Načelnik Policijske uprave u Leskovcu o bezbednosti u gradu

Na konferenciji za medije Tomislav Ilić, načelnik Policijske uprave Leskovac, izneo je rezultate rada za period januar-mart 2024. godine na području ove ustanove. On je ocenio da je u ovom periodu ostvareno povoljno stanje javne bezbednosti koje karakteriše smanjenje broja registrovanih krivičnih dela u odnosu na posmatrani period 2023. godine.

„Tako je u prvom tromesečju 2024. godine registrovano ukupno 334 krivičnih dela, dok su u istom periodu 2023. godini registrovana 354 krivična dela, ili za 20 krivičnih dela manje, odnosno 5,65 % manje. Procenat rasvetljavanja krivičnih dela sa nepoznatim izvršiocem je neznatno veći u odnosu na 2023. godinu i iznosi 71,81 % (70,71%).“

Suzbijanje kriminala

„U posmatranom periodu registrovan je manji broj krivičnih dela u oblasti opšteg kriminala u odnosu na isti period prethodne godine 286 (321), ili manje za 35 krivičnih dela odnosno 10,90% manje“ tvrdi načelnik Ilić.

„Na teritoriji policijske uprave Leskovac u periodu januar – mart 2024. godine nije bilo novih pojavnih oblika u izvršenju krivičnih dela u svim oblastima kriminala. U ovom periodu nije bilo registrovanih krivičnih dela ubistvo, kao ni krivičnog dela teško ubistvo, dok su registrovana tri krivična dela ubistva u pokušaju. Iz oblasti opšteg kriminaliteta prijavljeno je 271 (248) učinilaca krivičnih dela, dok je prema 11 (10) lica primenjena mere zadržavanja i prema 10 (19) lica primenjena mera policijskog hapšenja. U strukturi krivičnih dela iz opšteg kriminaliteta dominiraju imovinski delikti gde je najzastupljenije krivično delo krađe 73 (104) i teške krađe 36 (37). U pogledu izvršenja krivičnih dela u svim oblastima kriminala, izvršioci krivičnih dela prilikom izvršenja koristili su uobičajeni modus i način izvršenja u zavisnosti od vrste krivičnog dela koja su učinili, tako da nema novina u načinu i sredstvima izvršenja. Preovlađujući objekti napada u izvršenju krivičnog dela teške krađe su prodavnice mešovite robe, kao i porodične kuće i prateći objekti domaćinstava kako na seoskom području tako i u samom gradu. Neretko, objekat napada su i putnička motorna vozila iz kojih se najčešće protivpravno prisvajaju akumulatori i prateća oprema iz vozila.“

Suzbijanje krijumčarenja i trgovine drogom

Načelnik Ilić kaže i da je u periodu januar-mart 2024. godine ukupno podneto 49 (40) krivičnih prijava, odnosno 9 krivičnih prijava više za krivičnih dela neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga u odnosu na prošlu godinu. Ukupno je realizovano 75 zaplena opojnih droga u ukupnoj količini od 3695,74 grama marihuane, 28,95 grama amfetamina, 12,8 grama kokaina, heroin 0,43 grama, MDMA 118,21 grama i još raznih vrsta tableta koje se nalaze na listi psihoaktivnih supstanci.

Privredni kriminal

U oblasti privrednog kriminaliteta otkriveno je 28 (18) krivičnih dela, što je veći broj u odnosu na prethodnu godinu, a Ilić ppojašnjava da je u strukturi krivičnih dela privrednog kriminaliteta najveće učešće ima krivično delo nedozvoljen promet akciznih proizvoda 9 (0), neovlašćeno organizovanje igara na sreću 6 (5), navođenje na overavanje neistinitog sadržaja 3 (3) i neovlašćeno bavljenje određenom delatnošću 6 (2), a zatim i ostala krivična dela. Iz oblasti privrednog kriminaliteta prijavljena su 27 (18) učinilaca krivičnih dela, nije bilo policijskog hapšenja 0 (3), a zadržana je jedna (1) osoba. U oblasti suzbijanja akciznih proizvoda ukupno je realizovano 14 zaplena u kojima je pronađeno i oduzeto 195,5 boksa cigareta, u vrednosti 391.100 dinara i 340,95 kilograma rezanog duvana, čija se vrednost procenjuje na oko 613.710 dinara. U vezi sa tim podneto je 10 krivičnih prijava protiv 12 osoba, a zadržano je jedno lice.

