Učenici vlasotinačke Tehničke škole u humanitarnoj akciji

VLASOTINCE

  Već drugi petak u decembru u centru Vlasotinca, u podne, na platou ispred zgrade opštine održava se „Humanitarni bazar" za pomoć oboleloj trogodišnjoj devojčici Petri Đorđević, sve uz nesebičnu pomoć učenika i profesora vlasotinačke Tehničke škole, a na inicijativu Dragane Milenković, tetke male Petre. Na ovom humanitarnom bazaru prodaju se predmeti ručne izrade, ukrašeni dekupaž tehnikom od novogodišnjih ukrasa, kutije za čaj, ključevi, podmetači do poslužavnika i ukrasi za enterijer.
  - Naši učenici su već dva pazarna petka u centru grada na platou ispred zgrade opštine u humanitarnoj akciji prikupljanja pomoći za malu Petru. Oni se, inače, uvek odazivaju kada su u pitanju ovakve akcije, i to čine sa puno pažnje i ljubavi sve u želji da se, ovog, puta pomogne maloj i slatkoj trogodišnjoj devojčici Petri. U planu je da se do kraja ove kalendarske godine naši učenici okupljaju svakog petka, uz veliku nadu i želju, da malena Petra ozdravi - rekla nam je profesorka Nina Đorđević, koja je uvek sa svojim učenicima u akcijama koje su humanitarnog karaktera. 
  Malena Petra Đorđević boluje od retkog tumora na mozgu, koji je, posle dužeg vremena i raznih zdravstvenih tegoba, dijagnostifikovan jula meseca ove godine.Operisana je u Beogradu, i odstranjen je veliki deo tumora koji je prekrivao 3/4 mozga. Kasnijim analizama otkriveno je da Petra ima i retku genetsku mutaciju Li-Fraumeni sindrom koji otežava njeno lečenje. Na predlog nekih lekara, kao i roditelja dece koja su tamo lečena, Petrini roditelji je vode na pregled u parisku kliniku Gustav Rusi, specijalizovanu za lečenje te vrste tumora. Tamo su i saznali za mutaciju gena, a kako nisu imali novca za lečenje, vraćaju se u Beograd i tu se nastavlja lečenje.
  - Hemioterapije koje je Petra primila u Beogradu nisu dale nikakve rezultate, već su se javile i metastaze.To je nateralo roditelje da se obrate Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje za pomoć za lečenje u inostranstvu, kao i činjenica da lekarima u Beogradu nije bila poznata ta vrsta tumora. Navodno nisu se sreli u praksi sa tom vrstom tumora, što su neki od njih i priznali roditeljima, - započinje ovu tužnu priču Dragana Milenković, tetka male Petre, koja je, inače, organizator humanitarnih aktivnosti za pomoć trogodišnjoj Petri. 
  Kakav je bio odgovor od strane RFZO ?
  - Odgovor fonda je bio negativan, jer nijedan član konzilijuma nije bio saglasan za lečenje u inostranstvu.Zašto? Ni Petri, ni Heleni, ni Sofiji? Jedini način da se ide u Pariz na dalje lečenje i da se obezbede sredstva za lečenje je bio i ostao preko fondacije „Budi human". Predračun klinike je stigao na iznos od 265.000 evra i krenula je borba za život Petre. Zahvaljujući humanim i nesebičnim ljudima, prva rata je u oktobru uplaćena u iznosu od 100 hiljada evra i Petra je otputovala u Pariz.
   Ali tamo u Parizu se saznalo za nove probleme ?   
 • Tamo je na snimku sa magnetne rezonance utvrđeno da postoje još tri tumora u prednjem delu mozga za koje u Beogradu nije ništa rečeno roditeljima.To je još više zakomplikovalo i onako težak put lečenja koje je prihvatio da radi čuveni onkolog dr. Žak Grill. Borba za obezbeđivanja novčanih sredstava i dalje je veliki problem ?
  • U Srbiji je porodica uz pomoć prijatelja nastavila trnovit put za prikupljanje preostalog iznosa za lečenje i krajem novembra je uplaćena druga rata od 100 hiljada evra.Preostali iznos porodica zajedno sa ljudima dobre volje u zemlji i inostranstvu nastavlja da prikuplja na stotinu načina da bi ispoštovali rok do kraja decembra.
   Da li se nadate da ćete prikupiti potreban iznos sredstava koji je naznačen u predračunu ?
  • Hvala svim dobrim ljudima u Srbiji i dijaspori koji su se pridružili našoj borbi da pobedi život. Da pobede deca. Daliborka, majka male Petre je rodom iz Tupalovca kod Grdelice, gde živi i veći deo porodice, tako da se naš kraj svim srcem uključio u pružanju podrške u sakupljanju novca za Petrino lečenje. Moja su nadanja da ćemo uspeti u nastojanjima, i uz pomoć dobrih ljudi, da obezbedimo potrebna sredstva kako bi smo ih potom prosledili na račun klinike koja se nalazi u Parizu – rekla nam je na kraju razgovora zabrinuta Dragana, tetka malene Petre.

Tekst i foto: Vlastimir Stamenković

Neka Vaš komentar bude prvi

Odgovorite

Vaša email adresa neće biti objavljena.


*