SPOMENICI SE POMERAJU ALI SAFARI I SANJELI , IZGLEDA, NE

LESKOVAC

Glavni gradski urbanista Ivana Joksimović prezentovala je danas novinarima urbanističko rešenje za blok 1, koje obuhvata uređenje trga, centralnog parka i ostalih javnih površina u ovom delu grada.

Prema odgovorima na novinarska pitanja čini se da još uvek ništa nije završeno.

A suština priče jeste da će spomenici iz centralnog gradskog  parka biti malo razmešteni ali da se „uovom trenutku ne zna“ da li će razmeštanju , ako ne uklanjanju, podleći i bašte koje su u gradski park postavili ABC kao „Safari“ i „Sanjeli“.

Uzgred, veoma je zanimljivo da se ni leskovačka opozicija nijednom rečju nikada nije bavila činjenicom da su bašte ova dva ugostiteljska lokala smeštene u centralnom gradskom parku, na zemljištu grada Leskovca a da su dozvole za to dobili od pojedinih političara, što bivših što sadašnjih,  na vrlo diskutabilan i netransparentan način.

I da je ovaj prvi omiljno mesto kako prošlog tako i sadašnjeg gradonačelnika.

Ali, zašto opozicija ćuti o tome , to je ključno pitanje u igri različitih interesa.

Izgleda da su pitanja novinara Regionalne informativne agencije JUGpress malo zbunila glavnog urbanistu pa je u jednom trenutku čak rekla da se „ništa ne radi ispred Narodnog muzeja“ da bi kasnije rekla da to „nije predmet današnje konferencije za novinare“ a iz kabineta gradonačelnika nam je savetovano da o tome pitamo direktora gradske Direkcije za urbanizam, koji je trenutno na odmoru a inače  ne odgovara na pozive JUGpressa i Nove Naše reči.

Danas je rečeno i da je „javna rasprava o ovom urbanističkom rečenju bila,  uz pominjenjanje termina ali nam nije odgovoren o na pitanje da li su i na koji način gradjani obavešteni o njoj, tj, raspravi.

P7230043

Kompletan tekst o ovome uskoro .

1 Komentar

  1. Pitam se za koliko procenata se smanjuje zelena površina u našem gradu, ukoliko se realizuje ovaj projekat? Po mom opažanju, zelenih površina je sve manje, a umesto njih se prave asfaltne i betonske površine. Seku se velika stabla, stara, a na njihovo mesto se postavljaju bašte. Na žalost, i privatni investitori pri izgradnji stambenih zgrada dobijaju dozvole da zauzmu 100% građevinske parcele, sa simboličnim mestom za parkinge. Po zakonu o izgradnji stambenih zgrada, maksimalno zauzeće placa je 65% i za svaki stan je propisano jedno parking mesto. Pitanje je zašto se tako ne radi, zašto i pod kojim izgovorom se radi drugačije. Čak se iznad ulice, počev od prve ploče zgrada izbacuje na ulicu, uostalom i kod gradonačelnikovog lokala. Zašto su u ovoj državi doneti zakoni koji se ne primenjuju i ko je za to odgovoran. Dokle bre ovako? Bojim se da će i sadašnji gradonačelnik imati probleme sa sudom kad mu izađe mandat, kao i njegov predhodnik. Za nepoštovanje zakona lek je zatvor.

Odgovorite

Vaša email adresa neće biti objavljena.


*