Socijalne teme: Bespovratna sredstva za ruralna domaćinstva, podrška preduzećima

LESKOVAC-VLASOTINCE

Članovi 13 domaćinstava sa područja vlasotinačke opštine potpisali su ugovore o dodeli sredstava za obnavljanje porodičnih kuća u ruralnim sredinama. Sredstva u ukupnom iznosu od 2.5 miliona dinara  dodeljena su im u okviru projekta „Možemo kad hoćemo“, koji opština Vlasotince realizuje u saradnji sa Kabinetom ministra bez portfelja zaduženog za demografiju i populacionu politiku.

Pojedinačni iznosi kreću se od 170.000 do 220.000 dinara, a dobili su ih žitelji Donje Lomnice, Gložana, Prilepca, Konopnice, Donje Lopušnje, Ladovice, Strnjeva, Stajkovca, Jakovljeva i Dobroviša.

– Dodeljena sredstva su podsticajna. Dakle, nisu dovoljna za kompletnu rekonstrukciju porodičnog doma, ali svakako mogu da pomognu da završite deo posla i da vas motivišu da dalje uređujete prostor u kome živite. To bi trebalo da doprinese boljem kvalitetu života, kao i stvaranju pozitivne populacione klime. – rekao je predsednik vlasotinačke opštine Bratislav Petrović prilikom urućenja ugovora.

Koordinator projekta Marinko Đorđević dodao je da su svih 13 porodica koje su se javile na konkurs dobile sredstva i da ovo nije prvi put da opština Vlasotince realizuje projekte populacione politike u saradnji sa Kabinetom ministra bez portfelja zaduženog za demografiju i populacionu politiku.

Podrška u vreme krize

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, objavilo je spisak od 314 privrednih subjekata, kojima se odobravaju subvencije za podršku radu hotelske industrije, zbog poteškoća uzrokovanih epidemijom kovida 19. Na njemu je i šest preduzeća iz Leskovca.
Komisija ministarstva je odobrila subvencije za 314 subjekata , što je 6o,38 procenata od ukupnog broja podnetih zahteva (52o), u cilju podrške poslovanju u uslovima kovid epidemije. Za ovu namenu, država je opredelila 1.241.746.o99 динара, odnosno  1o.562.2oo evra.
Svakom hotelu dodeljeno je 35o evra po individualnom ležaju i 15o evra po smeštajnoj jedinici, u dinarskoj  protivvrednosti.Pravo na bespovratnu pomoć ostvarili su kategorisani hoteli u privatnom vlasništvu, sa teritorije 68 lokalnih samouprava.
Na listi je i pet leskovačkih hotela: ’’Bella nella’’, ’’Bavka’’, ’’Bell in’’, ’’ABC’’ i ’’Groš’’, ali su podsticaji odobreni i Preduzeću ’’Tami trejd’ iz Brestovca’, za hotel u Nišu.
Osnovni preduslovi za ostvarivanje prava na podsticaj su da nad privrednim subjektom nije pokrenut stečajni postupak, finansijsko restrukturiranje, niti postupak likvidacije.
Ovu podršku nisu mogli da ostvare objekti u planinskim i banjskim mestima, za koje se računa da su, tokom letnjih meseci imali značajan broj domaćih gostiju, čime su delimično nadomestili gubitke zbog nedolaska stranih turista.

Sve o makroekonomskim i mikroekonomskim trendovima, kao i pitanjima radnika I radničkih prava, možete pročitati u štampanom izdanju Nove Naše reči.

Neka Vaš komentar bude prvi

Odgovorite

Vaša email adresa neće biti objavljena.


*