Nova knjiga leskovačkog istoričara i publiciste Nikole P. Ilića: O ljudima koji su obeležili herojsko doba

LESKOVAC

Nikola P. Ilić: „Narodni heroji u leskovačkom kraju 1941 – 1945“, Gradski odbor SUBNOR-a Leskovac, 2018. godine

Povodom 125. godišnjice rođenja narodnog heroja Koste Stamenkovića, nedavno je promovisana knjiga istoričara i publiciste Nikole P. Ilića „Narodni heroji u leskovačkom kraju 1941 – 1945“. Knjigu je objavio 2018. godine Gradski odbor SUBNOR-a Leskovac kao 20. delo Biblioteke za savremenu istoriju. Urednik izdanja je prof. Hranislav Rakić, a recenzenti prof. dr Živan Stojković i mr Miroslav Zdravković, koji su i govorili na promociji ističući u prvom planu njenu dokumentarnu, ali i istorijsku vrednost.
U knjizi su predstavljeni narodni heroji koji su ratovali u leskovačkom, ali i drugim krajevima Srbije. Opisan je životopis palih heroji: Kosta Stamenković, Vladimir Vlada Đorđević, Stanimir Veljković Zele, Stojan Ljubić, Vladimir Bukelić Pop Mića, Radovan Kovačević Maksim, Božidar Stojanović Drenički, Blagoje Kostić Crni Marko, Zejnel Ajdinović Toša, Sinadin Milenović, Milorad Dimanić Miloš i Mirko Sotirović Sotir. Takođe su brađeni i životopisi preživelih heroja: Miodrag Stamenković Dragi, Rista Antunović Baja, Dragoljub Petrović Rade, Živojin Nikolić Brka i Petar Stanković Ljuba. Autor je pedantno obradio aktivnosti leskovačkih narodnih heroja koji su ratovali van zavičaja: Đurđelina Dinić, Trajko Stamenković, Svetozar Dragović Toza i Vojislav Radić Voja.
Konačno, u posebnom poglavlju, detaljno su opisane biografije 27 narodnih heroja iz drugih delova zemlje koji su ratovali u leskovačkom kraju: Svetozar Vukmanović Tempo, Petar Stambolić Jeremija, Kostadin Koča Popović, Rudolf Primorac, Slobodan Penezić Krcun, Momčilo Marković Moma, Sima Pogačarević Crni, Vido Smilevski Bata, Ratko Pavlović Ćićko, Dimitrije Pisković Trnavac, Ratomir Dugonić Rato, Spasenija Cana Babović, Savka Javorina Saša, Kiril Mihajlovski Grujica, Dragoslav Petrović Gorski, Jevrem Popović Ješa, Branko Kovačević Žika Mornar, Dragoljub Radosavljević Toplica, Toma Ivanović Mačkatovac, Miloje Milović, Ratko Sofijanić, Sava Eraković Strahinja, Milan Zečar, Hristijan Todorovski Karpoš, Slavoljub Vuksanović Jojko, Aleksandar Vojinović Vojin i Pane Đukić Limar.
Na ovogodišnjem tradicionalnom konkursu „Dragojlo Dudić“, knjiga Nikole P. Ilića „Narodni heroji u Leskovačkom kraju 1941-1945“ nagrađena je drugom nagradom. Treba podsetiti da je i ranijih godina, ovaj ugledni leskovački istoričar, koji je po obrazovanju pravnik, dobio takođe ovu nagradu, kao i druga izuzetno značajna priznanja za svoj istraživački rad, ponajviše o događajima iz NOB-a i revolucije.
O njemu su objavljene tri knjige: „Život i delo Nikole P. Ilića“, „Nikola P. Ilić, čovek impresivne energije“ i „Savremenici o istoričaru Nikoli P. Iliću“. Njegov rad opširno je predstavljen u dvotomnoj studiji D. Kocića „Leskovački pisci – tragovi i traganja“ (Leskovac 2016).
Ilić se novinarstvom, publicistikom i istoriografijom bavi od 1944. godine. Objavio je 35 knjiga i više od 600 bibliografskih jedinica, članaka i reportaža. Bio je posle Drugog svetskog rata više godina stalni saradnik Politike. Iako je „zakoračio“ u desetu deceniju (93 godine) i dalje je veoma aktivan, stalno u pokretu, učesnik brojnih tribina i rado viđen u svakom društvu. „Smisao moga života je pisanje. Pripremio sam još nekoliko knjiga, a moja arhiva je prepuna zanimljivih podataka“, kaže Nikola P. Ilić, pravnik po obrazovanju, istoričar i publicista po vokaciji.
Danilo Kocić

Antrfile
Kratka biografija
Nikola P. Ilić, publicista, istoričar, rođen je 7. marta 1926. godine u Gazdaru, u jablaničkom okrugu. Završio je Pravni fakultet u Skoplju. Dobitnik je više odlikovanja, priznanja i publicističko-književnih nagrada među kojima treba spomenuti Orden rada sa zlatnim vencem, tri nagrade Fondacije „Dragojlo Dudić“, Oktobarsku nagradu Leskovca i priznanja opština Bojnik i Medveđa i Plakete Saveznog odbora SUBNOR-a Srbije. U obrazloženju Predsedništva SFRJ za dodelu Ordena rada, piše: „Za naročite zasluge i postignute uspehe u radu od značaja za zemlju.“ U obrazloženju Oktobarske nagrade Leskovca navodi se: „Nagrada se dodeljuje za postignute rezultate u pisanju letopisa Leskovca“, a u obrazloženju nagrade SO Medveđa zapisano je: „Nagrada se dodeljuje za doprinos istoriografiji i razvoju tekovina i tradicija NOR-a“.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*