Nebriga neviđenih razmera: Tužna sudbina “Đačke kuhinje” (FOTO)

Tužna priča nekadašnje "Đačke kuhinje"

VLASOTINCE

I svačija i ničija. Nekad su se otimali ko će je prisvojiti i uknjižiti kao svoju imovinu, a danas je nekadašnja Đačka kuhinja, postala paradigma naše nebrige. I to traje već godinama. Sam objekat je toliko ruiniran, opljačkan, tako da su ostali samo goli zidovi. Nema više kablova, pločica ni podnih ni zidnih, pokradene su sve stolice i stolovi i sav kuhinjski inventar.
Ma, nema ništa, ama baš ništa !
A kako bi i imalo kad nema vrata ni prozora, jer su sva stakla odavno razbijena. Ali zato ima smeća i svega što ne treba da ima. Ima, naravno, i ljubavnih i drugih ispisanih poruka.
Fotografije sve govore o stampedu koji je zadesio ovaj nekadašnji objekat, tačnije “Đačku kuhinju” koja je bila, najpre, vlasništvo nekadašnjeg društvenog preduzeća “Sloga”, koje je bilo izum tadašnjih SIZ-ova, kao što je bio i SIZ školstva. Mora se priznati da je tadašnja vlast ovu “Đačku kuhinju” izgradila iz najboljih namera i za dobro velikog broja učenika koji su bili u prilici da se za malo para dobro i zdravo hrane.

Ostala je samo ruina: Nekadašnja “Đačka kuhinja” je prepuštena usudu vremena


Mnogo je nostalgičnosti u duši i srcima pojedinaca, zbog činjenice da je mnogo veselja bilo organizovano u prelepoj sali, kako svadbi, tako i rođendana i dočeka u novogodišnjoj noći. Svirali su trubači, igralo se kolo, mladi bračni parovi venčavali su se, krstila se deca…
Ali, kako je vreme odmicalo tako je položaj ove ustanove i samog objekta bio sve gori. Apelujemo na državu, a pre svega na lokalnu samoupravu da učine napor i ovaj objekat revitalizuju u punoj meri i za dobro vlasotinačkih đaka. Jer sam objekat je neposredno pored osnovne škole “Siniša Janić”, kao i gimnazije “Stevan Jakovljević” i Tehničke škole, gde preko hiljadu učenika pohađaju nastavu. Dakle sam objekat nalazi se, možda, u najlepšem delu Vlasotinca u blizini nekadašnjih vinograda, i same crkve ponosno nekad stojeći i nadgledajući sa visine samu varoš, a sada se snuždio od tuge i jada zbog ogromne nemarnosti i nebrige.

Tekst i foto: Vlastimir Stamenković

Neka Vaš komentar bude prvi

Odgovorite

Vaša email adresa neće biti objavljena.


*