Planinarstvo kao izborni predmet

LESKOVAC

Osnovne škole “Petar Tasić”, “Vožd Karađorđe” i “Kosta Stamenković” jedine su leskovačke i tri od tek nekoliko  srpskih škola, u kojima se od ove godine, kao izborni predmet nudi “Planinarstvo i boravak u prirodi”. Zato je upravo ovde pokrenuta inicijativa da se, kroz fakultativnu nastavu, osnovcima pruži prilika za sticanje funkcionalnog znanja.

Inicijativu je pokrenuo Planinarski savez Srbije, prihvatio Planinarsko-skijaško društvo “Kikavica“, a u praksi ideju implementiraju nastavnici – zaljubljenici u planinarstvo i prirodu, koji su za te svrhe, prošli prvi stepen obuke.

– Bili smo skeptici kada smo počinjali, zbog straha hoće li i koliko će dece da, iz programa slobodnih aktivnosti, izabere “Planinarstvo i boravak u prirodi”. Ispostavilo se da u obuku nismo mogli da uključimo sve nastavnike koji su to želeli, niti svu decu . Verujem, ipak, da će program zaživeti, jer već u aprilu imamo drugu obuku. Namera nam je da ideju proširimo i na druge škole i druge gradove, ističe predsednica PSD “Kukavica” i stručni saradnik Komisije PSS-a za rad sa decom, Jelica Drašković.

Nije ideja da deca nauče samo kako se koriste kompas i karta, jer vam se boravkom u prirodi, otvaraju novi vidici u oblasti geografije, biologije, fizike, ekologije, meteorologije.

                       – To je prilika da stiču nova funkcionalna, odnosno primenljiva znanja, koja će im biti od koristi čitavog života, da izgrađuju sebe i fizički i mentalno. Planinarstvo kao izborni predmet, od ove školske godine, imaju tri leskovačke škole, pa će nam njihova iskustva mnogo značiti. Epidemija nam je pomalo promenila planove, ali smo deo aktivnosti ipak uspeli da realizujemo, dodaje Draškovićeva.

Kako su na današnji sastanak pozvani i predstavnici Školske uprave, zanimalo nas je kakvu će ulogu imati ova institucija. Predsednik Planinarskog saveza Srbije, Iso Planić, zadovoljan je razgovorom, a posebno zaključkom da prosvetni savetnici prisustvuju nastavi u prirodi i o svojim utiscima izveste Upravu i Ministarstvo:

–   Danas smo u Leskovcu želeli da se upoznamo sa izazovima, sa kojima se predavači ili prenosioci znanja, praktično suočavaju. Naš zadatak je da radimo dalje na usavršavanju nastavnika, koje, iako dolaze iz različitih oblasti, od sporta do stranih jezika, spaja ljubav prema planinarstvu, kao i da, u cilju standardizacije predavanja, pokušamo da izradimo nastavni materijal. Još ne znamo da li će on imati formu udžbenika ili video prezentacija, ali će njegovu pripremu i izdavanje finansirati Savez.

“Planinarstvo” se kao izborni predmet nudi osnovcima samo u dva grada, Lazarevcu i Leskovcu, u kome je u program trenutno uključeno sedam grupa dece.

–  Postoji ogromno interesovanje i u drugim gradovima, ali mi želimo da budemo odgovorni i ozbiljni, kako tokom obuka nastavnika, tako i praćenjem njihovog rada. Cilj nam je i posle značajne vremenske distance, svi učesnici u programu osećaju da smo zajednički uradili pravu stvar.

Domaćin sastanka, direktor škole “Petar Tasić”, Goran Filipović, nekon samo jednog polugodišta, ocenjuje da je povratak planinarstva u škole, makar i fakultativno, pravi potez:

– Ono integrativno obuhvata skoro sve predmete i vannastavne aktivnosti. Izvodimo decu iz učionice u prirodu, a ona je najopremljeniji kabinet na svetu. Teorijsko znanje mogu da primene u praksi, ali da nauče mnoge korisne veštine, tako da stečena saznanja postaju primenljiva u svakodnevnom životu.Slične aktivnosti smo realizovali u okviru Ekološke sekcije, ali  ovako veliki odziv, zaista nismo očekivali.

Delegacija Planinarskog saveza Srbije je, nakon sastanka sa direktorima i nastavnicima, održali čas sa učenicima škola “Petar Tasić”, “Vožd Karađorđe” i “Kosta Stamenković”, uključenim u program “Planinarstvo i boravak u prirodi”. 

S. St.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*