Nebojša Arsić: Zapošljavanje mladih je prioritet

MEDVEDJA

Predsednik opštine Medveđa, Nebojša Arsić  rekao je da će prioritet u Medveđi biti zapošljavanje mladih osoba, koje predstavljaju budućnost ne samo te opštine  Medveđe, već i uopšte.

-Sve mlade ljude treba da zaposlimo, da im pružimo mogućnost da ostanu u ovoj sredini i da se bore za nju. Trebalo bi da pronađemo posao svim obrazovanim ljudima i zbog toga smo prvi u Srbiji krenuli sa projektom zapošljavanja svih sa završenim fakultetom, – rekao je  Arsić prilikom predstavljanja rezultata istraživanja kulturnih potreba mladih u Medveđi  i razgovora sa mladima koje je organizovalo Udruženje građana Centar za demokratiju i razvoj juga Srbije , u okviru projekta “Kulturne potrebe mladih u Preševu, Bujanovcu i Medveđi-Kako
do dijaloga”, koji finansiraju Evropska unija, Vlada Švajcarske i
Vlada Republike Srbije preko programa Evropski PROGRES.

U saradnji sa UNDP (Program Ujedinjenih nacija za razvoj), opština Medveđa će pokrenuti projekat zapošljavanja tokom koga će mladi ljudi, dobijati finansijsku podršku iz budžeta opštine Medveđa, koja je u te svrhe izdvojila pet  miliona dinara, dodao je Arsić.

-Ti mladi ljudi bi godinu dana bili uključeni u razvoj i u donošenje odluka, imali bi priliku da iskažu svoje ideje. Bili bi zbrinuti, jer bi primali određenu nadoknadu za njihov rad,- objasnio je on.

Opština Medveđa učestvuje i u partnerskom projektu za zapošljavanje mladih bračnih parova, u koji su uključeni i grad Leskovac i opština Lebane. Ministarstvo bez portfelja bi trebalo da izdvoji 2,5 miliona dinara za finansiranje i vrlo je izvesno da će taj projekat proći, kaže Arsić.

U planu je i raspisivanje konkursa za izvođače javnih radova. Mladi ljudi, zaposleni putem konkursa, radiće u lokalnim ustanovama kao što su Javno komunalno preduzeće „Obnova“ i Specijalna bolnica za rehabilitaciju u Sijarinskoj banji.

Projekat „Kulturne potrebe mladih u Preševu, Bujanovcu i Medveđi – Kako do dijaloga“ za cilj ima razvoj i promovisanje međuetničkog i interkulturalnog dijaloga radi povećanja kohezije zajednice.

-Kod nas ne postoje barijere oko toga da li je neko Rom, Srbin ili Albanac. Svi smo odrasli ovde zajedno. Dugogodišnja politika na ovim prostorima, za cilj ima afirmaciju tih multietničkih odnosa. Takvu politiku želimo da nastavimo i da se trudimo da je unapredimo, – rekao je Nebojša Arsić.

Opština Medveđa je organizator mnogih kulturnih događaja kao što su „Građanske noći“, „Prvi glas Medveđe“ ili „Karneval“. U planu je i formiranje kulturnog centra, sedišta za okupljanje meštana. Kulturni centar će omogućiti svim građanima da se druže, povežu, kako bi zajedničkim snagama radili na stvaranju kulturnih sadržaja, objasnio je on.

·         MLADI: U MEDVEĐI NAJVEĆI PROBLEM NEZAPOSLENOST

Madi su kao najveći problem u ovoj opštini istakli nezaposlenost. Smatraju da bi, kada bi bilo više radnih mesta, sve to uticalo i na bolju kulturnu ponudu. Ne vide perspektivu udruživanja i inicijative da i sami nešto pokrenu. Kažu da je najveći problem otpor koji postoji prema volonterskom radu i činjenici da se on ne plaća.

Ipak smatraju da opština Medveđa može da ima perspektivu. Rekli su i da imaju razumevanje od strane predsednika opštine, i podršku, ali da se to ne može reći za članove vladajuće koalicije iz penzionerske popilacije, koji još uvek imaju stav da nema šta tu mladi da pričaju i predlažu.

·         ANKETA

U anketi, koja je početkom ove godine sprovedena među mladima  Medveđi  na pitanje  šta je potrebno organizovati od kulturnih sadržaja, ispitanici srpske zajednice su se najviše izjasnili za više kulturnih sadržaja (pozorište, bisokop, koncerti različitih vrsta muzike, susreti sela) a tu su i sportski događaji.

„Višes portova, višep romocije kulturno-umetničkih društava, manje političkih nastupa ,više priredbi u kojima učestvuju deca“ kao i „bilo šta od kulturnog sadržaja, jer je ljudima dosta sedenja u kući, gledanja televizora i pričanja jednih te istih priča“.

Kod predstavnik aalbanske zajednice u opštini Medveđa u vezi sa ovim pitanjem takođe dominiraju predlozi da bi trebalo da bude više kulturnih događaja, naročito za decu, poput školskih kvizova ,seoskih susreta, koncerata kulturno-umetničkih društava.

Ima i odgovora u kojima se predlaže da se „uradi nešto zajedno zainteres Albanaca“.

Predlozi ispitanika romske zajednice iz opštine Medveđa se odnose u najvećem procentu na otvaranje bisokopa i pozorišne predstave,  a jedan od predloga je i edukacija mladih.

Sanja S. Stevanović-Ljiljana Stojanović

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*