“Trubački zanat sam krao od Fejata i Bakije”

BOJNIK

Najbolji blehorkestar sa 59.-og sabora u Guči 2019.godine bio je bleh-orkestar virtouza Elvisa Bajramovića iz Bojnika. Majstor trube, višegodišnji trubač svoje prve duvačke dane započeo je relativno rano, kao osmogodišnji dečkić, i kako sam reče „kradući zanat“ od svog velikog idola i meštanina ,neprevazidjenog trubača sa juga Srbije Fejata Sejdića…Još kao dečačić naučio je da odsvira i sve hitove vranjanca Bakije Bakića…

Bojnik je malena varoš na obalama Puste reke, podno Radan planine,i najveći je rasadnik talentovanih trubača na jugu Srbije. Uverili su se svi ljubitelji trube nakon pobede ovog orkestra u Guči, kada su Elvisovi dečaci svoj veliki uspeh bogato proslavili tamo ali i medju meštanima u bojničkom romskom naselju, u društvu Nebojše Nenadovića predsednika malene opštine Bojnik.
Gotovo svi mladji naraštaji u povećoj familiji Bajramovića tada prihvatili su se trube i po komandi dunuli iz sve snage , krenuli su čočeci u kojima je skoro ceo Bojnik zaigrao i zapevao…
Nakon 30-te po redu jubilarne leskovačke „Roštiljijade“ Bajramovići su zasvirali i na Karavnu RTS-a „Najlepše narodne pesme“za TV-emisiju snimljenu u Leskovcu.
Orkestar je nastupio u završnici karavana kada je zaigralo i staro i mlado iz Leskovca uz pozornicu na glavnom leskovačkom šetalištu duž Bulevara osolobodjenja- U našem razgovoru tada Elvis šaljivo reče „Mi muzikanti ne znamo za penziju,sviramo brate do kraja…“ pa je naglasio: “Voleo bih da se bar jedno predtakmičenje trubača za Guču održi u Bojniku, ili bar ovde u Leskovcu. Leskovčani brate u Srbiji najviše cene trubače a tu bi smo mi sa našim poznatim kolegama trubačima iz Grdelice,Vladičinog Hana, Surdulice i Vranja „ukrstili“ trube i bubnjeve i videlo bi se brate ko je bolji “, naglasi nam Elvis maestro trube.
„Kod nas u romskoj mahli čim se dete rodi mi ga „navikavamo“u kući u naselju prvo na jake zvuke trube pa tek na uspavanke,a truba je mališanu prva i glavna igračka odmah od treće godine , i koja će ga pratiti eto kroz ceo život…“, pričao nam u jednom dahu šef orkestra Elvis Bajramović tik uz pozornicu leskovačke „Roštiljijade“.
“Volim da sviram Tomine pesme (*pesme Tome Zdravkovića) one nekako brate imaju veliku ali meku dušu, i rado ih mi sviramo na velikim slavljima“, reče majstor trube Elvis Bajramović.
Leskovčani tradicionalno uz njegov orkestar prelaze iz stare u novu godinu,na velikoj pozornici leskovačkog šetališta „Široka čaršija“. U ovom gradu još se rado spominje veliki koncert od pre dvadesetak meseci,pre pakosne pandemije Korone,na velikom Romskom godišnjem koncertu, u novootvorenoj sportskoj hali „Partizan“. Svoje mesto na pozornici imali su tada i Bojan Šabanović,Slobodan Bahtijarević-Cobe i Muzičko poetska grupa Doma kulture Roma u u Leskovcu i drugi romski umetnici. Sa zadovoljstvom se pamte i Elvisove svirke povodom 8.-og aprila Svetskog dana Roma.
„Korona pandemija neće večito trajati,mi ćemo opet organizovati svirke na otovorenom našeg doajena trube Elvisa Bajramovića“,rečeno nam je tokom ovogodišnjeg Svetskog dana Roma u Domu kulture Roma u Leskovcu. Ovaj značajni romski praznik ove godine se zbog aktuelne epidemije obeležio dosta skromno u odnosu na ranije godine a u Leskovcu se praznik aktivno obeležava počev od 1976.godine,samo pet godine iza 1971.godine i prvog Medjunarodnog kongresa Roma u Londonu,kada je deklaracijom usvojhen ovaj praznik..

Toma Stevanović

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*