Štrajkovi upozorenja u Juri

Samostalni sindikat metalaca u leskovačkoj Juri doneo je odluku o stupanju u seriju štrajkova upozorenja, od kojih će dva biti jednosatni štrajkovi: u petak 7. juna i u ponedeljak 10. juna, dok će u utorak 11. juna štrajk trajati čitav dan. 

Odluka o tri štrajka doneta je u skladu sa važećim Zakonom o štrajku i predata je poslodavcu danas pre 14 časova, čime su ispoštovani svi rokovi. 

Sindikat se na štrajk odlučio pošto ni dve nedelje po njihovom pozivu na sastanak sa upravom fabrike zbog lošeg stanja u toaletima i poskupljenjima u kantini nije bilo odaziva. 

Zahtevi sindikata su:
1. Povećanje plate u iznosu od 20%;
2. Obračun bonusa na prisutnost po danu prisutnosti na radnom mestu;
3. Povećanje naknade za topli obrok na 400 din neto;
4. Opredeljivanje dodatnih 5.000.000 din na mesečnom nivou za sredstva za higijenu u toaletima na nivou cele kompanije.

Podsećamo da se u Juri bonus na prisutnost sada obračunava tako da se zbog odsustva sa posla, računajući tu i bolovajnje, radnicima umanjuje plata i do narednih 6 meseci. 

U odluci o štrajku sindikat je pozvao poslodavca da odmah otpočne pregovore sa njima. Sindikat je takođe najavio da će, u izostanku dogovora, svake naredne nedelje organizovati obustave rada duže za po jedan dan.

Radnici Jure u Leskovcu danas su obavešteni o odluci sindikata putem odgovarajućih kanala komunikacije, kao i deljenjem letaka sa najavom, pre druge, odnosno nakon prve smene. 

Danas po dolasku na posao, poslodavac je pokušao da povereniku sindikata, Predragu Stojanoviću, onemogući kontakt sa drugim radnicima, time što je vanredno raspoređen na radno mesto na montaži u izolovanoj sobi sa više od 5 radnih pozicija, gde, međutim, radi sam, navodi se u saopštenju koje je dostavljeno beogradski medijima ali ne i svim medijima u Leskovcu, iako je apel svim medijima da prate štrajk.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*