Predstavljena knjiga “Moji Vlasotinčani”

VLASOTINCE

Iako je bila odštampana nekoliko meseci ranije, knjiga Miodraga Nagornog “Moji Vlasotinčani“ dočekala je oktobar da bude predstavljena javnosti u Vlasotincu. Možda baš zato što je dugo iščekivana i najavljivana kao omaž profesoru Nagornom i izraz zahvalnosti vlasotinačke biblioteke za legat koji je darivao ovoj ustanovi, interesovanje za nju bilo je izuzetno veliko.
Posebnoj svečarskoj atmosferi doprineo je i sam ambijent, Čitaonica Zavičajnog odeljenja, u koju su upravo i smešteni portreti iz zbirke „Moji Vlasotinčani“.
O tome kako je legat Miodraga Nagornog dospeo u vlasotinačku biblioteku i kako je nastala knjiga tome posvećena, govorio je SrbaTakić, direktor Biblioteke i urednik ovog izdanja. O svojim sećanjima na Vlasotince, na ljude čiji su likovi sačuvani na slikama iz ove zbirke, govorila je Ljudmila Nagorni, ćerka profesora Nagornog.

  • Izuzetno veliki značaj čitavom ovom dešavanju dalo je prisustvo Bratislava Valčića i Tomislava Šušulića, članova rukovodstva Udruženja Vlasotinčana u Beogradu „Vlada Ilić“, koje je i izdavač ove knjige. Pored njih u projekat su bili uključeni i udruženja „Loza“ i „Poštovaoci Svete gore Atonske“ – Vlasotince – rekao nam je direktor Takić i zahvalio im se na saradnji i podršci u radu, baš kao i Draganu Miljkoviću i Aleksandru Zdravkoviću, koji su uradili tehnički deo pripreme.
    Prijateljskim i sentimentalnim tonovima, koji su davali naročit šarm skupu, doprineli su svojim ubedljivim nastupom Zvonko Ilić i Zoran Stojičić, koji su otpevali nekoliko pesama u pratnji gitara. Izabrane delove iz knjige nadahnuto je čitala Jelena Lepojević, a posle toga su sledila sećanja prisutnih na profesora Miodraga Nagornog i na to kako su oni sami bili portretisani. Prijatno druženje, koje je budilo davne, lepe uspomene, nastavljeno je uz posluženje i razgovore, kojima kao da nije bilo kraja.

V. Stamenković

Neka Vaš komentar bude prvi

Odgovorite

Vaša email adresa neće biti objavljena.


*