Uspon na Skopsku Crnu Goru

Članovi Planinarskog društva „Čemernik“ iz Vlasotinca su nedavno učestvovali u zajedničkoj akciji Planinarskog društva „Preslap“ (Niš), Planinarskog društva „Ognenite“ (Skoplje) i Društva za planinarske sportove „Lisec“ (Štip).

Peli su se na planinu Skopska Crna Gora i njene vrhove Pržar (1626 mnv) i Crn Kamen (1585 mnv). Okupljanje planinara bilo je kod mesta Dve vode, u ataru sela Brodec u Severnoj Makedoniji. Odatle se stazom kroz gustu šumu, hodalo do sela Brodec, gde je bila kraća pauza.

“Posle kratkog odmora i okrepljenja, put je vodio kroz „Spirovu pateku“, čuvenu stazu na Skopskoj Crnoj Gori, sve do planinarskog doma „Spirova koliba“, na nadmorskoj visini 1.448 metara. Odatle se pruža fantastičan pogled na Skoplje i Šar planinu. Posle odmora, krenuli smo ka vrhu Pržar, a zatim, po grebenu planine, do vrha Crn Kamen. Vrhovi su pretežno stenoviti. Sa vrha Crnog Kamen spustili smo se do „Spirove kolibe“ i istom stazom do početne tačke. Ukupna dužina staze je oko 20 kilometara u oba pravca i srednje je zahtevna. Nakon uspešno realizovane akcije, bilo je organizovano druženje planinara u jednom restoranu, gde je za sve učesnike bio pripremljen ručak”, informisao nas je Nikola Momčilović iz PD „Čemernik“, koji je u pohodu na Skopskoj Crnoj Gori bio u društvu Borivoja Nikolića i Nikole Garčića.
Planina Skopska Crna Gora se nalazi u Severnoj Makedoniji, između Kumanova i Skoplja, a na zapadu prelazi i na područje Kosova. Putopisci su je upoređivali sa Svetom Gorom. Na Skopskoj Crnoj Gori se nalazi oko 300 pravoslavnih crkava i manastira i na ovoj planini izvire reka Južna Morava.

VS/SA

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*