Petar Miletić: Zašto sam dao ostavku na mesto Kurtijevog savetnika

Bivši potpredsednik Skupštine Kosova Petar Miletić podneo je ostavku na mesto savetnika premijera Kosova.

On je u pismu upućenom Aljbinu Kurtiju obrazložio svoju odluku.

„Želim ovim pismom da Vas obavestim da od danas ni formalno nisam spoljni politički savetnik premijera Kosova. U narednih par rečenica namera mi je da objasnim svoju odluku. Da moja uloga spoljnog savetnika neće biti važna, a kasnije ni funkcionalna u smislu pomoći Srbima na Kosovu, shvatio sam već početkom ove godine“, naveo je on.

Uprošćeno, nastavio je, „ni za jednu odluku premijera ili Vlade nisam bio pitan ni konsultovan“.

„Da neću biti konsultovan za važna politička pitanja bilo mi je jasno još u prvim mesecima mog (ne)angažovanja. Događaji i teme su se ređale mimo mene, a najočigledniji dokaz da ova Vlada ne želi nikakav kontakt sa Srbima bilo je neimenovanje direktora kancelarije za zajednice u kabinetu premijera bez obzira na insistiranje domaćih i međunarodnih aktera (nije imenovan ni do danas) kao i smanjivanje budžeta te kancelarije sa milion i trista hiljada, na petsto hiljada evra“, kaže on.

Shvativši, dodaje, da od njegove uloge u važnim političkim pitanjima kao što su dijalog Beograda i Prištine, implementacija Ohridskog sporazuma, kriza na severu Kosova, neće biti ništa, tokom proleća ove godine sa koleginicom Elisabeth Gouing i grupom Srba iz civilnog društva identifikovali su petnaestak svakodnevnih problema koji bi lako mogli da budu rešeni“.

„Po mojoj slobodnoj proceni 90 odsto tih problema mogli su biti rešeni u roku od par dana ukoliko bi postojala politička volja Vlade. Iako je koleginica Gouing uložila ogroman napor ništa od toga se nije desilo. Izdvojio bih još jedan važan momenat a to je dodela sredstava iz kancelarije premijera namenjenih za zajednice. Skoro sav novac dobile su albanske nevladine organizacije što je, rekao bih, vrhunac licemerja pa i bezobrazluka i bahatosti“, naveo je on.

U političkom smislu, nastavio je, obraćajući se Kurtiju, „gospodine premijeru, Vi ste tokom 2023. godine duboko prešli liniju odakle nema nazad u odnosima sa srpskom zajednicom na Kosovu“.

„Vaše izjave da Vi imate problem sa Beogradom a ne sa kosovskim Srbima jednostavne nisu tačne, da ne upotrebim neki teži izraz. Slanje specijalaca na sever, hapšenje nevinih ljudi ( za neke od njih lično znam da su nevini, od kojih jedan uhapšen juče u vrlo je teškom stanju), institucionalno nasilje nad Srbima nisu akti protiv Beograda već protiv Vaših komšija i građana Kosova, a da stvar bude gora takvo antisrpsko ponašanje prelilo se na ulice i na društvo, na sreću ne na celo kosovsko društvo. Na žalost, Vi više ne možete da uspostavite iole normalan odnos sa kosovskim Srbima, a bez suživota Albanaca i Srba nema šanse za progres Kosova ali ni regiona“, napisao je on.

Kako je dodao, želi još da naglasi da njegova odluka nije doneta pod pritiskom bilo koga.

„Naprotiv, osim benignih zadržavanja na Merdaru, nisam imao ozbiljnijih neprijatnosti od bilo koga. Voleo bih da mogu da kažem da podnosim ostavku ali bi to bilo pretenciozno jer nemam na šta da dam ostavku. Stoga, smatrajte da od danas, kao što rekoh u uvodu, ni formalno nisam spoljni politički savetnik premijera Kosova“, zaključio je Miletić.

Izvor: N1

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*