“Umetnost u doba korone”

LESKOVAC

U Narodnoj biblioteci „Radoje Domanović“ priređena je izložba „Umetnost u doba korone” – Izložba radova studenata i profesora Odseka za tehnološko umetničke studije Akademije strukovnih studija Južna Srbija. Specifičnost ove izložbe ogleda se u nameri da bude lako dostupna publici. Najpre, kroz postavku radova studenata i profesora Odseka u portalu Biblioteke, čime se poštuje tradicionalni segment izlaganja, a publika dobija opciju lake dostupnosti bez segmenta opterećenja u pogledu zaštite i boravka u zatvorenom prostoru.
Pored ove izložbe biće predstavljena i Virtuelna izložba – Modna revija i izložba radova studenata iz oblasti struke i modni dizajn i tekstilni inženjerstvo koja se može pogledati na jutjub kanalu biblioteke. Ovo je promocija dveju interaktivnih virtuelnih galerija kojima je Odsek nadomestio odsustvo tradicionalne modne revije i izložbe studentskih radova. Time se Odsek svrstao u red pobornika prihvatanja inovativnih digitalnih formi u prezentovanju likovnih dela i izašao iz okvira lokalnog, a studenti dobili opciju trajne javne prezentacije.
Direktorka biblioteke Vesna Ilić veruje da je angažovanje u vreme pandemije stvorilo opciju kvaliteta u radu upravo zbog prihvatanja novih formi u digitalnom svetu, stvarajući spoj sa publikom na jedan novi način, kroz društvene mreže i onlajn programe.
Izložbu je otvorila mr Dragana Frfulanović Šomođi rekavši da je ove godine izostala tradicionalna modna revija i izložba završnih radova studenata Odseka za tehničko-umetničke studije zbog izmenjenih uslova načina rada i stila života.
-Nemamo publiku, nemao goste, nemamo svečano otvaranje, ali imamo inovativan pristup koji nosi poruku da je umetnost dostupna, a korona nije izgovor. Samtramo da su naši studenti ovim načinom dobili priliku da budu prikazani i javno i tajno izvan okvira lokalnog, na jednom širem, globalnom prostoru. Pokazali smo jasnu nameru da pratimo novine, pogotovo u vremenu izmenjenih uslova života i rada i ova izložba nam je jedna velika potvrda i zbog našeg digitalnog izdanja odeće, odnosno master strukovnih studija.-

IS

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*