih nekoliko godina.
-Za ugovor sa „Feniks farmom“ od 250 miliona dinara koje smo trebali da platimo, je rečeno da je kamata otpisana. Međutim, u samom ugovoru i načinu na koji je bio formulisan to nije bilo tako. Na moju intervenciju na odboru, nakon dužeg ubeđivanja i konsultacija, pri čemu ne znam ko se to i s kim konsultovao, je to ispravljeno. Ne znam da li to bila nečija namera ili neznanje, ali je to definitivni pokazatelj da ovaj grad vode nestručni i nedobronamerni ljudi.-

Ljiljana Stojanović – Ivan Spirić

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*