Predstavljena knjiga „Guguto memeto“ Stefana Tićmija

U Leskovačkom kulturnom centru promovisana je knjiga „Guguto memeto“ leskovačkog autora Stefana Mitića Tićmija. Ovo je treći roman Tićmija, koji je široj publici, pogotovu deci, postao poznat kada je 2018. objavljen njegov roman „Ja sam Akiko” za koji je i dobio više nagrada. „Guguto memeto” je knjiga koja nas vodi u Selo na rubu razuma, u svet igre, smrtnosti i ljubavi, a prema rukopisu„Guguto memeto” snimljen je istoimeni film u režiji Branislava Stošića.

„“Guguto memeto“ je brajalica koju stari Leskovčani sigurno znaju. Moja nana je stalno kad smo negde išli govorila to „guguto memeto kude ćeš i lojze…“ i ja sam to iskoristio kao motiv za naziv knjige. Poznati pisci su mio govorili da ne treba tako da se zove knjiga, jer se naziv teško pamti, ali ja sam kao jarac tvrdoglav… Mislim da ljudi treba da pročitaju ovu knjigu da bi saznali kako smrt može da bude zabava. Ne znamo žanrovski da odredimo knjigu, da li je za decu ili odrasle, što je uvek i problem sa mojim pisanjem. Ovo je neka vrsta antihorora, koji u nama ne bude strah nego nekako čine da nam bude privlačniji. Mislim da nikad više nisam imao Leskovac nego u ovoj knjizi, sve ono što sam prošao kroz detinjstvo je nekako kroz nekakav smuti, kao kroz san kad se prođe, sve je izmešano”, rekao je autor.

Na promociji je govorio, sem autora Stefana Tićmija, dr Zoran Antić, psihoanalitički psihoterapeut, dok je Nataša Pejić, glumica Narodnog pozorišta Leskovac, čitala odlomke iz knjige.

IS/LJS

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*