Javni red i mir

„U izveštajnom periodu došlo je do smanjenja broja prekršaja iz oblasti javnog reda i mira u odnosu na prethodnu godinu, stanje javne bezbednosti se može oceniti kao povoljno“ kaže načelnik Tomislav Ilić i dodaje da su sva javna okupljanja blagovremeno obezbeđivana, tako da nije bilo slučajeva narušavanja javnog reda i mira u većem obimu.

„Poseban akcenat u radu policije dat je na pojačanoj kontroli ugostiteljskih objekata i pojačanoj bezbednosti na području i u blizini škola. Registrovano je 116 (124) prekršaja po JRM-u, u odnosu na isti period 2023. godine manji je broj prekršaja za 6,45%. Od ukupnog broja učinilaca prekršaja 116 (148) učinilaca je izvršilo prekršaj u kojim je učestvovalo jedno lice, 74(75) lica učinilo je prekršaje u kojima je učestvovalo od 2 do 5 lica 42 (67), a prekršaji u kojim je bilo više od 5 lica registrovano je 0 (5) prekršaja. Najveći broj prekršaja izvršen je na ulici-trgu 39 (31), u ugostiteljskim objektima 9 (12), kući-stanu 5 (13), a tzv. ostala mesta 37 (44) prekršaja. Radnim danima izvršen je najveći broj prekršaja 57 (62) i to u vremenskom intervalu 22-06 časova 35 (33) prekršaja.“

Bezbednost saobraćaja

U prvih tri meseca 2024. godine dogodilo se 107 saobraćajnih nezgoda i to: 61 sa povređenim licima i 46 samo sa materijalnom štetom. U saobraćajnim nezgodama sa povređenim licima, ukupan broj povređenih lica je 93, poginulih lica nema, 21 lica je zadobilo teške, a 72 lica lake telesne povrede. Načelnik Ilić kaže da se, analizirajući stanje bezbednosti saobraćaja u izveštajnom periodu (2024), u odnosu na isti period prethodne godine (2023), može konstatovati da je došlo do povećanja ukupnog broja – saobraćajnih nezgoda 107 (93), za 14 ili 15% više u odnosu na isti period predhodne godine.

„Kod saobraćajnih nezgoda sa povređenim licima stanje je nepovoljnije, jer se u izveštajnom periodu tekuće godine dogodila 61 nezgoda, dok je u istom periodu prethodne godine 54, što je više za 7 ili 13%. Kod broja saobraćajnih nezgoda sa materijalnom štetom stanje je takođe nepovoljnije, jer ih je u izveštajnom peridu evidentirano 46 sa materijalnom štetom ili za 7 više u odnosu na predhodni period, kada ih je bilo 39, ili za 18% više. Bila je i saobraćajna nezgoda koja je dovela do uznemirenja javnosti u većem obimu, kada se dana 23.03.2024. godine na državnom putu u visini mesta Manojlovce u smeru ka Vranju dogodila saobraćajna nezgoda i kombi vozilo sletelo s puta. U vozilu se u trenutku nezgode nalazilo ukupno devet osoba i sve su povređene. Teške telesne povrede zadobilo je njih petroro, dok su ostali imali lake telesne povrede. U ovoj saobraćajnoj nezgodi nastala je materijalna šteta koja je procenjena na 500.000 dinara. U pogledu uticajnih faktora saobraćajnih nezgoda na području PU OSP Leskovac kao najčešće neprilagođenu brzinu uslovima saobraćaja i stanju puta u 47 slučajeva, neustupanje prvenstva prolaza u 15 slučaja, zatim psihofizičko stanje vozača javlja kao uzrok u 12 slučaja, nepravilno ili nepropisno preticanje i obilaženje u 5 slučajeva i ostali faktori 20. Na području koje pokriva PU u Leskovcu u izveštajnom periodu otkriveno je i sankcionisano ukupno 7302 prekršaja naspram 5825 prekršaja koliko je otkriveno u istom periodu 2023. godine.

