Počelo dobrovoljno služenje vojnog roka za septembarsku generaciju

U centrima Komande za obuku u Leskovcu, Somboru i Valjevu na dobrovoljno služenje vojnog roka 1. septembra su primljeni vojnici generacije „septembar 2023“.

Oni će se narednih šest meseci osposobljavati za vojnoevidencione specijalnosti rodova i službi Vojske Srbije.

Vojnici su po dolasku u kasarne prošli obavezne preglede, zadužili su naoružanje i opremu i potom su raspoređeni u jedinice, gde su ih komandiri upoznali sa pravima, obavezama i zadacima tokom služenja vojnog roka, navode u Vojsci Srbije.

U narednih mesec i po dana oni će se, u centrima za osnovnu obuku, osposobljavati za rukovanje ličnim naoružanjem, izvođenje osnovnih taktičkih radnji i postupaka u borbi, obavljanje stražarske službe i unaprediće svoju fizičku sposobnost.

Sledi individualna specijalistička obuka za vojničke dužnosti u okviru roda odnosno službe, da bi drugi period služenja vojnog roka proveli u jedinicama Vojske Srbije na osposobljavanju za realizaciju kolektivnih zadataka.

Vojnici se još tokom služenja vojnog roka mogu prijaviti za prijem u profesionalnu vojnu službu, nakon čega će proći propisanu proceduru i steći uslove da stanu u stroj profesionalnih pripadnika Vojske Srbije, navodi Vojska Srbije.

VS/SA

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*