Počinje nedelja turske kuhinje

Izvor: Promo

Nedelja turske kuhinje, koja će se održati od 21. do 27. maja, biće globalna proslava turske gastronomije, koja nosi u sebi tragove desetina različitih civilizacija i koju neguje plodna geografija i bogata istorija.

Izvor: Promo

Tokom Nedelje turske kuhinje, koja će se održati po drugi put ove godine, biće naglašena regionalna kuhinja Hataja, „26. gastronomskog grada sveta“ koju je identifikovala Mreža kreativnih gradova UNESCO-a, a fokus će biti na održivim i praksama zero waste proizvodnje u turskoj kulturi ishrane.

Nedeljom turske kuhinje koordinira Ministarstvo kulture i turizma Republike Turske, а diplomatska predstavništva Turske širom sveta održaće različite aktivnosti i kampanje na društvenim mrežama kako bi promovisale prepoznatljive ukuse hatajske kuhinje.

Izvor: Promo

Drevne, održive, zdrave i bezvremenske tradicije zero waste turske kuhinje

Učesnici događaja Nedelje turske kuhinje pripremaće jela iz Hataja koristeći lokalne sastojke i tradicionalne tehnike kuvanja i dobiti detaljan uvid u drevnu i održivu tursku kuhinju. Istovremeno, dobiće priliku da upoznaju bogat biodiverzitet turske kuhinje i njenu spremnost i potencijal da odgovori na različite trendove u ishrani i piću i dobiti praktično iskustvo sa metodologijom kuvanja u turskoj kuhinji, koja se zasniva na održivom i zero waste pristupu. Zdravi i vanvremenski recepti ujediniće učesnike oko turskih rituala jela i pića, koji su strukturisani oko osećaja jedinstva i zajedništva i kulturne održivosti. Tokom događaja biće obezbeđena turska kafa, turski čaj i lokum, a prisutni će moći da probaju mnoge aspekte turske kuhinje.

Izvor: Promo

Hataj – trpeza civilizacija

Ovogodišnja Nedelja turske kuhinje će sadržati jedinstveni meni posvećen ukusima hatajske kuhinje, koji kao deo UNESCO-ove mreže kreativnih gradova u oblasti gastronomije, predstavlja jedan od turskih gradova koji privlači pažnju svojom prepoznatljivom kuhinjom. Hatajska kuhinja kombinuje visokokvalitetno maslinovo ulje i žitarice, mahunarke, povrće, voće, autohtono bilje i začine uzgajane na plodnim zemljištima u kojima dominira mediteranska klima.

Izvor: Promo

Kulinarsko nasleđe grada, koje je tokom istorije ugostilo mnoge različite civilizacije, privlači pažnju svojim jedinstvenim doručkom i stotinama jela. Hatajski meni, koji će biti pripremljen u okviru Nedelje turske kuhinje, uključuje: biberli ekmek – hleb sa pastom od crvene paprika; salatu od maslina; humus; kisir – fina bulgur salata; tepsi kebab – kebab u rerni; kunefe – kadaif desert sa sirom.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*