Turistička organizacija Vlasotinca i razvoj turizma

VLASOTINCE

 

U želji da turizam istinski zaživi i dođe u vlasotinačku opštinu, Turistička organizacija opštine Vlasotince organizovala je poslednjih dana juna dvodnevnu radionicu, na kojoj se govorilo o pripremi izrade Programa razvoja opštine Vlasotince za period 2019. – 2024. godine.
Na ovom skupu učestvovao je veliki broj predstavnika društvenog i privatnog sektora, koji postoje i rade na teritoriji opštine Vlasotince, i oni su svi, u svom predstavljanju rekli, šta rade i kojim potencijalima raspolažu.
Predsednik opštine Vlasotince, Zoran Todorović, rekao je da lokalna samouprava daje punu podršku izradi Plana razvoja turizma u vlasotinačkoj opštini, i da očekuje da će ovaj dvodnevni skup ponuditi prava i dobra rešenja kada je u pitanju razvoj turizma u opštini Vlasotince.
Moderatori ovog skupa bili su Branko Krasojević, direktor konsultanske agencije „Savetnik u turizmu” i Danijela Vićentijević, doktorand iz Beograda.
– Nacionalni plan razvoja turizma u našim uslovima počinje od vrha državnih institucija, i spušta se naniže ka opštinama, dok je to u zemljama Evropske unije potpuno obrnuto i sve polazi od lokalnih samouprava i ide ka vrhu države – rekao je između ostalog dr. Branko Krasojević, i posebno apostrofirao da mini hidrocentrale na našim rekama nose veliku opasnost, a ujedno je iskazao zadovoljstvo što je ovaj skup poprimio obrise multidisciplinarnog skupa gde su prisutni iskazali, i to u velikom broju, svoje vrednosti i svoj potencijal kojima raspolažu.
Prvog dana rada skupa bilo je govora o tome, zašto je opštini Vlasotince potreban Program razvoja turizma, gde je bilo reči o velikom potencijalu Vlasotinca za razvoj sportsko rekreativnog turizma, jer kroz centar grada protiče reka Vlasina, pored koje su dva hotela i sasvim zadovoljavajuća sportska infrastruktura.
Učesnici skupasu imali su radionicu na kojoj je urađena Analiza snaga, mogućnosti i pretnji za razvoj turizma u opštini Vlasotince (SVOT analiza).
Drugog radnog dana razmatrana je tema pod radnim naslovom „Vizija i misija razvoja turizma Vlasotinca“, zatim „Kako do vizije razvoja turizma”, pa je okviru radionice predviđena tema „Diferenciranje strateških turističkih proizvoda opštine Vlasotince“, uz učešće moderatora, učesnika skupa i predstavnika turističke organizacije opštine Vlasotince.
– U oba radna dana imali smo ukupno 47 učesnika u radu radionice i to me posebno, ohrabruje, jer postoji interesovanje u opštini od relevantnih činilaca koji svojim delom čine deo turističke ponude. Našim gostima i predavačima na ovom skupu pokazali smo naše turističke potencijale, na šta su oni iskazali zadovoljstvo svim onim čime naša opština raspolaže u turističkoj ponudi. Želim posebno da naglasim da je naša opština prva u regionu, a možda i šire, pristupila izradi ovako važnog strateškog dokumenta i ima zdušnu podršku lokalne samouprave i većnika za kulturu, obrazovanje i turizam Zorana Stamenkovića, koji je i deo stručnog tima za izradu Programa razvoja turizma u opštini Vlasotince. Pored izrade, usaglašavanja i usvajanja Programa razvoja turizma u opštini Vlasotince sa Akcionim planom 2019.-2024, čvrsto verujem da će taj plan biti uspešno sproveden u narednom periodu od šest godina, jer svi, mi, koji smo uključeni u ovaj program daćemo sve od sebe da on istinski i u punom kapacitetu zaživi, – veruje vd. Turističkog saveza opštine Vlasotince, Nataša Živković.
Za svaku pohvalu je što je organizovan dvodnevni skup i radionica za unapređenje turizma u vlasotinačkoj opštini. I ništa se od očiju ne može sakriti. Jer oči najbolje vide. Evidentno je da u vlasotinačkoj opštini, a naročito u samom gradu i na obalama reke Vlasine ima mnogo toga što bi moglo da izazove pažnju turista, ne samo iz naše zemlje, već i iz zemalja koje nas okružuju. Priroda je svoje dala, a ljudska ruka, za sada malo. Čak premalo. Nedovoljan je jedan „pano želja” ispred Sportske hale, a da se u stvarnosti ništa nije uradilo. Baš ništa. Za razvoj sportskog turizma postoje svi uslovi, i u tom delu treba najozbiljnije planirati strategiju razvoja turizma. Klimatski uslovi, u letnjem periodu su više nego povoljni za pripremu sportista, u opštini ima dovoljan broj fudbalskih terena za pripremu fudbalskih ekipa, dok bi se u Sportskoj hali „odomaćili” klubovi za dvoranske sportove. Ne oskudeva se ni u smeštajnim kapacitetima. Vreme koje je pred nama najbolje pokazati da li će se i kako raditi na projektu razvoja turizma u opštini Vlasotince.

Tekst i foto: Vlastimir Stamenković

Neka Vaš komentar bude prvi

Odgovorite

Vaša email adresa neće biti objavljena.


*