Novi biser književnog uzleta

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

DANIJELA RADOVANOVIĆ – „ SVI NAPUKLI SVETOVI“, Beograd 2017. godine

U uzvišenosti školskog ambijenta, uz radoznale poglede mladosti, u leskovačkoj Ekonomskoj školi u Leskovcu kuca srce profesorke srpskog jezika i književnosti Danijele Radovanović, koje svojim damarom obogaćuje pesnička nadahnuća, skrivena u dubini njene duše dugo i nepravedno da bi se, na sreću 2017. godine oglasila drugom po redu knjigom pesničke darovitosti „Svi napukli svetovi“ i podarila nam još jedan biser poetskog zlatnog miljea kulturne baštine ovog grada. I da nam na taj način još jednom potvrdi da je Leskovac na visokoj rang listi pesničkog Parnasa i književnih vrednosti Srbije. Obogatila nas je i ponosom koji nam tako nedostaje da pokažemo ko smo i da silinom svojih osećanja i stvaralaštva nadmašimo ustajale stereotipe shvatanja provincije. Uz našu zahvalnost i divljenje ne želimo da skrivamo svoju sreću da ona pripada onoj generaciji stvaralaca koji želi silinom svoje volje i talenta da pronikne u sve tajnovitosti napuklih svetova ovoga vremena, da ih prepozna, pesnički saopšti, da saopšti svoje neslaganje sa bilo kakvom pukotinom u ljudskoj sreći, opisujući je maštovito, tajnovito do misteriozne uznemirenosti, a da pri tome ne bude skeptik, već tragalac za pesnikom u gomili ili u svom biću, za zvezdoznancima i pokislim sanjarima ili kako se postaje pesma, jer „stih mora da se malo sanja.“ A naša poetesa priznaje da je opčinjuju sleđeni stihovi „smrzuti u kapsulama, neotopljeni, jer joj tuga iz tuđeg oka to još uvek ne dozvoljava.“ A kada se osmeli, puknu sve kapsile ovih stihova i snagom svoje mističnosti dovedu nas u egzaltiranost, ali i do stanja zbunjenosti silinom poruka koje nam njene pesme donose. I tek onda saznajemo, kako kaže Seneka „ Mi u suštini gledamo svet samo kroz naša osećanja koja ga razlažu u boje po svojoj želji“ što jer pesnikinja Danijela razastrla po cvetnoj livadi sopstvenog poimanja sveta i tajanstvenog kosmosa, sa jasnom porukom Šilera „Nastali ste u ljubavi, u ljubavi cvetajte“.
Ona, međutim, ovo bogatstvo ljudske duše iskazuje na po sve drugačiji, skoro nedostižan način, pretvara ga u folozofiju poezije i stiha, zbunjuje i oduševljava, primora vas da ga po ko zna koji put pročitate, čak i do kompleksa da ga shvatite i želje da proniknete u njenu dušu, u nedostižnost poruka uz skrivenu sposobnost neshvatanja snage izraza, poruka, htenja ili patnji. Svaka njena pesma je svojevrstan izazov za sebe, krik bola i nadanja, borba da nema napuklih svetova da bi knjigu završila pesmom „Možda ipak imam nešto“ i stihom „Veruj, Ako još umeš, Veruj, Dalekoj pesmi, Ako zaboravio si, Kako da veruješ meni, I mojoj umornoj ljubavi“, potvrđujući na taj način misao slavnog Šilera „ Šta je ljubav bez sjaja u ljubavi“. A ona veruje u svoju ljubav i napukli svetovi su njena opsesija, jer ne želi da ih prizna, do spremnosti da se žrtvuje. I tako je zakoračila u začarani krug nedostižnih saznanja o snazi ljubavi, koju treba shvatiti kao božansku svetinju i smelo, uspešno i nadareno zakoračila u umetnost pesničke magije koju Viljem Pen naziva „svilenom niti koja povezuje sve bisere“. A književnoj baštini Srbije Danijela je ovom knjigom podarila više od bisera, poklonila nam je svu snagu svoje duše, njenog unutrašnjeg sazvežđa i kosmičke nedostižnosti.
Nisam siguran da su ovi redovi mojih misli dostojni vrednosti ove knjige utoliko pre što mi je stručna vokacija drugojačija, ali kada jedna knjiga bude poseban predmet interesovanja, jednog on najpoznatijih književnika i književnog kritičara Srbije Miroslava Dimitrijevića, predsednika Srpske duhovne akademije i njegovih visokostručnih ocena pesničkog uzleta savremenog Leskovca, onda mogu biti ohrabren da kao konzument ove umetničke gromade pesništva potpišem ovaj tekst i poručim Danijeli Radovanović da nastavi da nam i dalje daruje svoja nova pesnička ostvarenja, koja će sa sigurnošću zauzeti časno mesto u zlatnoj antologiji leskovačkog i srpskog stvaralaštva.
Prof. dr Živan Stojković

Neka Vaš komentar bude prvi

Odgovorite

Vaša email adresa neće biti objavljena.


*