Nikoli Markoviću nagrada 61. Oktobarskog likovnog salona

Prva nagrada na 61. Oktobraskom likovnom salonu, koji se organizuje u Leskovcu, pripala je Nikoli Markoviću za rad „Five little birds“, diptih, akrilik na platnu.

U Galeriji Leskovačkog kulturnog centra sinoć je otvoren 61. Oktobarski likovni salon. Stručni žiri u sastavu Slobodan Radojković, profesor Fakulteta umetnosti Univerziteta u Nišu, Dragana Kovačić, muzejski savetnik Narodnog muzeja Srbije, istoričar umetnosti i Srđan Marković, istoričar umetnosti, odlučio je prvu nagradu dodeli Nikoli Markoviću za rad „Five little birds“, diptih, akrilik na platnu.

Ovaj rad naglašene lilrske poetike, izuzetno sofisticirane i zrele izražajnosti, u sebi sadrži slojevita značenja slobode, pokreta i dinamike koji izviru iz prirodnih tokova i procesa, kaže se u obrazloženju žirija. Marković, magistar slikarstva, je jednom već bio nagrađen na Oktobarskom likovnom salonu, kada je bio treći na 50. salonu..

„Tema ove moje slike je ljubav, sunce, proleće, radost… Postoji još jedna moja slika koja je suprotnost i za koju se nadam da će je publika uskoro videti, a koja je suprotnost ovoj i gde je pet ptica u drugačijem raspoloženju. Inače, na moju žalost, retko učestvujem na Oktobarskom likovnom salonu i zaista ne znam zašto je to tako. Ali, nadam se da ću to ispraviti u budućnosti, jer ovako ostajem dužan publici koja ne može da vidi ono što ja stvaram, a to je jedina suština.“

Druga nagrada pripala je Jovani Mitrović za rad „Pad u vreme“, izveden u tehnici sitoštampa. Žiri smatra da negujući prefinjen odnos prema crtežu, relacijama između svetlog i tamnog, autorka je načinila grafiku čiji je vizuelni sadržaj smelo obogaćen graqfičkim kvalitetima rasterske slike. Treća nagrada otišla je u ruke Mini Živić za rad pod nazivom „Nered“. U objašnjenju žirija stoji da spajajući grafičke i slikarske elemente, autorka iznosi svoj doživljaj urbanih scena, vešto uspostavljajući ravnotežu između linije i mrlje, boje i odsustva boje. Izložbu je otvorio Slobodan Radojković, predsednik žirija i prošlogodišnji dobitnik druge nagrade, rekavši da je ovo prilika da se načini uvid u godišnju produkciju stvaralaca iz Leskovca, ali i umetnika iz drugih sredina.

„Želeo bih da istaknem nepodeljeni utisak članova žirija o osobenim pristupima u realizaciji dela koja su pristigla na konkurs LKC-a.“

Na konkurs su pristigla 104 rada od 55 autora, a ovogodišnji salon je dobio status međunarodni, s obzirom na učešće umetnice Kajong Če iz Južne Koreje, koja je već imala nekoliko izložbi u Srbiji.

Stručni žiri je za izlaganje odabrao 41 rad 34 umetnika uz konstataciju da su oni realizovani u različitim tehnikama i pokazuju zrelost i potrebu stvaralaca da istražuju u okvirima svojih individualnih poetika. Žiri konstatuje i da Oktobarski likovni salon u organizaciji LKC-a iz godine u godinu postaje sve značajnija likovna manifestacija, koja svojim kvalitetom potvrđuje sve veće interesovanje autora iz zemlje i inostranstva.

Ovogodišnji Oktobarski salon biće otvoren do 25. novembra.

IS/LJS

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*