Planinarski dom “Preka voda” na Kukavici

LESKOVAC

Na nadmorskoj visini od 1270 metara metara na Kukavici, tridesetak  kilometara od Leskovca, nalazi se planinarski dom „Preka voda“, na mestu ispod najvišeg vrha ove planine, Vlajine, koji iznosi 1441 metar.

Sagrađen je 1939. godine i najstari je objekat ove vrste u Srbiji. U vlasništvu je Planinarsko-skijaškog kluba „Kukavica“. Dom ima 34 ležajeva, ali sa departmanima ima kapacitet od 82 ležaja. Postoji i staza za skijanje, koja je duga 600 i široka 100 metara, sa nagibom od 22 stepena, gde su održavana i prvenstva u skijanju. Ako bi joj se vratila funkcija, opet bi se tu održavale i škole skijanja. Ovde se prvenstveno okupljaju ljubitelji prirode i planinarenja. Nekada su se okupljala i sportska društva koja su koristile pogodnosti doma za tzv. „visinske“ pripreme. Danas se uglavnom koristi za obuku dece PSK „Kukavica“, kako bi postizali što bolje takmičarske rezultate u planinarskoj orijentaciji. Tu su i kolege planinari, zatim u goste znaju da dođi i biciklisti, motoristi, gimnastičari, košarkaši…

Poslednji put je renoviran pre 30-ak godina. I što bi članovi PSK „Kukavica“ nešto uradili po tom pitanju, nije bilo moguće zbog sudskog spora o vlasništvu nad domom koji je trajao bukvalno 20 godina, a započeo je 1994. godine kada je dom uknjižen na JP „Srbijašume“. Neko od inženjera u šumskoj sekciji u Vladičinom Hanu je to upisao kao njihovo vlasništvo, jer je šuma državna. Onda je PSK „Kukavica“ tužila, sud donosi presudu da su oni vlasnici, druga strana se žali, poništi se presuda, pa idu ponovna ročišta i tako dve decenije… Tu je rukovodstvo zahvalno i leskovačkoj lokalnoj samoupravi na pravnoj i ostaloj pomoći koju im je pružala, jer, kako kažu, sami ne bi mogli da se izbore.

Drugi problem koji rukovodstvo PSK „Kukavica“ ističe je put od sela Čukljenik do doma. Akcijom Vojske Srbije i „Srbijašume“ odrađeno je nekih 3-4 kilometara puta od samog doma ka selu Čukljenik, ali ostalo je još 7-8 kilometara do samog sela. Put je makadamski, ali brzo strada jer taj put koriste i meštani da dovoze drva. Uz to nema odvoda za vodu, što ubrzava propadanje. Postoji put sa druge strane Kukavice, preko Vladičinog Hana i on je odličnog kvaliteta, ali to znači da bi iz Leskovca moralo da se ide celih 75 kilometara do tamo. Planinari iz „Kukavice“ najčešće idu pešice od Čukljenika, jer, kako sami kažu oni tamo i idu zbog šetnje. Problem je samo ako se ide na više dana, pa se nose stvari. Onda obično jedan auto odveze stvari, a ostali šetaju. Tu je problem i dostava hrane, jer neko to mora da doveze do doma. Zbog toga svi nestrpljivo isčekuju da se put kao problem nekako reši. Na taj način bi, sigurni su, i iskorišćenost kapaciteta doma sigurno bila veća. Zašto da naša deca idu na Zlatibor, Kopaonik, kad sve to imaju „pri nosu“, i to za znatno manje pare? Što se renoviranja tiče, najnužnija stvar je sređivanje krova i sređivanje sanitarnog čvora. Nešto će se uraditi iz sopstvenih sredstava, ali će uslediti i razgovori sa predstavnicima Odeljenja za privredu i poljoprivredu gradske uprave, kako bi preko nekog projekta dom bio uređen.

Razgovarali: Jelica Drašković, predsednik PSK „Kukavica“, Slobodan Severović, potpredsednik i Zvonimir Vasiljković, član.

Pribeležio: Ivan Spirić

Maksimalna temperatura koja je izmerena u domu je 29 stepeni, što je jako pogodno za sve one koji bi leti da „pobegnu“ od vrućine, kažu u PSK „Kukavica“. Okružen je četinarskom šumom, tako da je idealan i za one koji imaju problema sa asmom, bronhitisom, alergijama, srčanim smetnjama…

Dom je do 2011. imao i profesionalnog domara, ali ga više nema zbog finansijskih problema. Iz PSK „Kukavica“ kažu da se to u radu doma ne primećuje, jer po potrebi volonterski „uskoči“ neko od članova.

1 Trackback / Pingback

  1. Planinarski dom "Preka voda" na Kukavici - JUGPRESS

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*