Saveti za poljoprivrednike: Put do najbolje rakije

LESKOVAC

U Jablaničkom Okrugu ima, statistički, kako kao okućnica ili plantažni zasadi, oko 4000 ha pod šljivom. Što se tiče sortimenta,dominira Stenlej, prati je Crvena ranka sa Đenarikom, a na manjim površinama se nalaze i čačanske selekcije (Č.Rana, Č.Lepotica, Č.Rodna i Č. Najbolja).
U planinskim selima se po negde može naći i po koje stablo Požegače.Svake godine najmanje 50% proizvedenih plodova šljive upotrebi se za proizvodnju rakije, dok ove godine kada je otkupna cena plodova bila 10 do 12dinara, ovaj procenat je i veći.
Naš domaćin peče rakiju od dobro zrelih ,omekšalih plodova sa najvećim procentom šećera, koji se kreće od 8 do 15% zavisno od godine i sorte . Ove godine zbog velike suše sazrevanje plodova je bilo otežano i produženo, a procenat šećera je bio smanjen.
Po ubiranju zrelih plodova čija berba traje u kontinuitetu skoro 15 do 20 dana, plodovi se čuvaju, najčešće u plastičnim sudovima od 15 do 25 dana, zavisno od dužine vrenja, koje je durekno zavisno od temperature prostorije u kojoj se čuvaju sudovi sa plodovima šljive. Po završetku vrenja, koja se organoleptički utvrđuje (komina prestaje da peni počinje da kiseli i nema više slatkoće), pristupa se destilaciji. Poželjno je, ako je komina gusta da se u kazan sipa 10 do 15 l vode da ista ne zagori na dnu kazana. Vatra ne sme biti previše jaka i sama destilacija obično traje oko 2,5 sati, zavisno od veličine i kvaliteta kazana.Prvi destiat poteče za 30 do 40 minuta i obično prvi litar se odvaja i ostavlja za sledeći kazan. Destilacija se nastavlja i zavisno od % šećera koji je bio u šljivi odvaja se 3 do 7 litara destilata tz.srce rakije, koji je jačine nekih 22 do 24 grada i ne ide u ponovnu destilaciju, već se dodaje kasnije destilatu koji je dobiven prepicanjem meke rakije, dobivene daljom destilacijom po odvajanju ove količine, koja nosi kvalitet rakije.Kada se prikupi dovoljno mekog destilata
pristupa se prepicanju istog.Kada pri destilaciji, na kraju, poteče destilat jačine 20 gradi ista se odvaja a destilacija nastavi i preostali destlat stavi u sledeći prepek.Na ovu količinu dodaje se predhodni odvojeni destilat ( 3-7 l) i dobije destilat jačine 24 do 26 gradi. Pri završetku pečenja celokupne količine šljive, domaćinu ostaje do sledeće pečenje rakije samo onaj prvi litar sa najvećom količinom metil alkohola i onaj meki destilat od zadnjeg kazana prepeka koja je destlovana posle 20 gradi na izlazu lule.
Destilatu jačine preko 60 stepeni (1 grad = 2,5 stepeni) se dodaje destilovana voda i isti se dovodi do 20 gradi, što je dosta jako, ali naš čovek voli da ga rakija peče kad je pije.
Destilovanu vodu obično sam domaćin proizvede u svom kazanu a može se i kupiti. Kada se sve ovo završi destilat se ostavlja da odstoji na tz. sazrevanje rakije u drvenim sudovima ili staklenim balonima u koje se dodaju iseckani parčići dudovine.
Isti postupak je i za pečenje rakije od drugog voća stom razlikom što se ista čuva u staklenim ili plastičnim sudovima, bez dodavanja dudovine, već ista ostaje bezbojna.

PSSS Leskovac
MA.Nenad Stefanović

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*