Nasilje u porodici u Leskovcu: Šta kažu podaci?

Od 1. januara do 1. maja, na području Policijske uprave u Leskovcu izrečeno je ukupno 465 hitnih mera, od kojih 343 hitne mere privremene zabrane učiniocu da kontaktira žrtvu nasilja i prilazi joj i 122 hitne mere privremeno udaljenje učinioca iz stana, rečeno je Regionalnoj informativnoj agenciji JUGpress u Policijskoj upravi Leskovac.

Tokom prethodne godine, izrečene su ukupno 1.644 hitne mere, od kojih 1.185 hitnih mera privremene zabrane učiniocu da kontaktira žrtvu nasilja i prilazi joj i 459 hitnih mera privremeno udaljenje učinioca iz stana.

Od početka ove godine do 1. maja, Policijska uprava u Leskovcu podnela je tužilaštvu 16 krivičnih prijava za krivično delo nasilje u porodici, a tokom 2023. godine 45 krivičnih prijava za ovo krivično delo, rečeno na je u PU Leskovac.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Leskovcu, odmah po dobijenoj prijavi nasilja u porodici, izlaze na mesto događaja i preduzimaju sve mere i radnje iz svoje nadležnosti, tvrde u policiji.

Odmah se obaveštava policijski službenik sertifikovan za postupanje u slučajevima porodičnog nasilja, a potom i nadležno tužilaštvo koje procenjuje da li u konkretnom slučaju ima elemenata krivičnog dela i ukoliko ima da li će se krivična prijava protiv osumnjičenog podneti u redovnom postupku ili će se opredeliti za zadržavanje kada su ispunjeni zakonom predviđeni uslovi, navode u Policijskoj upravi

Nezavisno od toga da li u prijavljenom slučaju nasilja u porodici ima elemenata krivičnog dela ili ne, nadležni policijski službenik primenjuje Zakon o sprečavanju nasilja u porodici, odnosno vrši procenu rizika od porodičnog nasilja, a kada utvrdi da postoji rizik, može izreći jednu ili obe hitne mere, rečeno nam je u policiji.

LjS/SA

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*