,,U ovo doba godine najviše se kupuju karfiol, kupus, krastavčići, otprilike sve što je potrebno za zimnicu, što je i logično, jer je zima sve bliže,” kaže za Novu Našu reč Goran Srećković, lokalni pijačni prodavac. Kako se kreću cene ovih proizvoda i da li ima kupaca kao ranije? Naš sagovornik ističe da su cene pristupačne, a da na broj kupaca utiču i vremenski uslovi koji su na snazi tog dana.
,,Karfiol je 120, 130 po kilogramu, krastavčići se kreću od 80 do 120, sve zavisi jer se sortira roba. Kupus je 100 dinara, šargarepa isto. Kada je lepo vreme, ima više kupaca, to je neko nepisano pravilo. U poslednjih 5 – 6 godina je sve isto, a ranije je bilo mnogo bolje, odnosno bilo je mnogo više kupaca.”
Pijačni prodavci su suočeni poslednjih godina sa smanjenjem posla. Kao razloge za to ističu smanjenu kupovnu moć kod ljudi, ali i konkurenciju iz supermarketa koji nude slične proizvode po nižim cenama i na taj način dodatno otežavaju položaj malih prodavaca.
,,Nemaju ljudi novca, to je činjenica. Ranije je bilo više kupaca, međutim poslednjih godina je velika finansijska kriza, što itekako utiče na mušterije, samim tim i na našu zaradu. Ljudi će danas pre da odu do nekog supermarketa kojih ima baš dosta po Leskovcu i da kupe šta im treba, nebitno da li je u pitanju paradajz, kupus, krastavac, crni luk, itd. Evo ja konkretno prodajem paradajz za 100 dinara po kilogramu, a ovaj sitniji je 70. Žale se na cene, ali nije mi jasno kako mogu da daju po 500 dinara svaki dan za cigarete, a ovde kad dođu žale se da im je skupo. Ljudi misle da je lako biti poljoprivredni proizvođač, a ne shvataju koliko je to teško i kolike mi zapravo imamo troškove dok ne dođemo ovde do tezge,” kaže za JUGpress Siniša, poljoprivredni proizvođač i pijačni prodavac iz sela Togočevce.
,,Karfiol i praziluk idu dobro, ja drugo i ne prodajem. Ima, kupuju ljudi, danas je lepo vreme pa stoga ima i više ljudi. I karfiol i praziluk dajem za po 150 dinara po kilogramu, evo vidite da je još malo ostalo, kupuju ljudi to jer im treba sada,” izjavila je Darinka, prodavačica iz sela Vinarce.
Đorđe Marković iz sela Šišince potvrđuje tezu da je zbog dostupnosti poljoprivrednih proizvoda u supermarketima smanjen obim posla pijačnih prodavaca.
,,Na pijaci je posla sve manje i manje. Razlog je što postoje marketi gde je veliki izbor i gde se prodaje na veliko i ljudima je nekako lakše da odu do nekog marketa i kupe šta im treba. Ovde kod mene na tezgi najviše prodajem voće, jabuke su 100 dinara po kilogramu, grožđe 260, to ljudi najviše uzimaju.”
Olgica iz Leskovca kaže da u ovo doba godine ljudi masovno kupuju gotovu zimnicu i takođe ističe da prodaja ne ide isto svakog dana, odnosno da je u danima vikendima pojačana za razliku od radne nedelje.
,,Kupus i krompir se prodaju, dobro idu, ali konkretno danas najviše sam prodala gotovu zimnicu. Uzimaju se i papričice i salata, ali ima dana i kada baš slabo prodam. Žale se ljudi na cene, što i ne čudi danas. Kupus je prošle godine bio 40 dinara, sada je 100, sve je poskupelo i žale se ljudi, što je i logično. Krompir i krastavac su po 70 dinara za kilogram, šargarepa 100. Salata u flaši je 300 dinara, a peglana paprika u tegli je 1500 dinara. Paradajz u flaši je 300 dinara. Papričice sam danas prodala skoro sve, a juče baš slabo, nema pravila.”
Sudeći po onome šta kupci traže, definitivno je najveća pomama za karfiolom, krastavčićima i kupusom, što uglavnom potvrđuju i kupci koji su se zatekli na pijaci.
,,Došao sam da kupim karfiol, kupus i krastavčiće za zimnicu, brzo će zima i treba na vreme sve to da se obezbedi. Uglavnom svake godine se u ovo doba to najviše uzima, barem je kod mene slučaj da godinama unazad u prvoj polovini novembra kupujem te proizvode za zimnicu,” izjavio je Vladimir iz Leskovca.
ĐS/MS
Leave a Reply