Nesvakidašnje pismo Gorana Todorovića-Face   

 

 

NEBO NEMA GRANICE

 

Subota, temperaturna tačka skoro dostiže 40 stepeni. Vetar je utihnuo ali Vatra u grudima se rasplamsava.

Igra počinje- nevidljiva nit prepiske dostiže tačku usijanja. 

Signal stiže….Konjica je već na putu. 

Daljina od skoro 700km pređena je u dahu. 

Bog Tor Mjolnirom udara, okolne planine u Sloveniji bivaju uzdrmane. Cilj-“očistiti” nebo. 

14 je časova…. „Pilatus Porter“ poleće sa aerodroma u Bovec-u ka nebeskim visinama. Nas desetoro ubrzo dostižemo visinu tako dragu (nama) padobrancima-

4000 metara. 

Vrata se otvaraju, AMBIS ISPOD NAS i čisto-SLOBODNO nebo. 

Odvoj….slobodni pad od 40sekundi  je dovoljan da se vatreno i “neumorno” srce rahladi. 

Ostvarena je još jedna pobeda u borbi za Surovu Stvarnost.

Novi tandem padobranski skok je upisan u knjižicu, 22.jula 2017.godine. 

Kroz Vatru….. 

Kroz Vodu…. 

Kroz Vatru i Vodu….

Epilog:

Konjica stiže u kasnim večernjim satima u Srbiju. Čekanje na graničnom prelazu od skoro 3 sata nije umanjilo užitak slobodnog pada. 

Za neka Nova Jutra i Bolje Sutra, jer-Nebo-NEMA granice!!!!! 

 

 

Goran Todorović Faca, leskovčanin i legendarni mlađi oficir slavne 63. padobranske brigade, koji je nastradao na rutinskom skoku 2003. godine kada se sa visine od 1200 metara prizemljio bez otvorenog padobrana, napravio je novi podvig.  Iako mu je donji deo tela potpuno nepokretan zbog posledica povreda, u poslednjoj dekadi jula, na aerodromu Bovec u Sloveniji, skočio je sa visine od 4000 metara i dokazao da volja čoveka nema granice.

Goran je trenutno svetski rekorder sa priznatim skokom sa visine od 8350 metara, i to je najveća visina sa koje je jedan invalid ikada skočio. U dokumentima ovog padobranca sa više od hiljadu upisanih skokova, zabeležen je i skok sa visine od skoro deset hiljada metara, ali ovaj podvig nije verifikovan od strane međunarodnih organa. Rekordne skokove Goran je napravio zahvaljujući solidarnosti nekadašnjih pripadnika 63. Padobranske brigade sa područja Republike Slovenije.

Slavni Faca je, dok je bio aktivni pripadnik Vojske Srbije, bio poštovan i omiljen među vojnicima i starešinama zato što je svojim primerom, u inače zahtevnom životu padobranaca, pokazivao da granice moći ne postoje. I danas, iako vezan za invalidska kolica, ozbiljno povređen i onemogućen da živi normalno, nijednog trenutka nije izgubio duh i volju da se bori.

Posle skoka u Sloveniji,  poslao nam je pismo koje objavljujemo u integralnom obliku.

 

Neka Vaš komentar bude prvi

Odgovorite

Vaša email adresa neće biti objavljena.


*