Uručeni sertifikati za uspešno usvajanje znanja i veština potrebnih za zapošljavanje

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

LESKOVAC

Korisnicima i budućim implementatorima inovativnog modela preduzetničkog zapošljavanja mladih ”Aktivator” iz Leskovca i četiri opštine Jablaničkog okruga, uručeni su sertifikati o uspešno usvojenim znanjima i veštinama. Ono što je još važnije jeste dostignuće da se
podrška mladima ubuduće obezbeđuje institucionalno, a ne projektno.
Preduzetničke radionice i stručna praksa kod potvrđenih poslodavaca, od srednjoškolaca su stvorile buduće mlade biznismene, koji  će prelazak iz sveta obrazovanja u svet rada dočekati spremno i bez straha, jer su savladali osnovne postulate samostalnog privređivanja.
Sertifikati, kojima se to potvrđuje su satisfakcija za uložen trud, ali je važnije lično zadovoljstvo činjenicom da, pred polazak u život, već imaju jasne planove i ambicije. Model ”Aktivator”, međutim, obezbedio je nešto što će moći da koriste svi njihovi vršnjaci:
–          Za mene je ovo velika prekretnica i trenutak, kada će multisektorsko partnesrvo zaista pokazati sve svoje kapacitete. Ovo je momenat kada prestaje ad-hock ili projektna  i počinje kountinuirana podrška budućim mladim preduzetnicima. Sada se uključuju lokalne samouprave i to je najveći benefit modela ”Aktivator”. U poslednjem ciklusu imali smo transfer znanja sa mentora na polaznike radionica, odnosno iskustveno učenje  tokom stručne prakse, – kaže generalni sekretar EPUS-a Leskovac, Suzana Dimitrijević.
Priznajući da je, pri pokretanju projekta pre sedam godina i sam bio nepoverljiv prema modelu ”Aktivator”, direktor Regionalne privredne komore Jablaničkog i Pčinjskog okruga, Goran Jović, dodaje  da ga je vreme demantovalo i izražava zadovoljstvo što je grad Leskovac pionir u primeni ovakvog načina podrške mladim  budućim preduzetnicima. On je najavio da će u prvom kvartalu naredne godine, Privredna komora Srbije će u svim gradovima i većim opštinama otvoriti preduzetničke kancelarije, što je još jedan od  doprinosa razvoju te inicijative.
 Projekat ”Multisektorsko partnerstvo za mlade” finansiraju Švajcarska agencija za razvoj i saradnju  i opštine Vlasotince, Lebane, Bojnik i Medveđa, uz ekspertsku podršku DIPRU tima Vlade Srbije.  U njegovoj realizaciji Evropski pokret u Srbiji, sarađivao je sa Privrednom komorom Leskovac i tehničkim školama u pomenutim lokalnim samoupravama, odakle dolaze polaznici i mentori.

N.S.:

Neka Vaš komentar bude prvi

Odgovorite

Vaša email adresa neće biti objavljena.


*