Kopnena zona bezbednosti

Na ovom području nije bilo posebnih bezbedonosnih dešavanja, a stanje se redovno prati, tvdri načelnik Ilić.

Zaključak

„Ono što mi radimo u skladu sa raspoloživim ljudstvom koje imamo, je da pojačamo rad uniformisane policije na terenu, kao i operativnog sastava. To radimo pojačano u noćnim satima i danima vikenda i to daje rezultate. Prateći statističke podatke može se konstantovati da su sve ove pojave u smanjenju, što je jako bitno za bezbedonosnu situaciju na našem području. Ono što ćemo nastaviti u narednom periodu je pojačano sprovođenje naloženih mera vezano za bezbednost u školskim objektima i školama. Približava se period matura, u sklopu toka imamo i poseban projekat, gde se preduzimaju posebne organizacione i radnje i mere od policijske uprave u saradnji sa školskom upravom. Nastavićemo i sa realizacijom projekta “Zajedno i bezbedno kroz detinjstvo”. U ovom periodu je u 58 škola održano je ukupno 198 radionica od strane 50 policijskih službenika, kojima je prisustvovalo 252 osobe nastavnog kadra i 3594 učenika. Održane su prezentacije za decu školskog uzrasta na temu “Prevencija i zaštita dece od zloupotrebe opojnih droga i alkohola” u skladu sa planom za mesec mart i to ukupno 93 prezentacije u 21 osnovnoj školi koje je održalo 14 kriminalističkih policajaca, a prisustvovalo je ukupno 71 nastavnik i 1306 učenika šestog i sedmog razreda“ predočio je načelnik Tomislav Ilić.

Kako se prosleđuju saopštenja medijima

Na pitanje novinarke Nove Naše reči zašto svi mediji ne dobiju istovremeno saopštenje kada se desi, npr. saobraćajna nezgoda sa smrtnim ishodom, jer se dešava da u Leskovcu takvu informaciju dobijaju samo izabrani mediji, za razliku od, npr. Vranja i Niša, načelnik PU Leskovac Tomislav Ilić je rekao da policija saopštenja ne izdaje samoinicijativno.

„Saopštenja koje dajemo idu preko odobrenja ministarstva i tužilaštva i idu svim medijima, ne idu selektivno. Svako saopštenje gde imamo preduzete mere i radnje hapšenja, zadržavanja lica ili događaja, a 99% saopštenja je vezano za to, ne može da ide bez odobrenja Ministarstva unutrašnjih poslova i tužilaštva. Šta rade uprave u Vranju ili Nišu ne bih komentarisao. U krajnjem slučaju, mi ne radimo to na svoju ruku, jer već imamo donete direktive i instrukcije oko toga.“

Razlika između zadržavanja i hapšenja

„Kad čujete termin zadržavanje, to rešenje po pravilu donosi tužilac ili ovlasti policiju da po njegovom ovlašćenju donese rešenje o zadržavanju. Zadržavanje je do 48 sati. Policijsko hapšenje je nešto drugo. To je ovlašćenje dirktno policiji i policija ga preduzima po zakonskim normama i postulatima koji su jasno propisani. Tu na policiju ne može niko da utiče. Imamo slučaj da je bilo saobraćajne nezgode gde je povređeni pešak preminuo. U tom ili nekom sličnom slučaju, sve zavisi od same kvalifikacije događaja i uzroka saobraćajne nezgode, bez obzira na smrtne posledice. Ukoliko je za taj događaj kriv pešak, tužilašto ceneći sve navode i proveravajući predmet traži od nas sve informacije koje smo prikupili i nalaže nama određene mere i radnje, koje mogu biti hitne prirode, u vidu prikupljanja obaveštenje, itd… U situacijama svuda gde postoje zakonski osnovi da se prema nekoj osobi može primeniti mera hapšenja ili zadržavanja, to se i radi“ pojasnio je načelnik Ilić.

IS/LJS

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*