“Stadion u Leskovcu nema upotrebnu dozvolu, zato Vučić nije ni presekao crvenu vrpcu”

Očigledno je da je istinitost i preciznost činjenica vezanih za gradnju fudbalskog stadiona u Leskovcu iznetih na konferenciji za medije narodnog poslanika iz stranke Zajedno Nebojše Cakića dovela do panike i pokušaja kontrole štete u redovima vlasti, saopšteno je danas iz te stranke.

O ovom problemu je govorio i predsednik Aleksandar Vučić u nedelju, a Ministarstvo za javna ulaganja je dan ranije izdalo saopštenje, pri čemu nijednu činjenicu koje su iznete na konferenciji stranke Zajedno nisu osporili.

„Investitor i izdavalac svih relevantnih pravnih dokumenata za izgradnju fudbalskog stadiona je grad Leskovac, te je on trebao da se izjasni o činjenicama, a ne predsednik ili ministarstvo“, rekao je Cakić.

Kako pojašnjava poslanik iz Leskovca u sapštenju Ministarstva se ne navodi ko je i kada tražio saglasnost za puštanje u probni rad, kao i koji organ, kada i zbog čega je dao saglasnost za puštanje u probni rad, niti se prilaže fotokopija te saglasnosti odnosno potvrde.

„U pravnoj teoriji i praksi ne postoji pravni pojam figurirati, već postoji rešenje sa svojim dispozitivom i obrzloženjem, a u dispozitivu pravnosnažnog rešenja o građevinskoj dozvoli stoji cifra 10.217,32 m2, a u dispozitivu rešenju o izmeni 31.176,00 m2. Ovo su pravne relevantne činjenice, a figuriranje ostavljamo ministru i šampionu korupcije gradonačelniku grada Leskovca. Ti znači da je stadion u Leskovcu divlja gradnja“, rekao je Cakić.

Član 124. Zakona o planiranju i izgradnji na koje se poziva Ministarstvo se ne odnosi na probni rad, već na projekat izvedenog objekta. Dakle, da ponovimo, odnosni se na PROJEKAT a ne na probni rad.

Probni rad je regulisan članom 157. navedenog zakona, kao i članom 13. Pravilnika o sadržini i načinu vršenja tehničkog pregleda objekta, kojima je propisan skoro istovetan postupak kao i kod izdavanja upotrebne dozvole, usled čega je nesporno da komisija za tehnički pregled objekta, koja je nadležna za izdavanje saglasnosti odnosno potvrde za puštanje objekta to nije mogla da uradi, jer je građevinska dozvola izdata 05.09.2023. godine, a još ne znamo da li je pravnosnažna ili ne.

„Na osnovu svega navedenog jasno je da presecanja crvenih vrpci i otvaranja stadiona nije bilo jer stadion nema upotrebnu dozvolu, pri čemu niko ne navodi da li je gradnja stadiona isplaćena izvođačima radova. Mi verujemo da jeste, kao što i brzina odgovora predsednika Aleksandra Vučića da se niko ni u šta nije ugrađivao, garantuje da se upravo to i desilo, jer da ne zaboravimo, tada je na ulicama gradova u Srbiji bilo stotine hiljada nezadovoljnih građana čija je pažnja bila usmerena na neke druge probleme“, zaključio je Cakić, navodi se u saopštenju.

SZ/SA

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*