PREDSTAVLjAMO : REPUBLIČKI PRVAK OLGA VELjOVIĆ

LESKOVAC

Olga Veljović je učenica prvog razreda osnovne i muzičke škole. Svira klavir i republički je prvak u svojoj kategoriji, iako je bila najmlađa od svih učesnika na takmičenju. Konkurencija je bila brojna, tridesetoro učesnika, a Olga je svirala Baha, valcer, Norveški ples… Najlakši joj je bio valcer, jer je, kako sama kaže, najslobodniji, a najviše voli da svira Baha. Ima i republičku nagradu koju je osvojila u duetu sa drugom Matejom. Olgi je teže bilo sviranje u duetu.
-Morala sam da pazim i šta Mateja svira, ali smo odsvirali bez greške. Inače, pred takmičenje vežbam malo više, jer ne želim da pogrešim tokom takmičenja. Na takmičenju mi je interesantno i jedva čekam neku novu priliku. Uvek imam i tremu pred te nastupe, ali to me ne sputava mnogo.-
Počela je Olga da svira klavir sa šest godina, jer je to videla od starijih sestara. Dve godine su prošle od tada. Složili smo se da za sada sestre bolje sviraju, jer duže vežbaju, ali tata Vladimir koji je i profesor u muzičkoj školi i uči Olgu sviranju priznaje da je ona najtalentovanija u porodici.
-Ne vežbam baš svaki dan i ne postoji određeno vreme koliko moram da vežbam. Važno je samo da naučim ono što treba i vežbam dok to i ne uradim. Nekad je to 15 minuta, nekad više, nekad manje… Ponekad roditelji moraju i da me teraju da vežbam.-
Iako ima samo osam godina već ima brojne nastupe koje je škola organizovala.
-Za mene nema neke razlike kada sviram na takmičenju ili u okviru neke školske proslave.-
Tata Vladimir dodaje da ipak ima razlike, jer se primećuje da kad dođe sa takmičenja svira sa puno više samopouzdanja, prosto stvara dok svira… Važno je da ipak shvati razliku, ali ona nije imala i osetila neki pritisak na republičkom takmičenju, jer je imala mnogo nastupa pre toga.
Inače, Olga za sada vežba po tzv. Suzuki metodi koja postoji u pedagogiji violine, gde deca uče da sviraju bez poznavanja nota. Ne opterućuju se tim detaljom, jer je cilj da osete muziku, da stvaraju doživljaj, da razumeju šta sviraju… Zato sve što svira zna napamet, a ima vremena za note. To je takoreći privilegija talentovanije dece, kako se ona ne bi u startu opterećivala gde se koja nota u notnom sistemu nalazi, jer se pokazalo da im to smeta.

I.S.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*